Akkerbouw

Foto & video 10 reacties

Bruine bonen, typisch Zeeuws gewas

De teelt van bruine bonen is geconcentreerd in het zuidwesten. Voor de oogst van dit gewas zijn speciale machines nodig.

Foto

 • 
Zeeuws-Vlaanderen is van oudsher een belangrijk teeltgebied voor bruine bonen. De bruine bonen telersvereniging Biervliet en omstreken telt 40 telers die jaarlijks zo’n 350 hectare telen.

  Zeeuws-Vlaanderen is van oudsher een belangrijk teeltgebied voor bruine bonen. De bruine bonen telersvereniging Biervliet en omstreken telt 40 telers die jaarlijks zo’n 350 hectare telen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De bonen worden vanaf zwad gedorst. Het gewas wordt evenals graszaad in de vroege morgen gemaaid. Het maaien gebeurt niet bovengronds maar ondergronds met ganzenvoeten die op ongeveer 2 à 3 cm onder de grond de taaie stengels doorsnijden.

  De bonen worden vanaf zwad gedorst. Het gewas wordt evenals graszaad in de vroege morgen gemaaid. Het maaien gebeurt niet bovengronds maar ondergronds met ganzenvoeten die op ongeveer 2 à 3 cm onder de grond de taaie stengels doorsnijden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Torpedo`s scheiden de bonenrijtjes waarna de ganzenvoeten de struikjes afsnijden. Deze bewerking wordt ploegen genoemd. Reggie Buijsse van de telersvereniging heeft de combinatie ter verduidelijking even op een gerooid aardappelland gezet.

  Torpedo`s scheiden de bonenrijtjes waarna de ganzenvoeten de struikjes afsnijden. Deze bewerking wordt ploegen genoemd. Reggie Buijsse van de telersvereniging heeft de combinatie ter verduidelijking even op een gerooid aardappelland gezet.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De combinatie rijdt de bonen 3 meter breed uit. Een hark achterop de trekker harkt de bonenstruiken op zwad.

  De combinatie rijdt de bonen 3 meter breed uit. Een hark achterop de trekker harkt de bonenstruiken op zwad.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De droogte had wel tot gevolg dat met name de zwaardere grond keihard werd. De ganzenvoeten gaan dan niet goed de grond in zodat bonenstruikjes blijven staan. De bonen in deze peulen moeten dan ook als verloren worden beschouwd.

  De droogte had wel tot gevolg dat met name de zwaardere grond keihard werd. De ganzenvoeten gaan dan niet goed de grond in zodat bonenstruikjes blijven staan. De bonen in deze peulen moeten dan ook als verloren worden beschouwd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Chauffeur Hans Verplancke van loonbedrijf Buijsse verhuist naar een ander perceel. Daarvoor maakt hij eerst de opraper en invoer schoon.

  Chauffeur Hans Verplancke van loonbedrijf Buijsse verhuist naar een ander perceel. Daarvoor maakt hij eerst de opraper en invoer schoon.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Op een perceel van Badts in Breskens gaat het dorsen verder. Hier werd vanwege de harde bodem gestopt met ploegen en wordt alleen het uitgereden deel gedorst.

  Op een perceel van Badts in Breskens gaat het dorsen verder. Hier werd vanwege de harde bodem gestopt met ploegen en wordt alleen het uitgereden deel gedorst.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De schelpresten in de grond geven aan dat we hier te maken hebben met voormalige zeebodem. Ook deze, op zich mooi gevulde peul, heeft de dorser niet gehaald.

  De schelpresten in de grond geven aan dat we hier te maken hebben met voormalige zeebodem. Ook deze, op zich mooi gevulde peul, heeft de dorser niet gehaald.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Het raapbord raapt het zwad met bonen en de harkinrichting voert ze naar de dorstrommel. Deze FMC dorsers zijn oorspronkelijk bedoeld voor de erwtenoogst.

  Het raapbord raapt het zwad met bonen en de harkinrichting voert ze naar de dorstrommel. Deze FMC dorsers zijn oorspronkelijk bedoeld voor de erwtenoogst.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het inwendige van de dorser; bovenin de dorstrommel met daaronder de zeven.

  Het inwendige van de dorser; bovenin de dorstrommel met daaronder de zeven.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De gedorste bonen op de afvoerband naar de opvoerband richting tank.

  De gedorste bonen op de afvoerband naar de opvoerband richting tank.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De dorser heeft geen hakselaar en de tank heeft een inhoud van ongeveer 1500 kg. De open constructie van de machine en de kleine tank zijn een indicatie voor de bouwperiode, zo rond 1970.

  De dorser heeft geen hakselaar en de tank heeft een inhoud van ongeveer 1500 kg. De open constructie van de machine en de kleine tank zijn een indicatie voor de bouwperiode, zo rond 1970.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De tank van de dorser is weer vol en de trekker met kieper komt langszij om de tankinhoud in ontvangst te nemen. Gemiddeld levert een ha bruine bonen ruim 3 ton op. De opbrengsten kunnen sterk verschillen. Van 700 kilo tot 4,5 ton.

