Commentaar

laatste update:20 sep 2017

‘Belangrijke doorbraak in aardappelveredeling’

Het probleem phytophthora is voorgoed getackeld. Binnen vier jaar zijn er aardappelrassen met meervoudige resistenties op de markt, en er is nog veel meer moois op komst.

Veredelingsbedrijf Solynta zegt nogal wat. Met recht, want het past een onconventionele veredelingsmethode toe die het mogelijk maakt vele malen sneller eigenschappen in aardappelen in te kruisen dan de gangbare methoden. En dat zonder aan de chromosomen zelf te sleutelen.

Phytophthora meest gevreesde ziekte

Phytophthora is de meest gevreesde ziekte. De beheersing van de schimmel kost jaarlijks miljarden. Een stevige resistentie is de heilige graal in het onderzoek. Hulde dus voor pionier Solynta. Deze belangrijke doorbraak bewijst het belang van dergelijke bedrijven. Gemeenschapsgeld dat in de vorm van subsidies hierin is gestopt, is goed besteed en betaalt zich dubbel en dwars terug.

Volgende stap is het ontwikkelen van rassen die resistent zijn én commercieel interessant. En daarna zijn nog wel wat leuke dingen te bedenken zoals resistentie tegen schadelijke aaltjes, bacteriën en insecten.

Dure methode

Zijn er geen nadelen? Nou ja, deze wellicht: voor kleine kwekers wordt het moeilijker zich staande te houden, want deze methode is duur. En als de ziektedruk vermindert, wordt het verleidelijk de bouwplannen te intensiveren, wat een gevaar is voor de bodemgezondheid.

Dat neemt niet weg: de aardappelteelt zal blijvend veranderen na deze mijlpaal in de veredeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.