Akkerbouw

Foto & video 14 reacties

Creatief bij uienoogst (2)

De Zonderlands telen in Ontario zo'n 13 ha. uien. De grootste verandering dit jaar was de overstap van tweefasig klappen en rooien naar alles in één werkgang. De voornamelijk Spaanse uien worden verwerkt tot uienringen, deels voor de verse markt.

Foto

 • 
Voor het transport zijn 3 eigenbouw kiepers beschikbaar, van links naar rechts met een Renault 751 S, een Renault Ares 540 RZ en een Renault Ares 566 RZ ervoor. De laatste kieper is afgelopen winter gebouwd om vlotter te kunnen oogsten

  Voor het transport zijn 3 eigenbouw kiepers beschikbaar, van links naar rechts met een Renault 751 S, een Renault Ares 540 RZ en een Renault Ares 566 RZ ervoor. De laatste kieper is afgelopen winter gebouwd om vlotter te kunnen oogsten

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Een bovenaanzicht van de loslijn.

  Een bovenaanzicht van de loslijn.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
De kiepers worden gelost in een eigen fabrikaat stortbak met aangebouwde zeefketting. Deze bak lijkt erg veel op de kleine stortbakken van Visser.

  De kiepers worden gelost in een eigen fabrikaat stortbak met aangebouwde zeefketting. Deze bak lijkt erg veel op de kleine stortbakken van Visser.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Vervolgens gaan de uien via een Samon transportband naar de kistenvuller. Alle uien worden in kisten opgeslagen en gedroogd. Aan de band zoekt Til tarra en onkruidresten uit.

  Vervolgens gaan de uien via een Samon transportband naar de kistenvuller. Alle uien worden in kisten opgeslagen en gedroogd. Aan de band zoekt Til tarra en onkruidresten uit.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
De kistenvulband is gemaakt van een bandje afkomstig van een oude Johnson tomatenplukker. Op de treeplank staat een normaal gesproken een persoon die de band en valbrekers bediend en nog wat tarra uit de uien kan zoeken.
Die persoon was op dit moment foto's aan het maken.

  De kistenvulband is gemaakt van een bandje afkomstig van een oude Johnson tomatenplukker. Op de treeplank staat een normaal gesproken een persoon die de band en valbrekers bediend en nog wat tarra uit de uien kan zoeken. Die persoon was op dit moment foto's aan het maken.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Doordat de band op rollen gemonteerd is wordt die door de valbrekers meegetrokken zodat de kisten mooi egaal vol lopen.

  Doordat de band op rollen gemonteerd is wordt die door de valbrekers meegetrokken zodat de kisten mooi egaal vol lopen.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
De valbrekers worden bediend doormiddel van pneumatische cylinders. Dit bespaart een hoop zwaar werk.

  De valbrekers worden bediend doormiddel van pneumatische cylinders. Dit bespaart een hoop zwaar werk.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Als de valbrekers omhoog geklapt zijn dan vlakt Huib de kisten netjes af alvorens ze met de heftruck weg te zetten.

  Als de valbrekers omhoog geklapt zijn dan vlakt Huib de kisten netjes af alvorens ze met de heftruck weg te zetten.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Detail van de pneumatische bediening

  Detail van de pneumatische bediening

  Foto: Jan Zonderland
 • 
De meeste kisten worden binnen voor de droogwand gezet maar als alles vol is blijven ze afgedekt buiten staan en zorgt natuurlijke ventilatie voor droging. Dat werkt ook erg goed en wij twijfelen wel eens of we het wel goed doen met de binnenbewaring. Het kost veel stroom en gas en buiten blijken de uien net zo goed te blijven.

