Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Eerste Agrifac Condor in Canada

Canadese loonwerkers Jan en Huib Zonderland zochten een spuit met veel bodemvrijheid om in bloeiende mais te kunnen spuiten. De geëmigreerde ondernemers kochten hun spuit uiteindelijk in Nederland vanwege de enorme technische voorsprong die we leveranciers hier hebben.

Om aan de toenemende vraag naar schimmelbestrijding in bloeiende mais te kunnen voldoen, besloten Jan en Huib Zonderland in Dresden (Ontario Canada) te investeren in een nieuwe spuit voor hun loonspuitwerk. Het moest een machine worden met een zo groot mogelijke bodemvrijheid om door 2,5 meter hoge mais te kunnen rijden. Ze bekeken diverse machines van Amerikaanse makelij, zoals de Hagie. Die voldeden niet, waardoor ze uiteindelijk uitkwamen bij Agrifac in Steenwijk.
De ondernemers kozen voor een Agrifac Condor High Clearance Plus, met een 36 meter brede spuitboom en een 4.000 liter tank. De bodemvrijheid van deze machine is met een druk op de knop te verstellen van 140 tot 200 cm.
Geen enkele Amerikaanse machine haalt deze bodemvrijheid. En bovendien beschikt de Condor over technieken die in Noord-Amerika nog totaal onbekend zijn. Onder andere de hydraulisch verstelbare hoogte, het HTA-luchtinjectiesysteem met druppelgrootteregeling en het ringleidingsysteem zijn belangrijke pluspunten van de Condor. Ook de ongekende stabiliteit van de gehele machine en de perfect elektronisch geregelde balancering van de spuitboom zijn zeer grote voordelen. Verder sprak het bedieningsgemak bij onder andere het schoonspoelen van de machine de ondernemers zeer aan.
Begin mei is de machine afgeleverd in Canada. Er is in het eerste seizoen ongeveer 6.800 ha mee gespoten. Zowel de gebruikers als de klanten zijn tevreden. Zonderland streeft ernaar om volgend seizoen meer dan 10.000 hectare te bespuiten.

Foto

 • De aankomst van de Condor op het akkerbouwbedrijf in het Canadese Dresden. De machine is per roll on roll off-schip naar het Canadese Halifax vervoerd. De laatste 2.000 kilometer werden per dieplader afgelegd.</p>
<p>Foto's: Jan Zonderland

  De aankomst van de Condor op het akkerbouwbedrijf in het Canadese Dresden. De machine is per roll on roll off-schip naar het Canadese Halifax vervoerd. De laatste 2.000 kilometer werden per dieplader afgelegd.

  Foto's: Jan Zonderland

 • Omdat het geheel hoger bleek dan de maximaal toegelaten transporthoogte, was de chauffeur genoodzaakt om de banden leeg te laten lopen. Zonderland vreesde dat de banden beschadigd zouden zijn, maar dat bleek mee te vallen.

  Omdat het geheel hoger bleek dan de maximaal toegelaten transporthoogte, was de chauffeur genoodzaakt om de banden leeg te laten lopen. Zonderland vreesde dat de banden beschadigd zouden zijn, maar dat bleek mee te vallen.

 • Met de banden weer opgepompt staat de machine zonder enige transportschade weer op de grond. Klaar om aan het werk te gaan.

  Met de banden weer opgepompt staat de machine zonder enige transportschade weer op de grond. Klaar om aan het werk te gaan.

 • Samen met een instructeur van Agrifac maakt Huib de eerste meters. De leverancier stuurde de instructeur mee die Zonderland drie dagen hielp om vertrouwd te raken met de nieuwe machine.

  Samen met een instructeur van Agrifac maakt Huib de eerste meters. De leverancier stuurde de instructeur mee die Zonderland drie dagen hielp om vertrouwd te raken met de nieuwe machine.

