Expertblog

66 reacties

‘Kom uit je bubbel’

Ook in de landbouw zijn er ‘bubbels’. Door bubbels trekken mensen zich terug in eigen kring en gaan zich afzetten tegen afwijkende meningen. Zoek juist vooral mensen met een andere mening op.

In de sociale media vind je discussies die in de echte wereld worden gevoerd in versterkte mate terug. Discussies? Eigenlijk kun je het in sociale media geen discussies noemen.

Wat je daar ziet, is dat mensen een mening verkondigen en dat deze mening door gelijkgestemden vervolgens luid bevestigd wordt. Dit verschijnsel wordt een bubbel genoemd. Bubbels leiden ertoe dat mensen zich steeds meer terugtrekken in eigen kring en zich gaan afzetten tegen afwijkende meningen en inzichten.

Zo zijn er bubbels die zich afzetten tegen iedere maatregel die zorgt dat meer rekening wordt gehouden met de omgeving

Nu wijkt de akkerbouwwereld in dezen niet zoveel af van de wereld buiten de landbouw. Ook hier komen we deze bubbels tegen. Als ik zo mijn sociale media doorblader, herken ik verschillende agrarische bubbels. Zo zijn er bubbels die zich afzetten tegen iedere maatregel die ervoor zorgt dat er meer rekening wordt gehouden met de omgeving.

Andere bubbels vinden dat alle uitdagingen met techniek opgelost kunnen worden en de biologische bubbel vindt dat alle andere landbouw niet duurzaam is.

Het probleem van deze bubbels is dat men niet meer naar elkaars argumenten luistert

Volgens mij is het probleem van deze bubbels dat men niet meer naar elkaars argumenten luistert. Als iemand tot de andere bubbel behoort, zijn de door hem geventileerde ideeën per definitie niet goed en deze worden dan gelijk afgeserveerd. Vorige week stond er bijvoorbeeld een artikel in de Volkskrant waarin de geïnterviewde argumenteerde dat Crispr-Cas een betere oplossing voor de wereldvoedselvoorziening kan zijn dan biologische landbouw. Op sociale media werd deze door een biologische bubbel weggezet als iemand die tot een verkeerde groep behoort en aan pr voor de industrie doet. Er werd niet inhoudelijk op haar argumenten ingegaan. Biologische boeren worden daarentegen weer door gentechbubbels weggezet als wereldvreemd en dus niet serieus te nemen.

Veel negatieve energie

Het nadeel van deze bubbels is dat er veel negatieve energie gestoken wordt in praten over elkaar in plaats van met elkaar. Dit is niet productief en je komt er ook niet verder mee.

Kom dus uit je bubbel en zoek vooral mensen op met een afwijkende mening. Mijn ervaring is dat wanneer je op basis van inhoudelijke argumenten met elkaar praat, je altijd wel iets opsteekt, ook al ben je het niet met elkaar eens.

Het zijn relatief kleine groepen die nieuws en meningen vooral met elkaar delen en daardoor wel steeds radicaler worden

Het probleem is gelukkig nog niet zo groot. Als je media-onderzoekers mag geloven, schijnen de gevolgen van deze bubbels wel mee te vallen. Volgens hen zijn het relatief kleine groepen die nieuws en meningen met elkaar delen en daardoor wel steeds radicaler worden in hun mening en deze steeds luider verkondigen.

De grote groep beperkt zich echter niet tot de sociale media en haalt zijn informatie ook uit andere bronnen zoals kranten, tijdschriften en televisieprogramma‘s. Laten we binnen de landbouw vooral met elkaar blijven praten en er vooral voor zorgen dat ook bij ons de bubbels niet te groot worden.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • kanaal

  linkse bubbels kosten veel geld en dat is op.

 • .....

  We hebben altijd als sectoren mee bewogen met wat de maatschappij van ons vroeg maar als dan als dank daarvoor je wordt meegedeeld dat de veestapel moet halveren dan knapt er wel iets.