  De meeste kisten worden binnen voor de droogwand gezet maar als alles vol is blijven ze afgedekt buiten staan en zorgt natuurlijke ventilatie voor droging. Dat werkt ook erg goed en wij twijfelen wel eens of we het wel goed doen met de binnenbewaring. Het kost veel stroom en gas en buiten blijken de uien net zo goed te blijven.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

De electriciteitsvoorziening is hier in Canada een verhaal apart. In het buitengebied is meestal maar 1 fase 220 volt beschikbaar als "krachtstroom". Hier te zien aan de 2 bovengrondse draden die vanaf de weg naar het erf lopen met de transformator boven in de paal (ronde ton). De bovenste draad is de hot wire, de onderste de neutral

  De electriciteitsvoorziening is hier in Canada een verhaal apart. In het buitengebied is meestal maar 1 fase 220 volt beschikbaar als "krachtstroom". Hier te zien aan de 2 bovengrondse draden die vanaf de weg naar het erf lopen met de transformator boven in de paal (ronde ton). De bovenste draad is de hot wire, de onderste de neutral

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Omdat wij nogal wat apparatuur uit Nederland gebruiken met 3 fase motoren, beschikken wij over zgn phase converters, een apparaat wat 1 fase 220 volt omzet in 3 fase 220 volt. Op de foto de mobiele converter, de andere is vast opgesteld in de sorteerruimte. De Europese krachtstroommotoren kunnen in de regel omgeschakeld worden van 380 volt naar 220 volt.

  Omdat wij nogal wat apparatuur uit Nederland gebruiken met 3 fase motoren, beschikken wij over zgn phase converters, een apparaat wat 1 fase 220 volt omzet in 3 fase 220 volt. Op de foto de mobiele converter, de andere is vast opgesteld in de sorteerruimte. De Europese krachtstroommotoren kunnen in de regel omgeschakeld worden van 380 volt naar 220 volt.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Het schakelmateriaal is hier van dusdanig matige kwaliteit dat wij vorig jaar alle 3 fase stekkers en contactdozen vervangen hebben door Nederlands materiaal. Dit materiaal is van veel betere kwaliteit en kost ook maar 1/3 van wat het Canadese spul kost.

  Het schakelmateriaal is hier van dusdanig matige kwaliteit dat wij vorig jaar alle 3 fase stekkers en contactdozen vervangen hebben door Nederlands materiaal. Dit materiaal is van veel betere kwaliteit en kost ook maar 1/3 van wat het Canadese spul kost.

  Foto: Jan Zonderland
 • Hier een detail van een Canadese stekker en een Nederlandse. De pootjes van de Canadese stekkers zijn erg kwetsbaar en buigen zomaar krom.

  Hier een detail van een Canadese stekker en een Nederlandse. De pootjes van de Canadese stekkers zijn erg kwetsbaar en buigen zomaar krom.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Veel verwerkingsapparatuur werkt met 1 fase 220 volt motoren. Voor het schakelmateriaal geldt hetzelfde als voor het 3 fase spul, inferieure kwaliteit, dus hebben we dit jaar ook al het 1 fase spul vervangen door wat men in Nederland campingstekkers noemt. Ook hier geldt weer: spotgoedkoop en super kwaliteit.

  Veel verwerkingsapparatuur werkt met 1 fase 220 volt motoren. Voor het schakelmateriaal geldt hetzelfde als voor het 3 fase spul, inferieure kwaliteit, dus hebben we dit jaar ook al het 1 fase spul vervangen door wat men in Nederland campingstekkers noemt. Ook hier geldt weer: spotgoedkoop en super kwaliteit.

  Foto: Jan Zonderland
 • Voor de verwerking worden de kisten met de kantelaar op de heftruck geleegd in deze zelfbouw doseerbunker.
Er kan ongeveer 2,5 ton in de bunker.

  Voor de verwerking worden de kisten met de kantelaar op de heftruck geleegd in deze zelfbouw doseerbunker. Er kan ongeveer 2,5 ton in de bunker.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Door een dubbele tijdschakelaar met relais te monteren die de aandrijfmotor van de doseerbak aan- en uitschakeld, is een traploze regeling van de dosering gerealiseerd doordat de ingeschakelde tijd en de uitgeschakelde tijd in fracties van seconden ingesteld kan worden. Goedkoop en werkt prima.

