Commentaar

‘Bijzondere marktwerking in fritesaardappelsector’

Er is nog volop marktwerking in de fritesaardappelsector. Evenzogoed is het verbazingwekkend dat bij stijgende vraag de contractprijs daalt.

De prijzen voor fritesaardappelcontracten voor afzetseizoen 2018-'19 zijn met met ruwweg een halve tot een hele cent per kilo verlaagd. De grote verwerkers verwachten dat de hoge opbrengst van groeiseizoen 2017 zich straks nog in juli en augustus doet voelen. Die concurreren dan met de allervroegste fritesaardappelen, die op hun beurt de vraag naar middenvroege in de weg zitten en ga zo maar door. De grote oogst samen met behoorlijk goed bewaarbare rassen, goede bewaarplaatsen en goed vakmanschap (samen met de bewaarcomputer), maken dat het grondstofgat tussen het ene en het andere jaar is veranderd in juist een overlap. Trouwens niet alleen dit jaar.

‘Prijsverlaging is voor de meeste telers geen reden minder op vaste prijs te gaan telen’

Tel daar bij op dat het gros van de fritesaardappeltelers zich door specialisatie en grote investeringen vergaand heeft vastgezet op de teelt, dan is wel te snappen dat de prijsverlaging voor de meeste telers geen reden is minder op vaste prijs te gaan telen. Het alternatief – helemaal vrij of afzetten in poolverband – is ook niet per se een aantrekkelijk alternatief. Zeker niet met het huidige afzetseizoen in het achterhoofd.

Evenzogoed is het een opmerkelijk verschijnsel dat in een periode van groei van de verwerkingscapaciteit in Nederland en België de contractprijzen omlaag gaan. Een cent erbij had logischer aangevoeld.

‘De markt van de aardappelcontracten is traag, maar hij beweegt wel degelijk’

Maar het betekent niet dat er door steeds meer contractaardappelen geen of bijna geen marktwerking meer is. Wat we zien, is de marktwerking op deze commodity-markt.
Het gaat om twee markten met ieder hun eigen dynamiek. De markt van de aardappelcontracten is traag, maar hij beweegt wel degelijk. Tot 10% prijsdaling is veel.

de prijs voor vrije aardappelen van ver boven tot ver onder de contractprijzen.
‘De prijs voor vrije aardappelen dartelt van ver boven tot ver onder de contractprijzen’
Daarnaast is er de veel beweeglijker markt voor vrije aardappelen. Binnen het groei- afzetseizoenen kan die behoorlijk variëren. Als je kijkt naar verschillende seizoenen, dan dartelt de prijs voor vrije aardappelen van ver boven tot ver onder de contractprijzen.
Er is nog volop marktwerking op de grondstofmarkt voor de groeiende fritesindustrie.

Of registreer je om te kunnen reageren.