Akkerbouw

Achtergrond

Verwerking aardappelen zakte in januari iets terug

De Nederlandse aardappelverwerkende industrie heeft in januari een klein beetje gas teruggenomen ten opzichte van december.

In de eerste maand van het jaar is een hoeveelheid van 303.600 ton aardappelen verwerkt tot frites en andere voorgebakken aardappelproducten. Dat is 2% minder dan in december. Dat blijkt uit de jongste gegevens van de brancheorganisatie Vavi. Ditmaal kwam het aandeel geïmporteerde grondstof uit op 34,8%. Dat is verhoudingsgewijs wat meer dan vorig seizoen, toen er niettemin wel meer volume werd ingevoerd om te verwerken, te weten 216.200 ton tegen 197.400 ton in januari 2020.

Hoeveelheid aardappelen

De tot en met januari verwerkte hoeveelheid aardappelen komt uit op 2.255.000 ton. Dat is 1,7% meer dan in dezelfde zeven maanden van het vorige seizoen. Van dat totaal is 62% geïmporteerd. In het voorgaande seizoen was dat met 63% een fractie meer.

De productie van de (consumptie-)aardappelen verwerkende industrie groeit niet sterk. Het tot en met januari verwerkte tonnage ligt amper 2% boven het gemiddelde van de vorige vijf seizoenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.