 • Op een nog braakliggend stuk land, spuitend met alleen water, worden de fijne kneepjes van de machine bijgebracht. Het lijkt eerst wat ingewikkeld, maar de hele machine en de bediening is erg goed doordacht. Het kostte weinig tijd om vertrouwd te raken met alle techniek.<br />De machine beschikt over 24 secties die GPS-gestuurd af te sluiten zijn. Hierdoor wordt overlap tot een minimum beperkt. Er zit geen GPS-stuurautomaat op. ,,Dat was ons net even te duur en in veel gevallen moeten wij toch handmatig door de gewasrijen sturen."

  Op een nog braakliggend stuk land, spuitend met alleen water, worden de fijne kneepjes van de machine bijgebracht. Het lijkt eerst wat ingewikkeld, maar de hele machine en de bediening is erg goed doordacht. Het kostte weinig tijd om vertrouwd te raken met alle techniek.
  De machine beschikt over 24 secties die GPS-gestuurd af te sluiten zijn. Hierdoor wordt overlap tot een minimum beperkt. Er zit geen GPS-stuurautomaat op. ,,Dat was ons net even te duur en in veel gevallen moeten wij toch handmatig door de gewasrijen sturen."

 • Dat handmatig sturen goed te doen is, blijkt tijdens één van de eerste klussen: het spuiten van een perceel sojabonen, gezaaid op een rijenafstand van 15 inch (38 centimeter). Doordat de spoorbreedte traploos te verstellen is van 225 tot 300 centimeter en exact via de computer op de gewenste spoorbreedte in te stellen is, lukt het Huib om met de 12.4 inch (31,5 centimeter) brede banden keurig tussen de rijen door te sturen, zonder enige schade aan de sojabonen.

  Dat handmatig sturen goed te doen is, blijkt tijdens één van de eerste klussen: het spuiten van een perceel sojabonen, gezaaid op een rijenafstand van 15 inch (38 centimeter). Doordat de spoorbreedte traploos te verstellen is van 225 tot 300 centimeter en exact via de computer op de gewenste spoorbreedte in te stellen is, lukt het Huib om met de 12.4 inch (31,5 centimeter) brede banden keurig tussen de rijen door te sturen, zonder enige schade aan de sojabonen.

 • In tegenstelling tot de in Nederland gebruikelijke kantdop, heeft Zonderland een zo genoemde 'fencerow-dop' gemonteerd. Hiermee kan bij onkruidbestrijding mooi onder een bomenrij gespoten worden of de rand van een perceel langs een slootkant nog even meegenomen worden. Onze klanten zijn daar erg tevreden over.

  In tegenstelling tot de in Nederland gebruikelijke kantdop, heeft Zonderland een zo genoemde 'fencerow-dop' gemonteerd. Hiermee kan bij onkruidbestrijding mooi onder een bomenrij gespoten worden of de rand van een perceel langs een slootkant nog even meegenomen worden. Onze klanten zijn daar erg tevreden over.

 • De machine is uitgevoerd met het High Tech Air systeem (HTA) van Agrifac. Hierbij wordt lucht meegeblazen met de spuitvloeistof. Hierdoor is het mogelijk om de druppelgrootte in te stellen onafhankelijk van de dosering en de rijsnelheid. Er zijn zes instelmogelijkheden variërend van zeer fijne tot zeer grove druppels. Het blijkt een erg makkelijk systeem om in spelen op bepaalde omstandigheden zoals windsnelheid en windrichting. Zo kun je langst naastliggende gewassen spuiten zonder ze te raken. Ook is bij een hogere luchtdruk de indringing in gewassen aanmerkelijk beter. Tevens is het mogelijk om met minder water toch een goed resultaat te behalen.

