Akkerbouw

Foto & video

Spruiten voor het nieuwe seizoen alweer gezaaid

Voordat de laatste spruiten van het seizoen geoogst zijn, worden de planten voor het komende seizoen al opgekweekt.

Foto

 • De spruitenoogst is inmiddels bijna afgerond. Bij de kweker, zoals hier bij Voorne's Plantenkwekerij in Rockanje (Z.-H.), zijn de eerste spruitenzaden voor het volgend seizoen alweer gezaaid. De plantjes die begin april in de vollegrond zullen worden uitgeplant, staan al boven. Rond deze tijd worden de laatste spruiten voor het aankomend seizoen gezaaid.

  De spruitenoogst is inmiddels bijna afgerond. Bij de kweker, zoals hier bij Voorne's Plantenkwekerij in Rockanje (Z.-H.), zijn de eerste spruitenzaden voor het volgend seizoen alweer gezaaid. De plantjes die begin april in de vollegrond zullen worden uitgeplant, staan al boven. Rond deze tijd worden de laatste spruiten voor het aankomend seizoen gezaaid.

 • 
Met een 'Flierzaailijn' worden 13 of 15 zaadjes tegelijk in de 247- of 285-gats tray gezaaid. Per gewone werkdag zijn circa 5.000 trays te zaaien.

  Met een 'Flierzaailijn' worden 13 of 15 zaadjes tegelijk in de 247- of 285-gats tray gezaaid. Per gewone werkdag zijn circa 5.000 trays te zaaien.

 • 
De zaaiplug bestaat uit zaaigrond die is samengesteld op basis van veencompost. De kwaliteit en samenstelling staat onder voortdurende controle en wordt, indien nodig of gewenst, aangepast. De getande rol op de voorgrond drukt een putje in de zaaiplug, zodat het zaadje in het midden wordt gepositioneerd.

  De zaaiplug bestaat uit zaaigrond die is samengesteld op basis van veencompost. De kwaliteit en samenstelling staat onder voortdurende controle en wordt, indien nodig of gewenst, aangepast. De getande rol op de voorgrond drukt een putje in de zaaiplug, zodat het zaadje in het midden wordt gepositioneerd.

 • Detail van de zaaicilinder met het vacuüm aangezogen pillenzaad. Moet een gewas worden gezaaid waar een andere plugmaat voor nodig is, dan is de zaaicilinder te vervangen.

  Detail van de zaaicilinder met het vacuüm aangezogen pillenzaad. Moet een gewas worden gezaaid waar een andere plugmaat voor nodig is, dan is de zaaicilinder te vervangen.

 • 
Een deel van een pas gezaaide tray. Door het putje in de plug ligt het zaad precies in het midden.

  Een deel van een pas gezaaide tray. Door het putje in de plug ligt het zaad precies in het midden.

 • Het gehele zaaiproces wordt aan de hand van de ingevoerde gegevens door de computer bewaakt.

  Het gehele zaaiproces wordt aan de hand van de ingevoerde gegevens door de computer bewaakt.

 • 
Na het zaaien kan door middel van phytodrip aan elke plug exact 0,02 milliliter vocht toegediend worden met, indien gewenst, een toevoeging van gewasbeschermingsmiddelen. Samenstelling en hoeveelheid wordt door een rekenprogramma op de computer berekend.

  Na het zaaien kan door middel van phytodrip aan elke plug exact 0,02 milliliter vocht toegediend worden met, indien gewenst, een toevoeging van gewasbeschermingsmiddelen. Samenstelling en hoeveelheid wordt door een rekenprogramma op de computer berekend.

 • 
Na het bevochtigen wordt de tray afgedekt met Vermiculite, om een vochtig kiemmilieu te creëren en behouden.

  Na het bevochtigen wordt de tray afgedekt met Vermiculite, om een vochtig kiemmilieu te creëren en behouden.

 • 
Hierna worden de trays op pallets geplaatst, om naar de kweekkas te worden gebracht om daar uitgezet te worden.

  Hierna worden de trays op pallets geplaatst, om naar de kweekkas te worden gebracht om daar uitgezet te worden.

 • 

In de kweekkas worden de trays iets verhoogd uitgezet, om doorworteling naar de ondergrond te voorkomen. Voorne's 
Plantenkwekerij beschikt over 4 hectare kassen waar hoofdzakelijk koolplanten worden gekweekt. Daarnaast nog 3 hectare kassen waar voornamelijk groenteplanten voor onder glas worden gekweekt voor de professionele en de hobbymarkt.

  In de kweekkas worden de trays iets verhoogd uitgezet, om doorworteling naar de ondergrond te voorkomen. Voorne's Plantenkwekerij beschikt over 4 hectare kassen waar hoofdzakelijk koolplanten worden gekweekt. Daarnaast nog 3 hectare kassen waar voornamelijk groenteplanten voor onder glas worden gekweekt voor de professionele en de hobbymarkt.

 • 

Spruiten vormen de hoofdmoot van de koolplanten. Deze worden afgezet in Nederland en België.

Nederland betrekt hoofdzakelijk rassen voor de versmarkt terwijl voor België de nadruk ligt op industrierassen.

  Spruiten vormen de hoofdmoot van de koolplanten. Deze worden afgezet in Nederland en België. Nederland betrekt hoofdzakelijk rassen voor de versmarkt terwijl voor België de nadruk ligt op industrierassen.

 • 

Een overzicht in de kas laat door verschil in kleur enkele rassen zien. Voorne's Plantenkwekerij kweekt ongeveer 35 spruitenrassen. Er worden drie hoofdrassen opgekweekt. Dat zijn als vroeg ras 'Abacus', middelvroeg 'Steadia' en een laat ras 'Albarus'.

  Een overzicht in de kas laat door verschil in kleur enkele rassen zien. Voorne's Plantenkwekerij kweekt ongeveer 35 spruitenrassen. Er worden drie hoofdrassen opgekweekt. Dat zijn als vroeg ras 'Abacus', middelvroeg 'Steadia' en een laat ras 'Albarus'.

 • 

Met bordjes wordt aangeven welk ras de betreffende partij is en eventueel voor welke afnemer.

Ook staan hier de gegevens op van bijvoorbeeld toegediende gewasbeschermingsmiddelen met de phytodrip. Dit is van belang omdat de teler zijn gewasbeschermingsplan baseert op de primaire toediening.

  Met bordjes wordt aangeven welk ras de betreffende partij is en eventueel voor welke afnemer. Ook staan hier de gegevens op van bijvoorbeeld toegediende gewasbeschermingsmiddelen met de phytodrip. Dit is van belang omdat de teler zijn gewasbeschermingsplan baseert op de primaire toediening.

Of registreer je om te kunnen reageren.