Eerste Agrifac Condor in Canada AkkerbouwFoto

Eerste Agrifac Condor in Canada

Canadese loonwerkers Jan en Huib Zonderland zochten een spuit met veel bodemvrijheid om in bloeiende mais te kunnen spuiten. De geëmigreerde ondernemers kochten hun spuit uiteindelijk in Nederland vanwege de enorme technische voorsprong die we leveranciers hier hebben.

Om aan de toenemende vraag naar schimmelbestrijding in bloeiende mais te kunnen voldoen, besloten Jan en Huib Zonderland in Dresden (Ontario Canada) te investeren in een nieuwe spuit voor hun loonspuitwerk. Het moest een machine worden met een zo groot mogelijke bodemvrijheid om door 2,5 meter hoge mais te kunnen rijden. Ze bekeken diverse machines van Amerikaanse makelij, zoals de Hagie. Die voldeden niet, waardoor ze uiteindelijk uitkwamen bij Agrifac in Steenwijk.

De ondernemers kozen voor een Agrifac Condor High Clearance Plus, met een 36 meter brede spuitboom en een 4.000 liter tank. De bodemvrijheid van deze machine is met een druk op de knop te verstellen van 140 tot 200 cm.

Geen enkele Amerikaanse machine haalt deze bodemvrijheid. En bovendien beschikt de Condor over technieken die in Noord-Amerika nog totaal onbekend zijn. Onder andere de hydraulisch verstelbare hoogte, het HTA-luchtinjectiesysteem met druppelgrootteregeling en het ringleidingsysteem zijn belangrijke pluspunten van de Condor. Ook de ongekende stabiliteit van de gehele machine en de perfect elektronisch geregelde balancering van de spuitboom zijn zeer grote voordelen. Verder sprak het bedieningsgemak bij onder andere het schoonspoelen van de machine de ondernemers zeer aan.

Begin mei is de machine afgeleverd in Canada. Er is in het eerste seizoen ongeveer 6.800 ha mee gespoten. Zowel de gebruikers als de klanten zijn tevreden. Zonderland streeft ernaar om volgend seizoen meer dan 10.000 hectare te bespuiten.

Beheer
WP Admin