 • haj146

  Inderdaad voorgaande reactie! Altijd maar mee bewegen met politieke wind is getopt in 2019. Tot hier en niet verder

 • farmerbn

  Het grote voorbeeld van media die in een bubbel zit is zonder twijfel de volkskrant zelf. Altijd negatief en soms haatdragend naar boeren toe. NRC kan er ook wel wat van.

 • Kringloopboer

  Als je de reacties leest is dit dus net wat de schrijver bedoelt .
  Dat er wat moet veranderen de komende 30 jaar ja
  Dat alle boeren de helft van hun vee op moeten ruimen heeft een eigen leven gaan lijden en met dat in gedachte zetten ze zich af tegen de maatschappij

 • massy

  Kringloopboer welke gedachten heb jij daar over dan?

 • @123

  Het is wel duidelijk dat de kringloopboer geen vee heeft.

 • Firma Vellenga

  Ik moet toegeven dat wij ook wel ver mee denken zoals kringloopboer. Het grote probleem bij boeren onder elkaar op dit moment blijft dat de 1 geinvesteerd heeft in land en de ander in weinig land en meer vee. Dat is ieder zijn eigen keuze geweest en tot een paar jaar terug ook geen probleem. Wij hebben wel met alle protesten mee gedaan om als boerensector all for one te zijn maar eigenlijk vinden we het prima als er gewoon tweeënhalf koe per hectare gaat komen. Wat inhoud dat er een deel van de boeren dit niet kan opbrengen. En nee, wij hebben het land niet zomaar gekregen daar staan ook grote investeringen tegen over. Als een ander op vakantie kon mochten wij hypotheek betalen. Nu lijkt het er op dat wij, bioboer (Veel vee weggedaan) , land de juiste keuzes hebben gemaakt en degene die nog niet zover zijn ja die blijven in opstand komen. Wat moeten ze anders? Zouden wij in dat geval ook doen.

 • agratax(1)

  Dat de boeren in hun bubbel gaan zitten, heeft misschien te maken met de ongenuanceerde uitspraken van de beleidsmakers gesteund door de politiek. De laatste tijd wordt alles wat er maar mis kan gaan met klimaat en bio-diversiteit op het boeren erf gegooid, zonder daar een gesprek aan vuil te maken. Over de kosten om deze "stort" te ruimen praten de buiten landbouw bubbels al helemaal niet. Hoe verder na afschieten van de voedselproducenten is al helemaal niet nagedacht en over de gevolgen voor de armen zwijgen de deze activisten in alle toonaarden. Zelfs schrijver van bovenstaand artikel praat tegen dovemansoren als hij de werking van de moderne plantenveredeling uitlegt aan de goegemeente. Deze laatste is tegen alles wat hun Ideaalbeeld kan aantasten.

 • Alco

  De grootste "bubbel" is wel dat ze elkaar napraten dat het met de natuur zo slecht gaat.
  Dat dit gefantaseerd is blijkt wel uit het feit dat ze salderen willen om zo de andere sectoren laten uitbreiden.
  100% duidelijk dat hier de vegetarische beweging achter zit.
  Zoals een vorige reactie het al beschreef: 2019 de ommekeer, tot hier toe en nu is het wel genoeg geweest.

 • m.de.vries3

  Nog een grotere bubbel is VER WEG VAKANTIE S, beter gezegt, het dreigt zelfs een VERSLAVING te worden. Veel kunnen niet meer met wat eenvoudige vakantie 1 keer per jaar. Doe maar gewoob en regeringsleiders en top zakenmensen en ook degene die zich nogal belangrijk voelen, want dan komt er ook geen corronavirus divhtbij!

