Expertblog

‘Opnieuw kennismaken met primeuraardappelen’

Het grote publiek moet opnieuw kennis maken met de Nederlandse primeuraardappel.

Op 9 juni zijn de eerste nieuwe aardappelen geveild op de Thoolse aardappelveiling. Echte primeuraardappelen van eigen bodem en rassen zoals Dorés, Premières en Frieslanders.

Ik kom oorspronkelijk uit het Zeeuwse en op het ouderlijk bedrijf tegen de duinen aan werd een behoorlijke oppervlakte van deze primeuraardappelen geteeld. Vanaf het moment dat ze een beetje maat hadden begonnen we met het rooien van de nog onrijpe aardappelen. Dit gebeurde vanwege de tere schil heel voorzichtig met een voorraadrooier, vervolgens werden ze met de hand opgeraapt en in kisten gedaan als een kostbaar goedje.

Vanaf dat moment kwamen er alleen primeurs op tafel, met worteltje, botersaus en kabeljauw, of krieltje met sla en biefstuk. Het dunne schilletje dat je er met je duim af kon duwen en de onrijpe smaak hoorden echt bij het begin van de zomer.

Bekijk de fotoreportage van de teelt en de Alvantho-veiling van primeurs

Oude oogst en nieuwe oogst uit Middellandse Zeegebied

Nu wil het geval dat ik tegenwoordig in Almere woon en voor de dagelijkse boodschappen voornamelijk afhankelijk ben van supermarkten. Zoals ook andere jaren zijn Nederlandse primeuraardappelen hier rond deze tijd niet te vinden. Op dit moment wordt er voornamelijk oude oogst en oogst 2020 uit het Middellandse Zeegebied verkocht. Tegen flinke prijzen variërend van € 1,50 tot € 3 de kilo. Daarnaast worden er plastic zakken met superschillers of hoe ze ook mogen heten aangeboden.

Met een beetje geluk begint men begin augustus nieuwe oogst van Nederlandse bodem te verkopen. Het zijn dan wel dezelfde rassen, zijn ook nieuwe oogst, maar ik zou ze geen primeurs meer willen noemen. Zelfs de schil van de als primeurs verkochte opperdoezers is al verkurkt en Dorés beginnen al af te koken. Kortom, er is weinig onderscheid met meer met buitenlandse import.

Waarom supermarkten geen primeurs verkopen

Ik kan wel een aantal redenen bedenken waardoor supermarkten deze primeurs niet meer verkopen: buitenlands product zal vast goedkoper zijn en het is natuurlijk een relatief kwetsbaar product dat sneller beschadigt en bederft. Het kan niet gewassen worden en wordt sneller groen. Niet handig en het past niet meer in de aardappelketens zoals die de afgelopen jaren voor supermarkten zijn ontwikkeld. Het resultaat is dat hele volksstammen niet meer weten hoe echte primeuraardappelen er uitzien en vooral hoe ze smaken en dat is jammer.

Geen feestje rondom primeuraardappelen

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er vanuit de sector ook weinig aan gedaan wordt om het nieuwe Nederlandse aardappelseizoen onder de aandacht te brengen. Bij producten als asperges, haring, mosselen etc. worden grote evenementen opgetuigd in de algemene media en in samenwerking met de horeca. Bij de start van het aardappelseizoen zie je hoogstens een berichtje in de vakpers. Kortom, er zijn nog voldoende stappen te zetten om het grote publiek ‘opnieuw’ kennis te laten maken met echte Nederlandse primeuraardappelen.

Ik ga in ieder geval volgend weekend weer naar Zeeland om bij een lokale boer in de polder echte primeurs te halen en ik ben van plan er extra van te genieten.

Of registreer je om te kunnen reageren.