Boerenblog

4 reacties

‘Nieuwe natuur voor boeren’

Als boeren individueel of samen inschrijven op natuursubsidies, wordt dit geld weer ten gunste van boer en platteland besteed.

Zoals op veel plaatsen wordt ook in onze omgeving nieuwe natuur aangelegd. Aangelegd: iets wat volgens mij onmogelijk is, aangezien natuur iets is wat niet of minimaal beïnvloed is door menselijke activiteit. Momenteel wordt een groot bestaand natuurgebied op de schop genomen. Groot materiaal word ingezet om bomen te verwijderen en grote hoeveelheden grond te verplaatsen.

Natuurmonumenten zorgt dat de agrarische sector steeds meer schade en overlast ondervindt van wild

Oorspronkelijk werd dit gebied beheerd door veehouders uit de buurt en leefde in het gebied een grote verscheidenheid aan weidevogels. Later is het beheer overgegaan naar Natuurmonumenten. Door hun beleid is onder meer de gans van een trekvogel veranderd in een standvogel, en neemt het aantal kauwen, kraaien en roofvogels zorgwekkend toe. Hierdoor groeit er geen gras meer tot de zomer, is er bijna geen weidevogel meer te vinden en heeft de agrarische sector steeds meer schade en overlast van wild.

POP 3-subsidies voor boeren

De overheid stimuleert de ontwikkeling op het platteland met POP 3-subsidies. Geld dat voorheen ten gunste kwam van de agrarische sector, gaat nu vaak naar ontwikkeling van natuur. Lang niet altijd gaat dit hand-in-hand met de ontwikkeling van het platteland. Of is natuur en platteland in dit opzicht synoniem van elkaar?

Natuurorganisaties halen plattelandssubsidies binnen

Ondertussen neemt de invloed van natuurorganisaties op de overheid toe. Organisaties niet gehinderd door enige kennis van het platteland weten de wegen te bewandelen om de subsidies in de wacht te slepen. Grote natuur- en milieuorganisaties die makkelijker de wegen naar de subsidies weten te vinden dan de individuele of kleine groepen boeren. Daarbij wordt de rol van boer als natuurbeheerder wel vaak aangehaald, maar nog altijd niet op waarde geschat.

Op het gebied van natuurbeheer is het boerenverstand onmisbaar

Ook op het gebied van natuurbeheer is het boerenverstand onmisbaar. Simpel voorbeeld is een flora- en faunalijst die vroeger door de boeren op het eiland Tiengemeten bijgehouden werd. Het aantal soorten is drastisch gedaald na het vertrek van de boeren en omvorming tot natuur van het eiland.

Roofvogel steeds grotere bedreiging

Momenteel is er veel geld beschikbaar voor de verbetering van de leefomgeving van weidevogels. Miljoenen euro’s worden er in dit soort projecten gepompt. Echter, de weidevogels hebben zich meer dan ooit gevestigd in de landerijen die beteeld worden door de akkerbouwers, in plaats van in de aangelegde natuur. En roofvogels vormen een steeds grotere bedreiging. Daarom is het belangrijk dat ook boeren individueel of in samenwerking inschrijven op deze subsidies zodat dit geld weer ten gunste van boer en platteland besteed wordt.

Laatste reacties

 • ghsmale

  Heel dit land is gecultiveerd
  Bestaande natuur gebieden moeten wijken voor
  nieuw aan te leggen natuur gebieden,
  Dit ten kosten van de weide vogels

 • farmerbn

  Als boeren denken dat de overheid en de natuurorganisaties zorgen voor minder weidevogels dan moet je die gewoon voor de rechter dagen zodat dat stopt. Je moet in Nederland steeds naar de rechter om iets voor elkaar te krijgen.

 • Noordam2

  goed stuk Leen. Eigenlijk triest dat er niemand bij de genoemde organisaties is die jouw of onze boerenverstand mening deelt. Waarschijnlijk heeft farmerbn gelijk en moeten we naar de rechter. Een onafhankelijke rechter! Ik denk dat een spelt in onze hooiberg gemakkerlijker te vinden is!

 • Hier wordt de mening van Leen ook gedeeld. Sinds er hier tijdelijke natuur wordt aangelegd voor een patrijzen project, zijn er geen weidevogels meer, maar roofvogels te over. De speciale randen zijn zeer aantrekkelijk voor ongedierte en daar komen de roofvogels op af. Verder houden ze hier ook veel excursies met grote groepen, waardoor veel vogels verjaagd zijn. Vorig jaar hadden wij hier ±40 nesten kieviten en scholeksters, dit jaar is alles verdwenen. Degenen die de subsidie pot beheren roepen maar rond dat het zo geweldig is, maar inmiddels gaat het alleen nog over de hoeveelheid torren en kevers, over de vogels wordt niet meer gesproken. Er is veel gemeenschapsgeld in de vorm van subsidie mee gemoeid en wij vinden het verkwisting voor zowel de vogels als de gemeenschap. Blijkt ook nog eens dat patrijzen zich meer thuis voelen op zandgrond, dat hebben ze hemelsbreed een paar kilometer verderop.

Of registreer je om te kunnen reageren.