 • Kringloopboer

  1 ik heb wel vee
  2 ik denk dat vellenga een goede keus heeft ge maakt .
  Laat ik het anders uit leggen je hebt
  1 schapen ( wij boeren)
  2 de herder ( lto)
  3 de wolven ( de agro industrie )
  Wij schapen lieten ons lijden door de herder in de veronderstelling dat die het goed met ons voor had
  Maar de wolven wilden meer producten leveren/afnemen voor het zelfde geld .Dus schaalvergroting.
  Nu we 40jaar terug kunnen kijken blijkt dat de herder de helft van de schapen heeft opgeofferd aan de wolven kijk maar naar het aantal boeren .
  De laatste offerronde waren de fosfaatrechten (weg latente ruimte .)
  Nu dient zich een nieuwe herder aan .
  Maar als ik hoor hoe vogelaar zich verzette tegen de 350 mln voor omschakeling en aanpassingen voor bedrijven bij n2000 gebieden .
  En dat verhuur /verkoop van N strikt gemonitord moet worden en eigenlijk in de landbouw moet blijven (voor schaalvergroting)de wolven dus
  En dat het mesdagfonds weigert inzage te geven in de financiering van hun organisatie ben ik bang dat de nieuwe herder ook meer op heeft met de wolven als met ons schapen

 • Renate

  @kringloopboer

  Mesdagfonds is GEEN belangenbehartiger! Dat heb je dus niet begrepen.
  Je vergelijking met schapen, herder en wolf is heel mooi, maar ik zie dat anders.
  Helaas hebben wij als schapen de afgelopen JAREN wel een hele slechte herder gehad. Dat was geen wolf in schaapskleren, maar een wolf in herderskleren.

 • Henk.visscher

  de luchtstikstofbubbel

 • Alco

  @Kringloopboer. Je hele verhaal maakt duidelijk dat je de totale materie niet overziet, maar in een "Bubbel" zit.

 • Kringloopboer

  @ renate : hoezo GEEN belangenbehartiger .
  De volledige naam is toch stichting : mesdag zuivelfonds NLTO.
  of niet ????

 • Bennie Stevelink

  Er wordt wat af gebubbeld hier.
  Ik kan iedereen adviseren om af en toe op Foodlog te discussiëren met milieumensen, veganisten, marketingmensen ed. Ik heb op Foodlog een veganist leren kennen waar ik veel sympathie voor heb. Maar ook veganisten waar ik niet mee door één deur kan.

 • Kringloopboer

  @alco : als er al iemand NIET in een bubbel zit ben ik het wel en dat heb ik al eerder geschreven wat mij betreft maken ze een eind aan alle beschermende bubbels kippe/varkens en fosfaatrechten wie leeft hier nou in een bubbel .
  Kun jij zoveel vrijheid aan ????

 • Kringloopboer

  @bennie zo is het maar net waar ik moeilijk mee om kan gaan is dat als er een ondernemer is die het iets anders ziet .
  Of het nou om natuurbeheer/ verbrede landbouw of wat dan ook gaat
  Het wordt bij voorbaat ongefundamenteerd de grond in geboord

 • Alco

  @Kringloopboer. De bubbel van de gedachte!!!!!

 • Bennie Stevelink

  Het verhaal van Peter Kooman is voor mij zeer herkenbaar. Afgelopen zaterdag stond in Nieuwe Oogst een artikel wat ik geschreven had. Ik uitte kritiek op de totalitaire opstelling van FDF en legde daarbij uit, dat bij een dergelijke opstelling democratie niet kan bestaan. Het is belangrijk verbinding te kunnen maken met anders denkenden om tot beleid te kunnen komen, waar men zich van verschillende kanten in kan vinden.
  Direct de dag erop zag ik op Prikkebord een screenshot van een bericht van Mark van den Oever waarin hij de “strijders” opriep in actie te komen. In dat screenshot was mijn artikel te zien.
  Gistermiddag kwam een persoonlijke bedreiging binnen van iemand die blijkbaar een plaatselijke FDF bestuurder was. Hij was door velen benaderd dat “er iets aan gedaan moest worden”. Ze gingen mij “monddood maken”. Ik vroeg hem hoe ik dat “monddood maken” moest verstaan, of dat dat misschien “doodmaken” was. “Nee”, zei hij, “doodmaken doen wij niet, zo zijn wij niet, maar ze gaan jou wel opzoeken”.

