Akkerbouw

Foto & video 29 reacties

Met sensoren, drone en satelliet naar 75 ton aardappelen

Jacob van den Borne verzamelt een berg data over zijn percelen en gewassen. Hij koppelt die aan veldmetingen om zijn gewassen gericht te sturen en zo een topopbrengst en best mogelijke kwaliteit te halen. Van den Borne is spreker op het evenement Grond om te Boeren.

Laatste reacties

  • hooimijt

    Prachtig, top moderne ondernemer.
    Eindelijk komt er einde aan de jaloerse opmerking:
    De domste boeren hebben de grootste knollen!
    Domme boeren gebruiken een drone

  • juur

    Zo en dan komen er percelen voor met zeer hoge opbrengsten Die hebben alles mee gehad. Niets nieuws.

  • boonman01

    Best leuk al die techniek kost ook wat. Met hogere opbrengsten zullen de prijzen zeker niet stijgen.

  • josrodenburg

    er word dus op 3 manieren het zelfde gemeten, klinkt alsof het allemaal onbetrouwbare gegevens oplevert

  • farmerbn

    Hopelijk blijft Van de Borne met twee benen op de grond nadat hij zoveel aandacht krijgt. Vaak zie je dat mensen teveel risico's gaan nemen als ze zo in beeld komen. Veel vrije aardappelen ,enkele jaren wat pech, wat ziektes en dan moet je zo de boerderij verkopen. Lezingen geven streelt maar opletten is het devies.

  • Zandboertje

    Jacob krijg je met geen 30 drones in de lucht. Afgezien van zijn postuur is hij daar zelf ook nuchter genoeg voor. En ondertussen haalt hij diverse hete kastanjes uit het vuur voor de collega's door uit te vinden wat niet werkt en wat een goede gebruiksrichting is.

  • Mels

    Farmerbn. Doe eerst even huiswerk voordat je dit soort enorm stomme reacties geeft. Je maakt jezelf er ontzettend belachelijk mee. Vd Borne is een van de grotere en goed lopende bedrijven van NL die meerwaarde geeft aan zijn aardappels door daar het maximale uit te halen en ja daar horen dit soort dingen bij. De kleintjes met hun 10-20ha profiteren hier later weer van. Blijf zelf maar met beide benen op de grond ipv kleinerend te doen over een voorloper waar jij de vruchten van plukt.

  • farmerbn

    Zeg alleen dat ik hoop dat het goed blijft gaan met hem maar dat hij moet oppassen dat hij niet gaat zweven. Willy van B. was eerst ook een held.

  • pinkeltje

    Farmerbn kakelt maar wat om negatief te kunnen zijn. Vergelijking met Willy van B. slaat natuurlijk nergens op.

  • boer drenth

    Alleen jammer dat je het weer met die mooie techniek niet kunt regelen. Een bui van 110 mm in mei en je kunt die 75 ton wel vergeten.

  • JeuAbsil

    Deze technieken zijn alleen interessant bij zulke grote bedrijven waardoor je niet meer alle percelen elke week zelf kunt bekijken. Ik vraag me wel eens af waar van den Borne het van doet, los van het feit dat ik het een mooi bedrijf vind. Met zulke aardappelprijzen hou je het niet lang vol.

  • Mels

    Ja hoor @farmer bn. Helemaal gelijk. There is no cure for stupid.
    @Jeu. Wat dacht je van de bewerkingen die van den Borne doet voor ze naar de fabriek gaan? Daar zit meer geld in dan in de teelt en door dat goed in te passen ga ik er vanuit dat er mee verdiend wordt want anders was ie er al lang mee gestopt.

  • marc47

    @jeuabsil ; '12 en '13 waren voor hen goede jaren door korte bewaring, dan kunnen ze '14 wel aan ! En ze geven de aardappelen een meerwaarde van 1.5ct door de bewerking.
    @farmerbn ; Er is ook nog een broer Jan die zich bezig houdt met de teelt, personeel , wassen en opslag. Samen zijn de 2 broers een goede combinatie.

