Akkerbouw

Foto & video 11 reacties

Snel zaaien zonder opbrengstverlies

Hoe snel kan een trekker rijden, terwijl de zaaimachine nog goed werk verricht? Dat probeerden de Bulgaarse akkerbouwer Iliyan Andronov uit op 306 hectare zonnebloemen. De zonnebloemen zijn net geoogst.

Foto

 • De Bulgaarse akkerbouwer Iliyan Andronov wilde wel eens weten hoe snel je kunt rijden tijdens het zaaien. Zonder dat dit ten koste gaat van de opbrengst. Hoe snel kan een trekker rijden, terwijl de zaaimachine nog goed werk verricht? Dat probeerden de Zweedse machinefabrikant Väderstad en het Amerikaanse Case IH uit op het bedrijf de Bulgaarse akkerbouwer Iliyan Andronov. Begin mei werd daar in exact 24 uur 306 hectare zonnebloemen gezaaid met een gemiddelde snelheid was 19 kilometer per uur bij een verbruik van 3,5 liter diesel per hectare. De zonnebloemen zijn net geoogst.

  De Bulgaarse akkerbouwer Iliyan Andronov wilde wel eens weten hoe snel je kunt rijden tijdens het zaaien. Zonder dat dit ten koste gaat van de opbrengst. Hoe snel kan een trekker rijden, terwijl de zaaimachine nog goed werk verricht? Dat probeerden de Zweedse machinefabrikant Väderstad en het Amerikaanse Case IH uit op het bedrijf de Bulgaarse akkerbouwer Iliyan Andronov. Begin mei werd daar in exact 24 uur 306 hectare zonnebloemen gezaaid met een gemiddelde snelheid was 19 kilometer per uur bij een verbruik van 3,5 liter diesel per hectare. De zonnebloemen zijn net geoogst.

  Foto: Jan Engwerda
 • Op dit perceel in het Noord-Bulgaarse Podem is begin mei 306 hectare zonnebloemen gezaaid in 24 uur tijd.

  Op dit perceel in het Noord-Bulgaarse Podem is begin mei 306 hectare zonnebloemen gezaaid in 24 uur tijd.

  Foto: Jan Engwerda
 • Bij het zaaien realiseerde de Case IH Magnum 360 een gemiddelde snelheid van 19 kilometer per uur, goed voor 12,75 hectare per uur. De zonnebloemen zijn gezaaid met een Väderstad Tempo R zaaimachine die twaalf rijen zonnebloemen in één werkgang zaait.

  Bij het zaaien realiseerde de Case IH Magnum 360 een gemiddelde snelheid van 19 kilometer per uur, goed voor 12,75 hectare per uur. De zonnebloemen zijn gezaaid met een Väderstad Tempo R zaaimachine die twaalf rijen zonnebloemen in één werkgang zaait.

  Foto: Jan Engwerda
 • Half september zijn de zonnebloemen klaar om geoogst te worden.

  Half september zijn de zonnebloemen klaar om geoogst te worden.

  Foto: Jan Engwerda
 • De zonnebloemen worden geoogst met een Case IH Axial Flow 9230.

  De zonnebloemen worden geoogst met een Case IH Axial Flow 9230.

  Foto: Jan Engwerda
 • De combine is voorzien van een speciaal maaibord. De stengels van de zonnebloem zijn hard en taai.

  De combine is voorzien van een speciaal maaibord. De stengels van de zonnebloem zijn hard en taai.

  Foto: Jan Engwerda
 • Bij het combinen worden alleen de zonnebloemen van de stengels geknipt, de stengels blijven in de grond staan.

  Bij het combinen worden alleen de zonnebloemen van de stengels geknipt, de stengels blijven in de grond staan.

  Foto: Jan Engwerda
 • Akkerbouwer Andronov heeft inmiddels 100 hectare zonnebloemen geoogst. De gemiddelde opbrengst ligt op 3,6 ton per hectare. Andronov is tevreden. Normaal oogst hij 3 ton zonnebloemenzaad per hectare. Het gemiddelde ligt in Bulgarije op 2 ton.

  Akkerbouwer Andronov heeft inmiddels 100 hectare zonnebloemen geoogst. De gemiddelde opbrengst ligt op 3,6 ton per hectare. Andronov is tevreden. Normaal oogst hij 3 ton zonnebloemenzaad per hectare. Het gemiddelde ligt in Bulgarije op 2 ton.

  Foto: Jan Engwerda
 • Na de oogst bewerkt Andronov het land één keer met een Case IH Quadtrac 600 met daarachter een Väderstad Carrier XL 1225 schijveneg met verkruimelrol.

  Na de oogst bewerkt Andronov het land één keer met een Case IH Quadtrac 600 met daarachter een Väderstad Carrier XL 1225 schijveneg met verkruimelrol.

  Foto: Jan Engwerda
 • De schijveneg snijdt de harde stengels aan stukken. Direct daarna zaait de akkerbouwer de wintertarwe.

