Boerenblog

4701 x bekeken 3 reacties

‘Gaan we met suikerbieten melk achterna?’

Gaat het met de suikerbietenteelt hetzelfde als met de melk na het afschaffen van het quotum? Een vergelijking dringt zich op.

Toen in 2015 het melkquotum afgeschaft werd, kon de melkveehouderij eindelijk groeien en eerlijk concurreren met andere landen, zo was de verwachting. Melkveehouders waren niet bang dat de prijs onderuit zou gaan door meer productie. “Wij produceren veel efficiënter dan het buitenland dus dat regelt zichzelf.” Evenzogoed was er binnen de kortste keren een overschot aan melk, en zakte de prijs ver beneden de kostprijs.

‘Zou het met suiker hetzelfde gaan als met melk? Ik was er in eerste instantie niet bang voor’

De vergelijking met het afschaffen van het suikerquotum werd snel gemaakt. Zou het met de suiker hetzelfde gaan? Ik was er in eerste instantie niet bang voor. De verwerking van suiker gaat bij ons zo efficiënt in de 2 overgebleven fabrieken. Reststromen worden op alle mogelijke manieren hergebruikt. Toen het afschaffen van het quotum werd aangekondigd, was de verwachting dat de wereldmarktprijs voor suiker naar € 28 zou dalen. Sommige collegatelers verkochten hun quotum, voordat het waardeloos zou worden.

‘Cosun bleek goed voorbereid’

Tegen de verwachting in steeg de prijs echter binnen een aantal jaren naar een recordhoogte, en in combinatie met de snel stijgende opbrengst werd de bietenteelt een betrouwbare, goed renderende teelt. Cosun bleek goed voorbereid op de veranderingen in de markt.

‘Met opgeschroefde bietenproductie gaat fabriek efficiënter draaien, maar is het ook goed voor bietenteler?’

Maar sinds het quotum omgezet is naar leveringsbewijzen, is de productie flink opgeschroefd. Hier had menig teler zijn bedenkingen over. De fabriek gaat efficiënter draaien, maar komt dit ook ten goede aan het saldo van de bietenteelt?

Niet alleen Nederland heeft de productie verhoogd. De verwachting is dan ook dat de prijzen zwaar onder druk komen te staan.

Blijft bietenteelt wel zo goed renderend?

Inmiddels ben ik er nu niet meer zo van overtuigd dat de bietenteelt een goed renderende teelt blijft. Zeker, de 2 fabrieken draaien superefficiënt. In een paar jaar is de verwerking opgeschroefd tot 30.000 ton per dag per fabriek. Maar hierdoor zijn we ook zeer kwetsbaar geworden. Dat is dit seizoen wel duidelijk geworden. Gelukkig waren er slechts kleine technische mankementen, maar de campagne loopt hierdoor al snel 5 dagen uit. Dit in combinatie met de grotere opbrengst dan verwacht, zorgt ervoor dat we nu al op een achterstand van 10 dagen zitten. Je wilt niet denken aan een grotere calamiteit.

‘Voor de telers die tot eind januari moeten bewaren, wordt het risico toch wel erg groot’

Voor de telers die tot eind januari moeten bewaren, wordt het risico toch wel erg groot. Wat als we begin januari nog eens temperaturen van -15 graden met een harde wind krijgen? Bewaarverliezen zijn te voorkomen door netjes te rooien. Maar bij te weinig rooibare dagen lukt dat niet.
Technisch gezien kan lang bewaren prima, maar kan dat ook financieel uit met de huidige bewaarpremie? Uitdagingen genoeg.
Laat ik voorlopig maar hopen op de vindingrijkheid van Cosun, en dat de suikerprijs de melkprijs volgt, want die is nu in ieder geval ruim boven de kostprijs.

Dit is de eerste column van de nieuwe Boerderij-columnist Leen Ampt, akkerbouwer in Zuid-Beijerland.

Laatste reacties

  • heeeee

    Het is te hopen dat de suiker de melkprijs volgt wand die is op het moment gewoon goed.Als de prijs goed is moet je niet zeggen dat het slecht is.

  • jfvanbruchem1

    je kan ook je laarzen vast op gaan sturen naar de minister.

  • kees.vermeulen

    beste mensen, de veestapel is weer gemaximeerd via de fosfaatregels. dus er is geen parallel te trekken met de melkprijs. De melkhoeveelheid is nu anders gequoteerd dus de prijs blijft overeind voor de melk. Bieten is anders. Maar in andere landen bewaren ze de bieten nog veel langer om de rendementen van de fabriek te verhogen. en als de fabriek meer winst maakt krijgen we uiteindelijk een hogere uitbetaalprijs ook voor de lang bewaarde bieten. vergeet dat niet

Of registreer je om te kunnen reageren.