  • agro1

    apen en mouwen, jeweetwel. we kennen b toch? gewoon reclame, verpakt in een editorial. het blad met de vele plaatjes en vol reclame mag ons toch niet teleurstellen?????

  • bert bert

    nu de 75 ton te halen is gaan de knollen nog wat goedkoper naar de frit
    laat de superboeren maar doen..

  • agratax2

    Drones en hun vergaarde gegevens geven nog geen top opbrengsten. Het weer kan ook door de drone niet gestuurd worden en we zijn instaat alles te aan de plant te geven, behalve zonlicht en optimale temperatuur. Deze twee factoren zullen de crusiale factoren blijven bij al dan geen top opbrengsten. Ik heb ervaren dat in landen met vanaf einde winter tot begin winter zon en warmte opbrengsten van > 80 ton piepers / ha geen punt behoeven te zijn als je alle ingredienten inclusief water voldoende en op tijd geeft op een wijze dat verliezenminimaal zijn. Drones waren hiervoor nodig, bevloeien doe je eenvoudig op de kalender of vocht controle in het veld.

  • Mels

    Idaho VS,zandgrond,pivotirrigatie met toevoeging van alle meststoffen.....100TON/HA, dan is 75ton maar net an. gewoon met Russets. Het is maar net welke teeltomstandigheden je hebt.

  • jan10

    Mels, wat hebben wij hier aan die info?

  • agro1

    m pleegt ook schriftelijke zelfbevrediging. heeft geen gevolg, maar kan enorm opluchten.

  • Boomkesboer

    50 ha x 50 ton is 2500 ton als je dat kunt a 75 ton/ ha heb je maar 34 ha nodig met dezelfde kosten scheelt je 16 ha huur a 1500 eur is zomaar een verschil inkostprijs a 9,6 ct / per kg aardappelen. rekenen kan je echt goed doen.

  • meeuwissen

    toch knap van jacob dat ie zoveel doktert en onderzoekt en idd het zal veel tijd kosten en geld maar daar heeft ie zijn investeerders voor je kunt er als collega veel van leren vind ik en idd sommige dinge snap ik niet over zijn bedrijfsvoering maar toch, het moet iemand doen!

  • jjjvanmelick

    Ik heb zo mijn eigen gedachten over massa.

    Wat... is het beoogde doel?

  • akg

    Boomkesboer, ik ben geen boer maar heb wel een rekenmachine. Het verschil in kostprijs is in jouw voorbeeld volgens mij maar € 0,0096 per kg. Blijft nog steeds een jaar voordeel van € 24.000,00

  • Mels

    Jan10 en agro1. Zie het als een aanvulling op agratax1. Gewoon medeling van wat er DUS mogelijk is als de omstandigheden optimaal zijn. Niks literaire zelfbevrediging,dat heb ik niet nodig. Merry Christmas to everyone.

  • agro1

    eerst prettig 15, m 24, was het maar literair. maar artikel blijft platte reclame, anders zou het zolang niet blijven staan, bedriegt nooit. stom genoeg reageer ik ook nog eens, blijft deze kul nog langer staan. heb toch nog enige zelfkennis en ook -spot.

  • Mels

    Daar lijkt t verdacht veel op daar ik ook een reclame tegengekomen ben waar vermeld wordt dat Jacob over deze materie spreekt. Boerderij shame on you

  • agro1

    m 26, toch al jaaaren bekend, dat b het te dure blad met de mooie plaatjes en de vele reclame is?? alle editorials zijn betaald, Harry Mens heeft goed afgekeken!!!!(sorry, harry)

  • akg

    Boomkesboer, ik ben geen boer maar heb wel een rekenmachine. Het verschil in kostprijs is in jouw voorbeeld volgens mij maar € 0,0096 per kg. Blijft nog steeds een jaar voordeel van € 24.000,00

  • koestal

    Dat mag ook wel met deze prijzen,laag,lager ,laagst

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.