  De schijveneg snijdt de harde stengels aan stukken. Direct daarna zaait de akkerbouwer de wintertarwe.

  Foto: Jan Engwerda

Laatste reacties

 • ed12345

  Mels dat is nog eens een boer met al die rode Internationals ,Nou ja ik weet het tegenwoordig staat er Case op.Nothing kills a Deere like a Magnum

 • Jan-Zonderland

  If it ain't Red, leave it in the shed!
  Maar wat een onzinnig verhaal. Die boer weet nu nog niet of hij door dat harde rijden nu meer of minder opbrengst had van zijn zonnebloemen omdat hij klaarblijkelijk geen stukje gedaan heeft met een lagere snelheid. Misschien was de opbrengst daar nog wel hoger geweest.
  Nou ja, hij zal wel denken: gang is alles.

 • koestal

  Tijd is geld ,het lijkt dat daar ook van toepassing is !

 • christof conings

  tijd is geld ja en snelheid op dergelijk oppervlakte ook er wordt simpel gerekend km/h x breedte is zoveel ha , als het oed is niet mekkeren maarja wie in NL BE zaait 300 ha in een perceel en dat is maar een teelt . wel hebben ze vergelijkbare trekkers en zaaimachines ter beschikking . Als je dan de capaciteit benut ben je in 10 min klaar . Gaat de meeste lokale boeren toch niet in hun verstand wat echte oppervlaktes zijn .


 • Martin Oldenhof

  @koestal, tijd is inderdaad geld, maar met die hogere rijsnelheid is het brandstofverbruik dan hoger of lager? Slijt de machine zo niet sneller? Wat is de opbrengst per ha? Hoe gaan ze dat meten, is het perceel opgedeeld in verschillende stukken? Dit artikel roept wel een aantal vragen op Jan Engwerda

 • farmerbn

  Het is gewoon een gesponserd artikel en de schrijver daarvan heeft een snoepreisje gehad.

 • ed12345

  Wij zaaien maar 180 ha'tjes maar hard rijden met zaaien? ,dan koop ik wel breedere zaaimachines
  Snel zaaien en snel oogsten gaan vaak samen

 • ed12345

  Jan jij en ik zijn niet zo voor dat gerace zeker niet met zaaien of poten .Maar feit is dat Case en JD met maiszaaimaschines op de markt komen die precies de pootafstand houden zelfs bij snelheden van 16 km pu .Voor mij de vraag blijft is de zaai diepte ook zo regelmatig als het zo hard gaat want in N America is het gros minimum till dus een grof zaaibed. aan de andere kant snap ik het wel met een 36 rijer ben je zo'n beetje aan het eind maar de bedrijven worden wel groter en zeker voor mais als de omstandigheden goed zijn zaaien dat spul ,een week in het voorjaar is 3 weken in het najaar, en vakkundig personeel wordt er ook niet makkelijker op dus dan wordt het harder rijden

 • Mels

  Ed12345 en heer Zonderland,zitten jullie mooi samen op de Melsplaagstoel???? Ik wordt r gelukkig niet warm of koud van. Volgens mij heb je de kleur van mijn truck goedgekeurd Ed. Case rood @Jan Zonderland.
  Ik denk ook niet dat het door het snelle rijden komt die opbrengst. Als dat zo was reden ze in Noord Amerika al lang al snel met smalle machines. Het tegendeel is echter waar. Men gaat juist zo breed mogelijk om met een rustig tempo de zaden netjes in de grond te kunnen stoppen.

 • ed12345

  Jan blij te lezen dat je dat ook inziet .It has to be Red!!!!
  We zullen Mels ook even voorlichting geven, hij is hier nog maar net 'n klein half jaartje voor het geval hij nog niet op de hoogte was.If you ain't Dutch you ain't Mutch .Met dit gezegde kwamen de (dutch) de buurkinderen 6&8 jaar thuis na hun eerste schoolweek

 • Jan-Zonderland

  Ed, ik ben absoluut geen Case fan hoor maar vind de slogan wel leuk.
  Variatie hierop: If it ain't Renault, stop the show!!!
  War dat harde rijden betreft, het hangt helemaal van de zaaitechniek af.
  In 1991 kochten wij voor ons loonbedrijf een nieuwe Accord Monopill bietenzaaimachine als opvolger van de Monozentra S. Met de laatstgenoemde kon je zo'n 4 tot 5 km/uur rijden om netjes zaaiwerk te leveren, met de monopill wel 7,5 km. De toenmalige chauffeur had ook nogal haast altijd en schroefde de snelheid op tot 9,5 km/u en wonder boven wonder, het zaaide nog steeds perfect, alle bieten perfect op afstand. Maar er zit ook een wereld van verschil in de constructie tussen de beide modellen. En in de polder weten ze wel hoe ze het land netjes klaar moeten leggen, dat scheelt ook de wereld.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.