  Door een dubbele tijdschakelaar met relais te monteren die de aandrijfmotor van de doseerbak aan- en uitschakeld, is een traploze regeling van de dosering gerealiseerd doordat de ingeschakelde tijd en de uitgeschakelde tijd in fracties van seconden ingesteld kan worden. Goedkoop en werkt prima.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
 De uien komen vervolgens via een opvoerbandje op deze zelfbouw afstaarter. Een nieuwe afstaarter kopen zat er destijds niet in dus vandaar dat we er zelf een gebouwd hebben voor een vijfde van de kosten.

  De uien komen vervolgens via een opvoerbandje op deze zelfbouw afstaarter. Een nieuwe afstaarter kopen zat er destijds niet in dus vandaar dat we er zelf een gebouwd hebben voor een vijfde van de kosten.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Ondanks de kleine afmetingen van de afstaarter, 1 zeef van 55 bij 110 cm en 2 aangepaste gazonmaaiermessen, levert hij toch zeer acceptabel werk.

  Ondanks de kleine afmetingen van de afstaarter, 1 zeef van 55 bij 110 cm en 2 aangepaste gazonmaaiermessen, levert hij toch zeer acceptabel werk.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Vervolgens komen de uien over de Schouten leesband.

  Vervolgens komen de uien over de Schouten leesband.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Achter de leesband langs loopt een klein bandje wat de uitgeraapte tarra afvoert naar een afstortgat in de wand waar ook het afval van de afstaarter in valt.

  Achter de leesband langs loopt een klein bandje wat de uitgeraapte tarra afvoert naar een afstortgat in de wand waar ook het afval van de afstaarter in valt.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Via deze oude maiskolventransporteur belandt het afval in een silagewagenwaarmee het over het land wordt uitgereden. Deze wagen hebben we net vorige week op de kop getikt voor $ 700. Leeftijd onbekend, waarschijnlijk een jaar of 30, maar nog in prima staat.

  Via deze oude maiskolventransporteur belandt het afval in een silagewagenwaarmee het over het land wordt uitgereden. Deze wagen hebben we net vorige week op de kop getikt voor $ 700. Leeftijd onbekend, waarschijnlijk een jaar of 30, maar nog in prima staat.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Na de leesband krijgen de uien nog een poetsbeurt.

  Na de leesband krijgen de uien nog een poetsbeurt.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

De uien worden op maat gesorteerd met deze Kerian Speedsizer rollensorteerder. Al draaiende wordt de afstand tussen de rollen steeds groter. De plaatsing van de scheidingsschotjes bepaald de maatverdeling. Er kan in 3 maten gesorteerd worden. Normaal sorteren we < 3,125 inch (79 mm), 3,125 inch tot 4,25 inch ( 79 tot 108 mm) en 4,25 inch opwaarts De middenmaat gaat naar een fabriek voor verwerking tot uienringen, de onder- en bovenmaat wordt afgezet op de verse markt. Op deze manier ligt de capaciteit op zo'n 7 ton per uur.

  De uien worden op maat gesorteerd met deze Kerian Speedsizer rollensorteerder. Al draaiende wordt de afstand tussen de rollen steeds groter. De plaatsing van de scheidingsschotjes bepaald de maatverdeling. Er kan in 3 maten gesorteerd worden. Normaal sorteren we < 3,125 inch (79 mm), 3,125 inch tot 4,25 inch ( 79 tot 108 mm) en 4,25 inch opwaarts De middenmaat gaat naar een fabriek voor verwerking tot uienringen, de onder- en bovenmaat wordt afgezet op de verse markt. Op deze manier ligt de capaciteit op zo'n 7 ton per uur.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
De uien worden opgevangen in kisten afkomstig van een Nederlandse bollenkweker die er tulpenbollen in exporteerde naar Canada. Het zijn goedkope spaanplaat kisten maar als je er zuinig op bent en ze niet nat laat regenen dan kunnen ze vele jaren mee.

  De uien worden opgevangen in kisten afkomstig van een Nederlandse bollenkweker die er tulpenbollen in exporteerde naar Canada. Het zijn goedkope spaanplaat kisten maar als je er zuinig op bent en ze niet nat laat regenen dan kunnen ze vele jaren mee.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
De kisten met gereedproduct gaan vervolgens weer voor een droogwand in afwachting van aflevering.

