Redactieblog

4 reacties

Akkerbouwen is topsport

Een akkerbouwer moet uit het juiste hout gesneden zijn om ook bij lage prijzen een prima vakman te zijn, een goede ondernemer én administrateur.

Goed telen vraagt 100 procent scherpte van u als teler en ondernemer. Daarnaast komen ook allerlei administratieve lasten op u af. De overheid helpt niet. Laatst was ik bij een bijeenkomst in Flevoland met akkerbouwers en adviseurs. Het is bijna onvoorstelbaar, hoeveel actuele onderwerpen er dan voor telers blijken te spelen. Hier een willekeurige opsomming; je wordt je er dan des te meer bewust van dat telen en ondernemen topsport is.

Gecombineerde Opgave

Neem het indienen van de Gecombineerde Opgave. Inmiddels achter de rug, maar een hele kluif. Het vraagt midden in het seizoen veel tijd. Daarnaast is het een zeer complex gebeuren met grote kans op fouten. Veel expertise is vereist.

Rechtsongelijkheid: wel of geen rundveedrijfmest

Rechtsongelijkheid binnen Nederland. In het beginstadium van de groei zijn de gewassen erg gevoelig voor stuiven. Schade is zo toegebracht met alle risico op ziekte van dien. Het vreemde doet zich voor dat bij stuifgevoelig weer in bepaalde delen van Nederland wel rundveedrijfmest mag worden uitgereden ter bestrijding van stuiven, en in andere delen van Nederland niet. Hoe complex maken we het in ons kleine landje. Een mooie uitdaging voor LTO om deze mogelijkheid voor heel Nederland te regelen.

Gewasbeschermingsbeleid

Dan het nieuwe gewasbeschermingsbeleid. Door de introductie van de nieuwe etikettering is de regelgeving erg complex. Het vraagt alertheid. Immers: een aantal gangbare toepassingen is niet meer toegestaan. En let op: de NVWA is erg actief met controles, tot en met het gebruik van een windsnelheidsmeter toe.

Naast al deze regelgeving en andere gevoelige bijzaken gaat het uiteraard ook om de teelt zelf. Dat blijft toch het belangrijkste en mooiste onderdeel.

 

Wondermiddelen voor gewasgezondheid

Wat opvallend is, is dat gedurende het seizoen veel, en mogelijk te veel, wordt gekeken naar hoe we het gewas boven de grond gezond houden. Allerlei middelen worden op een zeer genuanceerde manier ingezet. Niet alleen de gewasbescherming maar ook bemesting wordt steeds meer op maat toegediend. Alhoewel ook wondermiddelen worden aangeprezen die geen opbrengst toevoegen.

Goede grond

Hoe zit het onder de grond? Het is goed om te zien dat er steeds meer bewustzijn is van het belang van goede grond. Immers, een goede grond, structuur en voeding geven sterkere planten en derhalve is minder ingrijpen noodzakelijk tijdens het groeiseizoen. De biologische collega's hebben dat al langer in de gaten. Het belang van een profielkuil graven gedurende het groeiseizoen werd tijdens de bijeenkomst ook weer aangetoond. Hoe diep wortelen de gewassen, zijn er storende lagen et cetera.

Volle schuren, goede afzet

De prijzen kwamen ook nog aan de orde. De prijzen van het afgelopen seizoen waren niet om over naar huis te schrijven. Het eind maakte nog iets goed. Hoe zal het nieuwe seizoen uitpakken? Niet veel over te zeggen. Werken aan een mooi gewas en goede opbrengst, dat is het doel van het groeiseizoen. Hiermee wordt de basis gelegd voor volle schuren en een mooi te verkopen product. Een goed seizoen toegewenst!

Foto

 • Graantransport op Walcheren. Voor telers is de oogst binnenhalen de kroon op het werk.

  Graantransport op Walcheren. Voor telers is de oogst binnenhalen de kroon op het werk.

  Foto: Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • erwinvaneijk


  de meeste topsporters worden niet oud, naar een paar jaar topsport nemen ze een andere functie

 • schoenmakers1

  en dan zijn ze binnen

 • chila

  Akkerbouw is relaxt boeren , varkenshouderij is een goederentrein besturen met sneltreinvaart .

 • Penkie Menki

  @chila dus waarom wordt dan iemand varkenshouder??? ;-)

Of registreer je om te kunnen reageren.