  Het toch werkelijk te gek voor woorden dat op deze manier wordt gereageerd, op notabene een artikel waarin wordt opgeroepen tot meer nuance.
  Piet Hermus zei het op Foodlog heel treffend: je moet tegenwoordig lef hebben om genuanceerd te reageren.

 • Kringloopboer

  Je hebt je mening en dat mag iedereen hebben heb ik geen moeite mee .

 • Renate

  Maar mensen van FDF gelijk stellen aan terroristen gaat te ver. Nee, bennie schrijft het niet letterlijk, maar bedoeld het wel.

 • Kringloopboer

  De N is een gepasseerd station of het nou 45%Of 25% is doet niet meer terzake .
  Het percentage is veel te groot om het als onbeduidend ter zijde te schuiven .
  De vraag is hoe lossen we het op.
  ik ben bang dat er partijen zijn die aansturen op een oplossing binnen de agrarische sector .
  En niet op bedrijfsniveau.
  Kan goed zijn dat de minder intensieve bedrijven weer de klos zijn .
  En voorzie dat er dan geen demonstratie meer georganiseerd wordt .

 • Kringloopboer

  Dus let goed op wie je belangen behartigd

 • Renate

  @kringloopboer
  Heden ten dage is het Mesdagfonds dan ook nog steeds een onafhankelijke onderzoeksorganisatie en platvorm voor inovatie.

  Raad je aan de website te bestuderen.

 • Bennie Stevelink

  @Renate, jij volgt klakkeloos Mark van den Oever. De vergelijking die hij maakte klopt niet. Ik vergeleek slechts het totalitaire denken. Door Mark van den Oever werd dit verdraaid in een vergelijk van organisaties. Daarmee werden vervolgens de volgelingen opgehitst. Zondagmiddag werd op Prikkebord, door anderen er al op gewezen dat de voorstelling van Mark van den Oever niet klopt. Er werd zelfs spottend opgemerkt dat hij slecht begrijpend kan lezen voor iemand die atheneum heeft gedaan.

  Mijn indruk is dat hij het opzettelijk heeft verdraaid om te kunnen ageren tegen kritiek waar hij anders geen antwoord op heeft.

 • Renate

  @bennie wordt het niet tijd dat jij uit je bubbel komt?

 • Alco

  Ik las een artikel waarbij opgeroepen werd om samen te gaan optrekken, want alleen dan kan er resultaat geboekt worden.
  Gewoon klasse de oprichting van het Collectief.
  Maar er zijn mensen alleen maar het tegenovergestelde doen.
  Waarom dus @Bennie dat artikel?
  Ik ben het ook lang niet altijd eens met de strategie van FDF.
  Maar zoals het al decennia ging kan ook niet meer.

 • farmerbn

  Naast een partij die al jarenlang meepraat en meebeweegt en nauwelijks resultaten behaalt is het goed dat er een partij naast komt die extra druk op de ketel zet. Een partij die de confrontatie niet schuwt en de beuk erin gooit. Dat mag of moet wat lomp en onbehouwen zodat de overheid niet zo goed weet wat ze ermee aan moet. Onderhandelingsdeskundigen (van de overheid) weten niet hoe met zoiets om te gaan omdat het zo nooit voorkomt. Daar kunnen de boeren van profiteren en daarom moeten ze deze situatie gewoon gedogen. Ook Bennie.