  De machine is uitgevoerd met het High Tech Air systeem (HTA) van Agrifac. Hierbij wordt lucht meegeblazen met de spuitvloeistof. Hierdoor is het mogelijk om de druppelgrootte in te stellen onafhankelijk van de dosering en de rijsnelheid. Er zijn zes instelmogelijkheden variërend van zeer fijne tot zeer grove druppels. Het blijkt een erg makkelijk systeem om in spelen op bepaalde omstandigheden zoals windsnelheid en windrichting. Zo kun je langst naastliggende gewassen spuiten zonder ze te raken. Ook is bij een hogere luchtdruk de indringing in gewassen aanmerkelijk beter. Tevens is het mogelijk om met minder water toch een goed resultaat te behalen.

 • Tarwe bespuiten tegen aarfusarium is een belangrijke klus voor Zonderland. Omdat het zaak is om de aren goed te bedekken met het middel, hebben wij een dubbele Turbo Teejet dop gemonteerd. Daarbij spuiten de doppen in een onderlinge hoek van 120 graden naar voren en naar achteren.

  Tarwe bespuiten tegen aarfusarium is een belangrijke klus voor Zonderland. Omdat het zaak is om de aren goed te bedekken met het middel, hebben wij een dubbele Turbo Teejet dop gemonteerd. Daarbij spuiten de doppen in een onderlinge hoek van 120 graden naar voren en naar achteren.

 • Door watergevoelig papier aan de aren te nieten, heeft de loonwerker proeven gedaan om vast te stellen hoe de bedekking is. Het bleek dat een verhoging van de hoeveelheid water van 140 liter per hectare naar 160 liter per hectare, bij een gelijke rijsnelheid van 16 km/uur, een zichtbaar betere bedekking gaf. Zonderland: ,,Vanaf dat moment zij we dus 160 liter per hectare gaan toepassen."

  Door watergevoelig papier aan de aren te nieten, heeft de loonwerker proeven gedaan om vast te stellen hoe de bedekking is. Het bleek dat een verhoging van de hoeveelheid water van 140 liter per hectare naar 160 liter per hectare, bij een gelijke rijsnelheid van 16 km/uur, een zichtbaar betere bedekking gaf. Zonderland: ,,Vanaf dat moment zij we dus 160 liter per hectare gaan toepassen."

 • Later is deze proef nog een keer gedaan met piepschuim blokjes die aan alle vier kanten beplakt zijn met watergevoelig papier. Deze zijn aan ijzeren prikkers tussen de tarwe gezet en vervolgens bespoten.

  Later is deze proef nog een keer gedaan met piepschuim blokjes die aan alle vier kanten beplakt zijn met watergevoelig papier. Deze zijn aan ijzeren prikkers tussen de tarwe gezet en vervolgens bespoten.

 • Hier de bedekking aan de voorkant bij 17 gallons per acre, 160 liter per ha.

  Hier de bedekking aan de voorkant bij 17 gallons per acre, 160 liter per ha.

 • In tegenstelling tot het hier veelgebruikte Norac-systeem, dat met sensoren de boomhoogte ten opzichte van de grond of het gewas regelt, is de Condor uitgevoerd met het Balance Plus systeem. Hierbij wordt met een elektronische waterpas de vlakstelling van de spuitboom continu in de gaten gehouden en door een hydraulische cilinder bijgestuurd. Zonderland: ,,Het systeem werkt perfect, de spuitboom is zeer stabiel." Op hellende perceelsdelen kan de boom via drukknoppen op de joystick zeer snel bijgeregeld worden. Op de foto is de balancering middels het afrolprincipe, de regelcylinder en het zwarte kastje van de waterpassensor te zien.

  In tegenstelling tot het hier veelgebruikte Norac-systeem, dat met sensoren de boomhoogte ten opzichte van de grond of het gewas regelt, is de Condor uitgevoerd met het Balance Plus systeem. Hierbij wordt met een elektronische waterpas de vlakstelling van de spuitboom continu in de gaten gehouden en door een hydraulische cilinder bijgestuurd. Zonderland: ,,Het systeem werkt perfect, de spuitboom is zeer stabiel." Op hellende perceelsdelen kan de boom via drukknoppen op de joystick zeer snel bijgeregeld worden. Op de foto is de balancering middels het afrolprincipe, de regelcylinder en het zwarte kastje van de waterpassensor te zien.