  De kisten met gereedproduct gaan vervolgens weer voor een droogwand in afwachting van aflevering.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

De fabrieksuien worden met de heftruck in een aangepaste tomatentrailer geladen. Deze trailer wordt bij de fabriek op een hefbrug gezet en schuin achterover op getild waardoor de uien er via de achterklep uit kunnen lopen.
Er wordt getarreerd op in- en uitwendig rot en op maatafwijkingen. De uien moeten met een tolerantie van 5 % allemaal binnen de gewenste maten vallen. Kom je boven deze tolerantie dan wordt je gekort met een factor 1,5.
Ook wordt het aantal bruikbare ringen vastgesteld. Hoe hoger het aantal hoe efficienter de productie. Gemiddeld heeft een ui 7 bruikbare ringen.

  De fabrieksuien worden met de heftruck in een aangepaste tomatentrailer geladen. Deze trailer wordt bij de fabriek op een hefbrug gezet en schuin achterover op getild waardoor de uien er via de achterklep uit kunnen lopen. Er wordt getarreerd op in- en uitwendig rot en op maatafwijkingen. De uien moeten met een tolerantie van 5 % allemaal binnen de gewenste maten vallen. Kom je boven deze tolerantie dan wordt je gekort met een factor 1,5. Ook wordt het aantal bruikbare ringen vastgesteld. Hoe hoger het aantal hoe efficienter de productie. Gemiddeld heeft een ui 7 bruikbare ringen.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
De maten voor de verse markt worden verpakt in 50 lb zakken, 22,7 kg. Het afzakken doen we met een Cebeco afweger, simpel, maar werkt naar behoren.

  De maten voor de verse markt worden verpakt in 50 lb zakken, 22,7 kg. Het afzakken doen we met een Cebeco afweger, simpel, maar werkt naar behoren.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Dat de uien erg grof zijn bewijst deze foto. Dit is de zwaarste ui die we dit jaar tot op heden hebben kunnen vinden: 873 gram.

  Dat de uien erg grof zijn bewijst deze foto. Dit is de zwaarste ui die we dit jaar tot op heden hebben kunnen vinden: 873 gram.

  Foto: Jan Zonderland

Laatste reacties

 • Mels

  Mooi,Jan. Ja die stroom is hier in CA toch wel een verhaal apart. Wat een gedoe soms om de boel aan het draaien te krijgen en te houden. Soms onbegrijpelijk dat ze deze weg ooit ingeslagen zijn want een weg terug naar beter,makkelijker en betrouwbaarder is er nu al lang niet meer. In de korte tijd dat ik hier nu woon en werk is met dat al goed opgevallen. Ook bv TL verlichting is een drama. Jaarlijks buizen vervangen is heel normaal terwijl ik die in NL maar nauwelijks hoefde te vervangen. Je went er aan en leert er mee omgaan. It is what it is.....

 • W Geverink

  Mooie reportage Jan. Ik geniet van jullie handigheid. De kwaliteit van de materialen, stekkers, stopcontacten is idd een stuk slechter dan wat we in Nederland gewend waren. Waterdichte noordamerikaanse verlengsnoer stekkers en stopcontacten heb ik hier aan alle ventilatoren maar daar heb ik wel voor moeten zoeken. Scepter maakt waterdichte junktion boxes, schakelaars, kabelkoppelingen etc. Om zeker te weten dat alles inderdaad 100% water en gasdicht is strijk ik met de vinger nog kit achterlangs de deksels. Qua prijs maakt het heel veel uit waar ik de materialen koop. Tussen de groothandel en de plaatselijke electriciens, Co-op, Home hardware etc gaan de prijzen voor de zelfde onderdelen soms tot wel vijf keer over de kop.