 • Drikus Dekker

  Zozo Bennie ik heb medelij met je meen ik !!!! Heb het al vakker gezegd blijf af van F.D.F !!! Zorg maar liever dat je je zinkende L.T.O schip drijvende houd!!! Steeds het zelfde worden mensen zat (dat geld ook voor Den Haag) niemand die nog maar iets van gelooft en geloof me zelfs de burgers gaan weer richting het F.D.F boeren protest....niet typen en Lullen ma zorgen dat de Boeren eindelijk is echt gaan brullen !!!! DAT IS WAT JIJ HOORDE TE REGELEN BENNIE ,maar komt niks van te recht jammers en ook al die andere zakke vullers .Nogmaals het F.D.F doet dingen jullie niet ....

 • Bennie Stevelink

  @Alco, lees mijn artikel nog eens. Ik wijs erop dat met een totalitaire opstelling geen besluit gevormd kan worden. Wil het collectief werkelijk functioneren en iets bereiken, dan moet de totalitaire opstelling losgelaten worden.
  Iedere keer wanneer de andere leden van het LC willen overleggen, wordt door FDF buiten het collectief om, een actie uitgevoerd om het overleg te blokkeren. Tot nu toe werd als argument aangevoerd dat gewacht moest worden op de nieuwe cijfers van het Mesdagfonds.

  Mijn kritiek op FDF is dat zij met hun totalitaire opstelling eenheid en resultaat van het LC in de weg staan. Het is dus geen kritiek ten koste van het LC, maar juist vóór het LC.

 • Firma Vellenga

  Lees net de heer Stevelink, dit gaat toch allemaal veel te ver jongens...(Dames) We kunnen toch niet iedereen op de man af aanvallen. De heer Stevelink maakt de wetten niet voor ons. Waarom hij altijd een andere in mijn ogen vreemde mening heeft dat mag hij hebben. Hij is wel altijd transparant geweest. Ook andere personen zie ik hier soms persoonlijk aangevallen worden. Probeer even tot 10 te tellen. We zijn allemaal pist off omdat we al zolang in onzekerheid zitten en totaal geen idee meer hebben wat we moeten. Ik ben ook pist off op de regering en hun houding. Mocht ik het Coronavirus hebben hoop ik de heer Rutte nog eens een hand te schudden.... Maar laten we het wel netjes spelen elkaar bedreigen daar heb je helemaal niets aan!

 • Alco

  Je bewijst dat je in je bubbel blijft.

 • Drikus Dekker

  Nou was weer een mooi verhaal Bennie !!!! Maar jij wil de boodschap echt niet snappen denk ik 😢😢tjonge jonge mijn vader leeft niet meer maar die zei vroeger al die keu van L.T.O deugt niet.jammers er is niks veranderd..het enige wat ik nog wil zeggen .mondje dicht en ga je werk doen zonder sprookjes te versprijden...

 • Drikus Dekker

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Henk.visscher

  Nou Bennie ik wil de waarheid, die volg ik na, maakt me niet uit ,uit welke hoek het komt, Ben het soms best met je eens, maar je zou ook kunnen zeggen dat jij steeds in een bubbel leeft, want je houd je vast aan het zelfde verhaal, kortom dat gebubbel schiet je niets mee op, je verwijt elkaar dat je vast houdt aan je mening.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb ook gehoopt dat het Mesdagfonds het hele stikstofverhaal van tafel zou vegen. Dat is dus niet gebeurd. Hoe nu verder?

 • kleine boer

  bennie eerst meten en dus weten dan pas verder.

