Commentaar

2 reacties

‘Complexe strijd tegen glyfosaat’

Er komt een burgerinitiatief in de EU tegen glyfosaat. Het komt van diverse groeperingen, waaronder Greenpeace.

De initiatiefnemers willen een verbod op het breedwerkende en in hun ogen kankerverwekkende herbicide glyfosaat. Het initiatief is adviserend. De Commissie hoeft zich niet aan de uitslag te houden, maar moet wel motiveren waarom.

Het voor landbouw erg belangrijke glyfosaat ligt al lang onder vuur. In juni 2016 besloot de Commissie de toelating van glyfosaat te verlengen met anderhalf jaar, dus en met december 2017. Dit jaar duidelijkheid komen of het bestrijdingsmiddel nou wel of niet kankerverwekkend is. Daarna besluit de Commissie over een hernieuwde toelating.

Eng beeld

De strijd tegen glyfosaat loopt voor velen parallel met de strijd tegen het ‘gigantisch machtige’ multinationale Monsanto, ontwikkelaar van glyfosaat, dat zich ook bezighoudt met combinaties van herbiciden en genetisch gemodificeerde organismen. Het beeld is dat maar enkele chemiereuzen wereldwijd bepalen wat wij eten, en hoe boeren dat moeten telen. En dat dat eng is. Na overname van Monsanto door Bayer, Syngenta door ChemChina en de fusie van Dupont en Dow, zijn er met Basf erbij straks nog maar vier wereldspelers over.

Tegen deze achtergrond is het te hopen de sowieso al moeilijke discussies over middelen als glyfosaat niet nog vaker met oneigenlijke argumenten gevoerd gaat worden.

Laatste reacties

  • meter

    Ik kan wel engere dingen bedenken die nu in de wereld gaande zijn om heel eerlijk te zijn....

  • farmerbn

    Mensen moeten niet denken dat boeren graag naar de gifspuit grijpen want dat is niet zo. Boeren willen wel een bestaan en dat kan alleen als er een gelijk speelveld is tussen boeren onderling in de wereld. Eénzijdig bepaalde dingen verbieden is dom omdat boeren dan weggeconcurreerd worden. Zeker als je als EU wel producten gewoon blijft importeren die met behulp van glyfosaat gemaakt zijn. Bij biologisch voedsel hoort een hogere prijs maar sommige burgers willen bio voor de prijs van gangbaar door gangbaar onmogelijk te maken. Een mercedes voor de prijs van een fiat.

Of registreer je om te kunnen reageren.