 • De machine beschikt over vierwielbesturing, waarbij de achterwielen exact door het spoor van de voorwielen lopen. Daardoor ontstaat minimale gewasbeschadiging zoals hier mooi te zien is in de wintertarwe. Eenmaal weer op het rechte eind schakelt de computer middels het kopakkermanagement weer over op tweewielbesturing.

  De machine beschikt over vierwielbesturing, waarbij de achterwielen exact door het spoor van de voorwielen lopen. Daardoor ontstaat minimale gewasbeschadiging zoals hier mooi te zien is in de wintertarwe. Eenmaal weer op het rechte eind schakelt de computer middels het kopakkermanagement weer over op tweewielbesturing.

 • De loonwerker verwacht veel drukte tijdens het spuiten van de mais, wat verderop in het seizoen. Daarbij moet in twee weken 2.800 hectare mais met een fungicide bespoten worden. Daarom is de Condor direct uitgerust met veel lampen zodat het werk ook in het donker goed mogelijk is. Naast de standaard acht halogeenlampen, zijn zes xenonlampen gemonteerd.

  De loonwerker verwacht veel drukte tijdens het spuiten van de mais, wat verderop in het seizoen. Daarbij moet in twee weken 2.800 hectare mais met een fungicide bespoten worden. Daarom is de Condor direct uitgerust met veel lampen zodat het werk ook in het donker goed mogelijk is. Naast de standaard acht halogeenlampen, zijn zes xenonlampen gemonteerd.

 • De tank wordt gevuld met een externe pomp, vanuit de tank op de vrachtwagen. Daarom is er een centrifugaalpomp gemonteerd in plaats van de gebruikelijke dubbele zuigermembraanpomp. Zonderland maakte deze keuze omdat een centrifugaalpomp onderhoudsvrij en minder storingsgevoelig is. ,,Je kunt er dus geen water mee opzuigen, maar dat doen we hier ook nooit."

  De tank wordt gevuld met een externe pomp, vanuit de tank op de vrachtwagen. Daarom is er een centrifugaalpomp gemonteerd in plaats van de gebruikelijke dubbele zuigermembraanpomp. Zonderland maakte deze keuze omdat een centrifugaalpomp onderhoudsvrij en minder storingsgevoelig is. ,,Je kunt er dus geen water mee opzuigen, maar dat doen we hier ook nooit."

 • Een detailopname van het HTA-systeem. De dophouders zijn gemonteerd op een ringleiding, waardoor het niet meer nodig is de boom te 'primen'. Dat voorkomt dat 60 liter in een hoek van het perceel wordt gespoten totdat ook de buitenste doppen spuitvloeistof geven. Alle doppen worden pneumatisch geopend en zijn per drie gekoppeld, zodat er in totaal 24 secties zijn. Deze secties worden door middel van GPS aangestuurd, zodat er minimaal overlap is.

  Een detailopname van het HTA-systeem. De dophouders zijn gemonteerd op een ringleiding, waardoor het niet meer nodig is de boom te 'primen'. Dat voorkomt dat 60 liter in een hoek van het perceel wordt gespoten totdat ook de buitenste doppen spuitvloeistof geven. Alle doppen worden pneumatisch geopend en zijn per drie gekoppeld, zodat er in totaal 24 secties zijn. Deze secties worden door middel van GPS aangestuurd, zodat er minimaal overlap is.

 • Mooie nieuwe stickers maken het geheel compleet.

  Mooie nieuwe stickers maken het geheel compleet.

 • Na een seizoen werken toont Zonderland zich bijzonder tevreden over de werking van en het werken met de spuit uit Nederland.

  Na een seizoen werken toont Zonderland zich bijzonder tevreden over de werking van en het werken met de spuit uit Nederland.

Eén reactie

 • ed12345

  Daar zijn Jan en Huib effe trots op he
  Met reden hoor

Of registreer je om te kunnen reageren.