 • Kringloopboer

  Ja bennie heb ik in 17.18 en 17.20 al aan de orde gesteld wat vind jij

 • Kringloopboer

  @ kleine boer dat duurt nog 3 jaar word dus niks dan nemen anderen een besluit

 • Bennie Stevelink

  @Kringloopboer, jouw bijdragen waardeer ik wel. Realistisch vooruit kijkend (soms niet).
  Hoe kijk ik er tegenaan?
  1 de bijdrage van de landbouw is 25% minimaal (als water meegerekend wordt). Dit kan per N2000 gebied echter verschillen. Bij het ene N2000 gebied kan het 0 zijn bij een ander N2000 gebied wel 80%. Gebied-specifiek maatregelen nemen levert het meeste op maar betekent wel voor de ene boer een grote last voor de ander een kleine.
  2 meer duidelijkheid over de afstand waarop NH3 neerslaat. Let wel: ook dit betekent voor de ene boer een voordeel, voor de ander een nadeel. Als blijkt dat het op korte afstand neerslaat is dit gunstig voor boeren die op redelijke afstand van een N2000 gebied zitten. Voor boeren dicht bij een N2000 gebied is het juist nadelig: de NH3 gaat maar weinig over het N2000 gebied heen maar slaat er grotendeels in neer.
  3 oplossing zoveel mogelijk zoeken in technische maatregelen. Onderzoek doen naar stalsysteem waarbij urine en vaste mest gescheiden blijft (voor de langere termijn).

 • Kelholt

  1) Met de (meeste) natuur en de stikstof gevoelige N2000 gebieden gaat het goed. Bron: @René de Jong. Lees zijn artikel op Prikkebord maar even.
  2) 'De emissiedata waar het RIVM mee rekent zijn niet juist, onvolledig en niet transparant.' aldus Evert Mouw.
  3) Het OPS model van het RIVM wordt gevoed met dubieuze data (zie punt 2).
  Het Mesdag fonds heeft zo'n dataset gebruikt en er is dus een aandeel van de landbouw uitgekomen van 25%. Ik denk dan dat met een juiste, volledige en transparante emissie dataset het aandeel van de landbouw wel eens minder dan 5% kan zijn.

  MENSEN ER IS GEEN ECHT STIKSTOF PROBLEEM!

 • Drikus Dekker

  Man donder alstublieft op met je Natura 2000 gelul !!!!!#!wie daar nog in geloofd heeft echt geen hersens

 • Bennie Stevelink

  @Kelholt, jij geeft precies aan waar de scheiding tussen de boeren ligt: boeren die erkennen dat er een taak ligt voor de landbouw en dat zo gunstig mogelijk willen invullen en aan de andere kant boeren die volharden in het standpunt dat er geen probleem is.
  De tweede groep ziet de eerste groep als verraders, de eerste groep ziet de tweede groep als totalitair.

 • Kringloopboer

  Dit heeft op korte temijn geen zin kelholt vogelaar heeft al op tv gezegd dat de landbouw voor 25% verantwoordelijk is zie 17.18 en20.23

 • kleine boer

  Dus boeren gewoon laten krimpen om de rest te laten groeien dat is wat je wil Bennie en kringloop boer ... begin te geloven dat Bennie en kringloop boer dezelfde persoon is...

 • Kringloopboer

  Dat wordt lastig ik denk dat een oplossing op bedrijfsnivo het beste is voor alle betrokken partijen .
  Voorbeeld bedrijf vlak bij n2000 kan bijv N verhuren of omschakelen naar jongvee opfok met veel weiden en weinig krachtvoer ( lagere gehalte en minder emmesie als melkvee kan in combi met een melkvee houder die verder weg ligt ( kan eventueel melkproductie overnemen .
  2 verkoop N ( goed voor de balans en overschakelen op akkerbouw 3 agrarisch natuurbeheer in combi met gedeeltelijke verhuur
  Ik zie tal Van mogelijkheden vooral voor boeren die geen opvolger hebben maar nog niet aan stoppen toe zijn .
  P.s moet de meeste depositie wel binnen zeg 500m
  Zijn
  Kan verder nog wel een pagina met mogelijkheden verzinnen
  Voorop staat de keuze van de ondernemer

 • Kaiser

  Benny, je geeft alleen een analyse van ammoniak. Waar is je analyse van NOx? 25% ammoniak uit de landbouw en 75% NOx wordt dan de verhouding depositieaandeel ammoniak en NOx op een natuurgebied. Waarom wel maatregelen voor de boeren vanwege ammoniak en geen maatregelen voor NOx? Ik kan me niet voorstellen dat je genoegen neemt met maatregelen voor alleen reductie ammoniak bij de landbouw en geen maatregelen ter discussie stelt rond reductie van NOx. Of zelfs zonder slag of stoot toestaat dat er toename van NOx depositie mag zijn. Boeren mogen toch wel met de vuist op tafel slaan om te voorkomen dat men in Den Haag met ammoniak en NOx stuivertje gaat wisselen?

