Expertblog

2 reacties

‘Meer eiwitgewassen in het bouwplan?’

De belangstelling voor plantaardig eiwit groeit. Vraag is of de Nederlandse akkerbouwer gaat profiteren van de de eiwittransitie.

Vorige week was de start van het Europese onderzoeksproject Smart Protein. In dit project werken 33 partners samen aan de twee hoofddoelen: ontwikkelen van nieuwe voedingsproducten op basis van eiwitgewassen en het ‘verwaarden’ van reststromen uit de voedingsindustrie.

Bonen, linzen en quinoa

Eiwitgewassen waaraan in Nederland onderzoek wordt gedaan, zijn bonen, linzen en quinoa. Kikkererwten zijn kennelijk ook interessant, maar daarvoor is Nederland te koud; onderzoek aan dit gewas vindt plaats in Zuid-Europa.

Het project is onderdeel van het Europese onderzoeksprogramma naar alternatieve eiwitten voor ‘food and feed’. Vier projecten zijn gehonoreerd met een totaal budget van ruim € 30 miljoen voor onderzoek naar eiwit uit algen, eiwit uit insecten en ‘bioconversie’ van eiwit uit ‘onderbenutte bronnen’.

Eiwitproductie interessant voor telers

Het vierde project, Smart Protein, is van belang voor akkerbouwers. Centraal staat de productie van eiwitgewassen voor het ontwikkelen van alternatieven voor dierlijke producten als vlees en zuivel en het vervangen van dierlijk eiwit door plantaardig eiwit in bestaande producten zoals sauzen en bakkerijproducten.

De verwachte uitkomst na vier jaar:

 • prototypes voor melkvervangers,
 • sportdrank,
 • babyvoeding,
 • kaas,
 • yoghurt,
 • vleesvervangers,
 • pasta, en
 • bakkerijproducten.

Partners als Nutricia-Danone en Barilla

Uit de samenstelling van het consortium blijkt dat veel bedrijven hier op anticiperen; naast diverse onderzoeksinstituten kent het consortium ook bedrijven die ik op voorhand niet had verwacht als partner. Bedrijven als Nutricia-Danone, Barilla (de Italiaanse marktleider voor pasta’s) en een Oostenrijkse kaasproducent. Allemaal omdat ze verwachten dat de markt voor dergelijke producten zich de komende jaren sterk zal ontwikkelen.

Weinig eiwitteelt in Nederland wegens saldo‘s

De vraag is nu of akkerbouwers profiteren van deze ontwikkeling. In Nederland worden op dit moment maar weinig eiwitgewassen geteeld. Oorzaak is het te lage saldo in vergelijking met andere gewassen. Laatste decennia van de vorige eeuw werd een flink areaal peulvruchten geteeld, maar na het wegvallen van de subsidie is het areaal sterk gedaald. De teelt was vooral gericht op toepassing in veevoer.

Eiwitproductie voor voeding moet beter saldo opleveren

In Smart Protein ligt de nadruk op eiwitgewassen voor voedselproductie. En dat moet een betere prijs opleveren voor een goed saldo. Voorwaarde is dat de producten voldoen aan de eisen van de industrie.

Rassenproeven

Naast opbrengst, eiwitgehalte en verteerbaarheid zijn ook andere eiwiteigenschappen van groot belang. Afhankelijk van de toepassing gaat het om eigenschappen als oplosbaarheid, emulgeerbaarheid, viscositeit, elasticiteit en geleerbaarheid. Hiervoor zijn specifieke rassen nodig. Een van de partners is veredelaar van eiwitgewassen, specifiek voor toepassingen in de voedingsindustrie, en deze levert materiaal voor rassenproeven in de verschillende regio’s van Europa.

Plaats in het bouwplan

Ik ben benieuwd of de beste rassen een interessant rendement opleveren en kunnen concurreren om een plaats in het bouwplan van de Nederlandse akkerbouwer en de akkerbouw een bijdrage kan leveren aan de ‘eiwittransitie’ in Europa.

Laatste reacties

 • Alco

  Op maat bemesten geeft ook al veel eiwit productie.

 • agratax(1)

  Het is te hopen voor boer en aarde. dat hier eiwit geteeld kan worden tegen concurrerende saldo's. Zo niet dan gaat Brazilie zich nog verder storten op de soja en ander eiwit producten met alle bekende gevolgen van dien.

Of registreer je om te kunnen reageren.