Redactieblog

5 reacties

'Kopercriminelen'

Biologische boeren moeten bedenken dat niet alles wat kan ook verstandig is om te doen.

Een rel is uitgebroken over illegaal koper­gebruik bij biologische boeren. Op internet­fora wordt de hele biolandbouw als een grote frauduleuze bende afgeserveerd.

Dit is over zichzelf afgeroepen ellende. Jarenlang hebben boeren met een rekkelijk geweten alle interne pogingen het kopergebruik te verbieden vakkundig de grond ingeboord. Nu beweren ze dat de reacties niet gebaseerd zijn op feiten. Het is wettelijk toegestaan en als wij het niet doen, doen ze het wel in het buitenland, zeggen ze. Ik denk dat de onwetendheid niet bij de reageerders ligt, maar bij deze bioboeren zelf. Het is een feit dat koper een zwaar metaal is. Loodhoudend hagel in de jacht is verboden, zinkvervuilde grond wordt gesaneerd en de bioboer zou niet weten dat koper niet op de akker hoort?

'Spuitende bioboeren zagen de tak af waar ze op zitten'.

Wel de lusten, niet de lasten

Ook ik ben verontwaardigd. Niet omdat de criticasters met alles wat ze zeggen gelijk hebben, maar omdat ze op een belangrijk punt heel erg gelijk hebben: spuitende bioboeren zagen de tak af waar ze op zitten. Dat ze zich verschuilen achter het onvermogen van Skal is een teken van zwakte. Als niemand het ziet, ga je toch ook niet stelen?

Het erge vind ik ook dat er een besmettelijke alles-moet-kunnen-houding van de hele affaire afstraalt. Veel boeren die nu omschakelen krijgen het idee dat ze hogere prijzen kunnen vangen en dat daar nooit lagere opbrengsten tegenover hoeven staan. Wel de lusten maar niet de lasten. Deze indruk wordt versterkt door speciale spuitmiddagen voor bioboeren. Je kunt voor elke plaag de grens van het spuitsegment opzoeken... en incasseren maar.

'Koperspuiters horen niet in de biologische landbouw thuis'.

Dit is een rampzalige instelling! Biologische landbouw laat zich erop voorstaan dat zij minder spuit. Daarop is het imago van de biosector gebaseerd. Boeren die net doen alsof alles maar kan, tot koper spuiten toe, zijn hypocriet en horen niet in de biologische landbouw thuis.

Albert Heijn

Ook de grote afnemers hebben boter op het hoofd. Toen Albert Heijn werd gevraagd om een paar resistente rassen uit te proberen, gaven ze niet thuis. Wel schrijven ze nu in een persbericht dat ze op koperresidu gaan controleren. Ze doen geen zier om het kwaad bij de oorsprong aan te pakken.

Skal gaat evenmin vrijuit. Zij geeft aan dat ze niet kan handhaven omdat niet is te controleren waarvoor het gebruikt is. Dat is onzin. De Skalcontroleur vraagt alles van me, over mest- en middelengebruik, herkomst van zaaizaad en pootgoed, opbrengst per gewas. Waarom vragen ze niet door over dat kopergebruik? Hoeveel spuit je en waar zijn de bonnetjes? Geloof je echt dat je aardappels kopergebrek hebben? Valse informatie verstrekken is een overtreding.

Laatste reacties

 • A1967

  Het klopt dat dit kopergebruik niet kan, maar om dan een hele sector hierop aan te spreken gaat veel te ver. Hieruit blijkt dat de auteur niet alleen een plaat voor zijn hoofd heeft maar ook nog eens zelden in de spiegel kijkt.

 • John*

  ik denk dat de auteur de essentie wel raakt.. een paar boeren die op deze manier werken kunnen zo in korte tijd een zorgvuldig opgebouwd imago waar jarenlang aan gewerkt is helemaal naar de knoppen helpen.

 • Timpelsteed

  Erg goed en duidelijk geformuleerd. En ik weet dat veel boeren die geen koper willen spuiten hier heel erg blij mee zijn. En natuurlijk is het zwart wit gesteld en weet ik dat de druk om koper te spuiten tegen aardappelziekte (wat niet is toegestaan.....!) groter en groter is geworden omdat veel partijen in de sector geen kennis hebben van afwegingen die gemaakt worden en daar ook geen gevoel bij hebben.

 • propalm

  Maar vooral de gebruiker (de consument van bioprodukten)moet met de vinger gewezen worden: bioprodukten zijn NIET beter dan produkten uit conventionele landbouw. Als produkten aan veiligheidsnormen voldoen aan veiligheidsnormen zijn ze OK, anders zijn de normen verkeerd. Mensen die bioprodukten eten hebben een soort van misplaatst superioriteitsgevoel. Deze produkten kunnen zelfs onveiliger en ongezonder zijn. De gangbare landbouw is de laatste jaren dusdanig geëvolueerd dat de meeste produkten zelfs gezonder zijn dan bioprodukten. Wil men spuiten tegen ziekten volledig bannen, dan biedt enkel GGO een oplossing: als ziekten en plagen genetisch buitenspel gezet worden, zal er niet meer gespoten hoeven te worden tegen ziekten en plagen. Voor onkruid bestaan er al goede (manuele) oplossingen. Vooral voor ziekten en sommige plagen niet. GGO dus als oplossing voor meer bioprodukten. Wie dit snapt, begrijpt dat wetenschap ook in biolandbouw nodig en wenselijk is.

 • alco1

  Eigenlijk te gek voor woorden.
  De idealisten hebben nog liever een ziek gewas dan gebruik van onschuldige gewas bescherming.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.