 • Drikus Dekker

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Renate

  @kringloopboer graag ff ophouden met die onzin
  Je hebt NIET naar de persconferentie geluisterd. De taart van burgemeester Stikstof (remkes) klopt niet. Dat heeft ie er zelf van gemaakt. Daarom heeft het mesdagfonds alle modellen doorberekend. Conclusie is dus de helft. Maar dat is BEREKEND. Daarom moet er een onderzoek komen met METINGEN. Al eerder aangekaart.... het kan nog gunstiger worden. Ik ga dat hele verhaal niet meer verkondigen... je zoekt het zelf maar weer op.
  Tip voor jou en bennie: pak een hooivork en prik je bubbel lek!

  Ja Drikus ik ben ook helemaal klaar met die gasten!

 • Kringloopboer

  Nou drikus zo komen we er niet .
  Hoe zie jij het dan ???? Inhoudelijk antwoord graag ??

 • Renate

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Kringloopboer

  Renate word wakker de besluiten worden genomen in de 2e kamer .
  En dat ziet er niet best uit .
  We hebben als boeren 2a4% v.d stemmen .
  Natuur en milieu organisaties miljoenen leden .
  Zonder compromissen kom je NERGENS

 • Firma Vellenga

  Een paar jaar terug hadden we alleen maar het melkqoutum probleem... Zie wat er van ons boeren is geworden. Puur door belachelijke regels en bemoeienissen van mensen die er geen verstand van hebben maar ons wel van alles kunnen verplichten/afpakken

 • Kringloopboer

  En als je kwaad van tafel wegloopt hebben ze een excuus om zonder jou de beslissingen te nemen

 • Kringloopboer

  @heling aJa en dan komt co2 straks ook nog

 • Bennie Stevelink

  Een strijd tussen verraders en totalitairen.

 • Kringloopboer

  Probeer altijd te denken in oplossingen en niet in problemen die komen van zelf.

 • Attie

  kringloopboer, maak je niet zo druk joh, komt tijd komt raad..

 • Drikus Dekker

  Zo komen we er zekers niet,gehuil om dit en dat jammers,en maar janken over alles....Kom met plannen oplossing etc etc hoor graag wat ieder er van vind???

 • Drikus Dekker

  En uh Bennie pas op met je uit spraken ja!!!

 • fietskip

  Die laatste reacties van jullie @kringloopboer @Bennie is nu eigenlijk de reden waarom de FDF in het LC moet. Anders word er weer net als de laatste jaren te veel gepraat en te weinig binnen gehaald.
  De regering weet donders goed dat als ze regels maken zonder dat collectief dat ze dan een groot probleem hebben. Daarom reageren ze zo fel op de FDF acties en verdraaien woorden van de FDF. Ze willen die heel graag uit het LC net als jullie zodat er weer gepraat kan worden zoals je de laatste jaren gedaan hebt. Je ziet wat daar uit gekomen is, de shit waar we nu in zitten.

 • Kringloopboer

  @ Erik is:Die vraag heb ik al aan jou gesteld wat ik er van vind lees maar na begon al om 9.00 uur

 • Kringloopboer

  Heb niet iemand uitgesloten heb altijd wel aangegeven dat LTO veel te veel de belangen van de agro industrie heeft mee laten wegen

 • Firma Vellenga

  Kringloopboer, mag ik vragen wat voor soort bedrijf u hebt?

Laad alle reacties (62)

Of registreer je om te kunnen reageren.