  De tank van de dorser is weer vol en de trekker met kieper komt langszij om de tankinhoud in ontvangst te nemen. Gemiddeld levert een ha bruine bonen ruim 3 ton op. De opbrengsten kunnen sterk verschillen. Van 700 kilo tot 4,5 ton.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Er zijn twee belangrijke rassen bruine bonen, Berna en Narda. Dit is Narda. Deze rassen bestaan al 40 à 50 jaar. Inmiddels wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw ras. Een van de initiatiefnemers is Hak als grootafnemer.

  Er zijn twee belangrijke rassen bruine bonen, Berna en Narda. Dit is Narda. Deze rassen bestaan al 40 à 50 jaar. Inmiddels wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw ras. Een van de initiatiefnemers is Hak als grootafnemer.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
In een Miedema HST175 is 1.500 kilo maar een klein hoopje. Van de vele kleine hoopjes komt wel een grote hoop van ongeveer 1.000 ton. Jaren lang was Hak bijna automatisch de afnemer van de bruine bonen geteeld door de telersvereniging. Deze traditie werd dit jaar doorbroken. Telersvereniging en hak konden het om verschillende redenen niet eens worden over de prijs.

  In een Miedema HST175 is 1.500 kilo maar een klein hoopje. Van de vele kleine hoopjes komt wel een grote hoop van ongeveer 1.000 ton. Jaren lang was Hak bijna automatisch de afnemer van de bruine bonen geteeld door de telersvereniging. Deze traditie werd dit jaar doorbroken. Telersvereniging en hak konden het om verschillende redenen niet eens worden over de prijs.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De gedorste bonen gaan naar firma Termont & Thomaes in Biervliet. Hier worden de bonen gedroogd, opgeslagen, geschoond en uitgeleverd. Een kieper lost zijn vracht bij het innamepunt.

  De gedorste bonen gaan naar firma Termont & Thomaes in Biervliet. Hier worden de bonen gedroogd, opgeslagen, geschoond en uitgeleverd. Een kieper lost zijn vracht bij het innamepunt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Een hand pas gedorste bonen zoals ze bij Termont & Thomaes binnenkomen. De bonen worden eerst voorgeschoond voor ze in kisten gaan. In voorraadkisten bij een goed vochtgehalte en in droogkisten wanneer het vochtgehalte nog te hoog is.

  Een hand pas gedorste bonen zoals ze bij Termont & Thomaes binnenkomen. De bonen worden eerst voorgeschoond voor ze in kisten gaan. In voorraadkisten bij een goed vochtgehalte en in droogkisten wanneer het vochtgehalte nog te hoog is.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De partij bonen waarvan dit monster is genomen laat een goed vochtgehalte zien, 19 procent. Het ideale vochtpercentage ligt op 18 procent.

  De partij bonen waarvan dit monster is genomen laat een goed vochtgehalte zien, 19 procent. Het ideale vochtpercentage ligt op 18 procent.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Links en rechts voorraadkisten en daar tussen droogkisten voor de droogwand. In de voorraadkisten gaat 1.300 kilo bonen. In de platte droogkisten kan 800 kilo maar er gaat 600 kilo in om de bonen zo gecontroleerd en efficiënt mogelijk op het gewenste vochtpercentage te krijgen. Dit vergt vakmanschap omdat bij te snel drogen de bonen kunnen barsten. Dit jaar hoefden de meeste partijen niet te worden nagedroogd. De droogwand is daarom slechts gedeeltelijk in gebruik.

  Links en rechts voorraadkisten en daar tussen droogkisten voor de droogwand. In de voorraadkisten gaat 1.300 kilo bonen. In de platte droogkisten kan 800 kilo maar er gaat 600 kilo in om de bonen zo gecontroleerd en efficiënt mogelijk op het gewenste vochtpercentage te krijgen. Dit vergt vakmanschap omdat bij te snel drogen de bonen kunnen barsten. Dit jaar hoefden de meeste partijen niet te worden nagedroogd. De droogwand is daarom slechts gedeeltelijk in gebruik.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De te schonen partijen gaan eerst in voorraadbunkers om vandaaruit via zeef-en selectie-units geschoond te worden. Er staan vijf bunkers opgesteld met elk een capaciteit van 15 ton.

  De te schonen partijen gaan eerst in voorraadbunkers om vandaaruit via zeef-en selectie-units geschoond te worden. Er staan vijf bunkers opgesteld met elk een capaciteit van 15 ton.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een van deze zeefunits is een soortelijk-gewichtzeef. Een schudplaat staat iets schuin en wordt in trilling gebracht. De grootste en zwaarste bonen bewegen zich naar het hoogste punt en vallen daar van de plaat in een kist of op een transportband. Hetzelfde geld voor het laagste punt. Hier vallen de kleinste en lichtste bonen eraf.