 • Jan-Zonderland

  @Mels, ach je went er wel aan hoor, zo moeilijk is het niet. De kwaliteit van het materiaal is het grootste probleem en het lage voltage. Daaardoor moet je vaak hele dikke draden en kabels gebruiken om toch een bepaald vermogen af te kunnen nemen. Jij zult ook wel alleen maar 1 fase service hebben en ja dat geeft beperkingen. Wat de tl buizen betreft, daar kan ik niet over klagen, die gaan hier lang mee.maar het kan zijn dat er bij jou grotere fluctuaties zijn op het net waardoor je grote pieken in het voltage krijgt en dat daardoor de buizen het eerder opgeven. Volgens mij zijn er wel apparaten beschikbaar die die fluctuaties afvlakken. Ook is het zo dat de wat duurdere armaturen in de regel beter werken. Koop ze niet in de aanbieding, das meestal rommel.

 • Jan-Zonderland

  @Geverink, als je het goed bekijkt is het allemaal gewoon rotzooi maar er is wel mee te werken, het went wel. Dat er verschil in prijzen is tussen groot handel en detail handel dat is logisch maar 5 x over de kop is wel erg veel. Kan er ook niet over oordelen want ik haal alles bij de groothandel.

 • ed12345

  Jan ik ben nu net in NL en m'n kleinzoon van 4 weken aan het bewonderen ,in een woord hastikke leuk ,Hoe maakt jouw kleindochter, van nu als ik het goed heb 4 maanden oud, het ?.
  Het niet hebben van 550 volt op het bedrijf maakt het moeilijk je bent ook zo gauw aan een maximum verbruik .Ik heb vroeger ook wel eens gekeken naar een elevator,maar als je die wilt gebruiken als ook de maisdroger en meerdere koel ventilators draaien ,en dat is wel de bedoeling dan kom je uit op zo'n idioot lage capaciteit ook de droger van dezelfde grote met een fanmotor op de 550 met dus de mogelijkheid van meer vermogen heeft veel meer capaciteit. Hier aan de Ontario zijde zijn er enkele die er voor gekozen hebben een generatorset te hebben.Voor de niet CDNers ,stroom is behoorlijk wat duurder in Ontario dan in de omliggende provincies
  Dus Mels als je wat op wilt zetten ,en je kunt dat doen waar 550 volt is heb je al behoorlijk wat voordelen

 • RRTEF

  Complimenten op de mooie weergave.
  Hoeveel kW kun je uit één 220 volt kabeltje halen? Is een 380 generator op de aftakas niet gelijk veel handiger om het gedoe met die converters te voorkomen?

 • jan007

  Mooie reportage

 • ed12345

  RRTEF meestal is een 12pkmotor het zwaarste wat een een 220volt aansluiting op een boerderij aan kan

 • landboer

  Ik denk dat ze daar nog met eigen geld boeren.

 • Jan-Zonderland

  @Landboer, wij boeren om geld, niet met geld.

 • Mels

  @Jan,waarom reageer je erop? There is no cure for stupid......

 • erpelteler

  Jan, wij gebruiken inderdaad ook steeds meer NL stekker spul, inderdaad veel betere kwaliteit, goedkoper en niet te vergeten veel veiliger. Die Hubble stekkers met die pinnetjes die er uit steken zijn echt levensgevaarlijk. Wij zijn overigens wel bijna geheel op 480V krachtstroom overgeschakeld, wegens de inschuurlijn en de ventilatie capaciteit was enkel fase of 220V 3 fase niet echt een optie meer. Wegens de beregening die hier overal op krachtstroom draait loopt de 3 fase stroom zo langs het bedrijf. Prachtige reportage over hoe je met wat logisch nadenken ook een heel eind komt. Netjes

 • Jan-Zonderland

  Hallo Erpelteler (Michel), bedankt voor je compliment. Ja als je geluk hebt dan loopt de 3 fase bij je langs de weg en kun je zo aansluiten met niet te hoge kosten. Hoe doen jullie het dan met de Nederlandse 220/380 motoren ? Vervang je die allemaal door 480V motoren ?

 • pieterdejong

  Ik zag bij u een pneumatisch bediende valbreker . Bij de lokale dorpsmid wordt al jaren een low-tech valbreker geconstrueerd welke u zeker zal aanspreken. Kijk maar eens op de volgende link <> werkt echt perfect en geschikt voor meerdere soorten van producten.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.