Boerenblog

1 reactie

‘Hopelijk wél eerlijke prijs bij Ekoplaza’

Supermarktketen Ekoplaza mag niet meer de slogan ‘Enige gifvrije supermarkt’ gebruiken.

Onlangs las ik dat supermarktketen Ekoplaza niet meer de slogan ’Enige gifvrije supermarkt’ mag gebruiken. Dit wekte mijn nieuwsgierigheid. Ekoplaza staat voor biologisch. Biologische voedingsstoffen zonder synthetische geur, kleur, smaak en conserveringsmiddelen.

Nu spreken me drie woorden aan. Namelijk gif, biologisch en synthetisch. Gif is een stof die schadelijk en soms dodelijk kan zijn voor een organisme. Met biologisch bedoelt men landbouw die geen gebruik maakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. En dieren hebben wat meer ruimte.

Synthetische stoffen zijn stoffen die in het laboratorium gemaakt zijn. Op zich kunnen deze stoffen ook gewoon in de natuur voorkomen, maar het is vaak goedkoper om ze in het laboratorium te maken. Onderzoek wijst uit dat beide stoffen identiek zijn (natuurlijk gewonnen of uit het laboratorium).

Een supermarkt van keten Ekoplaza in Amsterdam.
Een supermarkt van keten Ekoplaza in Amsterdam.

Reclamestunt én sneer naar gangbare landbouw

Waarom gebruikt Ekoplaza de woorden gifvrije supermarkt? Omdat de producten niet met synthetische middelen gespoten zijn. Maar ook natuurlijke middelen zijn giftig. Terecht dat de Reclame Code Commissie Ekoplaza terugfluit. Daarbij zie ik het behalve als een reclamestunt ook als een sneer naar de gangbare landbouw.

In studies en rapporten kan niet stellig worden bewezen dat biologisch gezonder is. En zou het geschat moeten worden dan spreekt men over een verhoogd sterfterisico van 1 op de miljoen.

Wetenschappers zijn het er wel over eens dat dat we meer groente en fruit moeten eten. Meer dan 1 op de 10 sterfgevallen is namelijk het gevolg van een te lage consumptie van groente en fruit. Dat geldt vooral voor de armeren.

Hopen op eerlijke prijs voor Ekoplaza’s leveranciers

Wat is dan wel het voordeel van biologisch? Het vergroot de biodiversiteit. Maar aangezien opbrengsten stukken lager liggen dan in de gangbare landbouw is veel meer landbouwgrond nodig om hetzelfde aantal mensen te voeden. Dit zou ten koste gaan van de natuur en hierdoor zou de biodiversiteit juist weer afnemen.

Ekoplaza is niet gezonder, is niet smaakvoller, maar is wel een stuk duurder

Is het dan lekkerder? Testen wijzen uit dat dit niks uitmaakt. Als je het zo bekijkt; waar staat Ekoplaza dan precies voor? Het is niet gezonder, het is niet smaakvoller, maar het is wel een stuk duurder.

Ekoplaza zegt een eerlijke prijs voor haar producten te vragen. Laten we dat dan hopen. Zodat hun leveranciers – vaak familiebedrijfjes – een eerlijke prijs voor hun producten krijgen.

Bij gangbare supermarkten schort het daar nog vaak aan. De gangbare supermarkten gaan vaak voor de laagste prijs. Dat werkt de groei van megabedrijven in de hand. Daardoor moeten familiebedrijven juist steeds vaker stoppen met hun bedrijf.

Eén reactie

  • Henk Tennekes

    Mat Smeets heeft waarschijnlijk nog nooit gehoord van de ontstellende toename van neurologische afwijkingen (autisme, ADHD, dyslexie, leer- en gedragsproblemen, verminderde intelligentie) bij jonge kinderen, die ook in verband wordt gebacht met blootstelling van het ongeboren kind aan synthetisch zenuwgif waarvan residuen in gangbare voeding (vooral groente en fruit) aanwezig zijn. Ekoplaza biedt voeding aan zonder dit gif en gebruikt daarvoor de term gifvrij. En dan staan plotseling talloze moraalridders op die zeggen dat alles in principe giftig is, ook water dat voor leven absoluut onmisbaar is. Dit is enkel en alleen bedoeld om agrariërs, die hun gewassen nog steeds bespuiten met zenuwgif, in bescherming te nemen. Ekoplaza wordt als voortrekker voor een andere landbouw met hand en tand bestreden, maar de consument die biologische producten koopt zal uiteindelijk het pleit beslechten. De groei in de vraag naar biologische levensmiddelen is met eenzijdige beschouwingen niet meer tegen te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.