  Een van deze zeefunits is een soortelijk-gewichtzeef. Een schudplaat staat iets schuin en wordt in trilling gebracht. De grootste en zwaarste bonen bewegen zich naar het hoogste punt en vallen daar van de plaat in een kist of op een transportband. Hetzelfde geld voor het laagste punt. Hier vallen de kleinste en lichtste bonen eraf.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Aan het eind van de schoningslijn is een selectie-unit met cameradetectie opgesteld. Alle bonen gaan een voor een langs de camera`s en worden gescand. Bonen die niet voldoen aan de normen worden er door een luchtstoot uitgeblazen en gaan uiteindelijk weg als veevoer. In de schoningslijn kunnen 2,5 ton bonen per uur worden geschoond. De geschoonde bonen gaan in big bags en worden wereldwijd geleverd.

  Aan het eind van de schoningslijn is een selectie-unit met cameradetectie opgesteld. Alle bonen gaan een voor een langs de camera`s en worden gescand. Bonen die niet voldoen aan de normen worden er door een luchtstoot uitgeblazen en gaan uiteindelijk weg als veevoer. In de schoningslijn kunnen 2,5 ton bonen per uur worden geschoond. De geschoonde bonen gaan in big bags en worden wereldwijd geleverd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Bonen verkleuren door invloed van temperatuur en licht. Links bonen van vorig jaar en rechts de nieuwe oogst.

  Bonen verkleuren door invloed van temperatuur en licht. Links bonen van vorig jaar en rechts de nieuwe oogst.

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • ed12345

  De teelt en oogst en verwerking komt veel overeen met de teelt hier van witte ,zwarte en azuky bonen .De oogst is de laatste 15jaar van los snijden wiersen en dorsen met speciale getrokken dorsmachines over gegaan naar de (aangepaste) combine de dorscylinder moet max ongeveer 180 Rpm kunnen draaien en sommigen hebben de afvoervijzel vervangen door een transportband.De komst van de airreel in combinatie met een grondvolgend flexible maaibord maken het maaien van relattief kort gewas mogelijk Deze speciale bonen zijn de laatste Jaren hier een beetje in onmin geraakt door de hoge prijzen van soya voor menselijke consumtie die makkelijker en goedkoper te telen is

 • trijnie

  Mooi om te zien hoe je dagelijks ''brood'' geproduceerd wordt.

 • ed12345

  Trijnie heb je inmiddels;Wanneer de polder vonken slaat; van Anton De Wit ,Gelezen? Laat maar eens weten

 • trijnie

  Nee, nog niet Ed, ik zal het aanvragen bij de bibliotheek.
  Ik ben momenteel nog erg druk in de tuin, 'k ben een nieuwe border aan het inrichten en de fruitbomen geven royaal. Ik zit net, heb weer vele potten peren in gemaakt. En ik heb ook nog een doos met bollen staan die de grond in moeten. Enzovoort
  Maar ik ga er zeker mee bezig, hij staat op mijn lijstje.

 • trijnie

  Ed12345,
  Dit boek is niet meer te krijgen.
  Ik heb nu een ander boek aangevraagd: Het nieuwe land: het verhaal van de polder die perfect moest zijn.
  Dit gaat over de NOP.
  Ook heb ik verleden week de film: Our daily breath gezien. Dit ging over de voeding , hoe die ge produceert wordt.

 • ed12345

  Trijnie Het nieuwe land heb ik ook gelezen het gaat eigenlijk meer over de selectie van de toekomstige boeren en eigenlijk nog meer over diegenen die afgewezen werden.Het boek van Anton De Wit ben ik nu weer aan het lezen ,vind het een fantastisch goed boek ook omdat ik er zo veel in herken b.v. ik heb ook nog op m'n knietjes bieten op een gezet (uitgedunt) en gerooid met bieten spaatje
  Trijnie als je wilt kijk maar eens bij Nieuw land in Lelystad daar hebben ze het vast nog wel

 • trijnie

  Ja Ed het was sappelen in de oude tijd.
  Ik heb voor een paar weken terug nog een boek over de gemeente reiniging in Zwolle gelezen.
  Tjonge wat moesten die mensen zwaar en vies werk doen. Met tonnen feacalien op de schouder trappen af. En op de werf moesten ze scoongemaakt worden met Carbol en handschoenen kenden ze nog niet hoor. En de boel werd vercomposteerd samen met het huisvuil en straatvuil en dat prutje! ging vervolgens weer naar de groentekwekerijen rondom de stad........goeie ouwe tijd????
  Voor het boek kan ik ook nog weleens kijken bij Bol com.

 • alco1

  Ja Trijnie. En dat gaat nu allemaal in de riolering, tezamen met al die zeep poeders, cosmetica, pillen e.d.
  Verontreiniging door burgers?
  We geven gewoon af op de boeren!

 • koestal

  Bartje bidt niet voor brune bonen ,ik vind ze wel lekker !

 • agpros

  @Trijnie bollen (vooral tulpen) kun je beter pas planten als de bodemtemperatuur beneden de 10 graden Celsius. Dus tijd zat.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.