Akkerbouw

Foto & video

Voor kerst alles uit de grond

De buitentemperatuur is eigenlijk te hoog om knolselderij binnen te rijden. Jan van de Velde wil niet langer wachten, vanwege de kans op slechtere rooiomstandigheden.

Foto

 • De omstandigheden om te rooien zijn niet optimaal. Desondanks rooit akkerbouwer en loonwerker Jan van de Velde in Noordwelle (Zld.) zijn laatste percelen knolselderij en cichorei. Foto's: Anton Dingemanse

  De omstandigheden om te rooien zijn niet optimaal. Desondanks rooit akkerbouwer en loonwerker Jan van de Velde in Noordwelle (Zld.) zijn laatste percelen knolselderij en cichorei. Foto's: Anton Dingemanse

 • Het rooiproces wordt door Van de Velde nauwlettend in de gaten gehouden.

  Het rooiproces wordt door Van de Velde nauwlettend in de gaten gehouden.

 • De knolselderijknollen komen goed uit de grond en gaan via de zonnen het verdere reinigingstraject in.

  De knolselderijknollen komen goed uit de grond en gaan via de zonnen het verdere reinigingstraject in.

 • De insporing op het veld komt voor het grootste deel voor rekening van de transportcombinatie. De rooier laat zelf weinig insporing zien.

  De insporing op het veld komt voor het grootste deel voor rekening van de transportcombinatie. De rooier laat zelf weinig insporing zien.

 • De kipper komt langszij, zodat de bunker al rijdende kan worden leeggedraaid. Op de achtergrond de duinen van het Noordzeestrand bij de Brouwersdam.

  De kipper komt langszij, zodat de bunker al rijdende kan worden leeggedraaid. Op de achtergrond de duinen van het Noordzeestrand bij de Brouwersdam.

 • Onderweg naar een ander deel van het perceel, bleek een tiental knollen van de wagen te zijn gevallen. Van de Velde teelde deze knollen niet voor niets, dus werd er gestopt om de gevallen knollen op de zonnen te gooien. Het is ook duidelijk dat de kopakker behoorlijk voor zijn kiezen krijgt.

  Onderweg naar een ander deel van het perceel, bleek een tiental knollen van de wagen te zijn gevallen. Van de Velde teelde deze knollen niet voor niets, dus werd er gestopt om de gevallen knollen op de zonnen te gooien. Het is ook duidelijk dat de kopakker behoorlijk voor zijn kiezen krijgt.

 • Op het bedrijf worden de knollen via de stortbak ingeschuurd. Knolselderij gaat bij voorkeur met wat aanhangende grond de schuur in, om te veel indrogen te voorkomen.

  Op het bedrijf worden de knollen via de stortbak ingeschuurd. Knolselderij gaat bij voorkeur met wat aanhangende grond de schuur in, om te veel indrogen te voorkomen.

 • De knollen in de luchtgekoelde cel. Deze zijn voor de industrie en zullen in februari geleverd worden.

  De knollen in de luchtgekoelde cel. Deze zijn voor de industrie en zullen in februari geleverd worden.

 • De kwaliteit van de knollen is volgens de teler goed. De opbrengst schat hij op 80 ton per hectare. Dit is het ras Monarch. Van de Velde teelde dit jaar 3 rassen op totaal 18 hectare.

  De kwaliteit van de knollen is volgens de teler goed. De opbrengst schat hij op 80 ton per hectare. Dit is het ras Monarch. Van de Velde teelde dit jaar 3 rassen op totaal 18 hectare.

 • Een paar dagen voor de knolselderijoogst rooide Van de Velde met de WKM rooier zijn 11 hectare cichorei. De cichorei wordt pas half januari opgehaald, maar de akkerbouwer wilde het perceel geploegd hebben nu het nog kon. Volgend jaar moeten er aardappelen in.

  Een paar dagen voor de knolselderijoogst rooide Van de Velde met de WKM rooier zijn 11 hectare cichorei. De cichorei wordt pas half januari opgehaald, maar de akkerbouwer wilde het perceel geploegd hebben nu het nog kon. Volgend jaar moeten er aardappelen in.

 • De wortels in de bunker. Met een rooisnelheid van 3 tot 3,5 km per uur krijgt de rooier ze redelijk schoon in de bunker, ondanks de nattigheid de cichorei.

  De wortels in de bunker. Met een rooisnelheid van 3 tot 3,5 km per uur krijgt de rooier ze redelijk schoon in de bunker, ondanks de nattigheid de cichorei.

 • De cichoreiwortels worden op het erf aan de hoop gestort. Voor een goede bewaring zou de buitentemperatuur en de temperatuur in de hoop wel wat lager mogen zijn.

  De cichoreiwortels worden op het erf aan de hoop gestort. Voor een goede bewaring zou de buitentemperatuur en de temperatuur in de hoop wel wat lager mogen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.