Akkerbouw

Achtergrond

Uienexport een derde van normaal volume

De uienexport in week 21, de op één na laatste week van mei, bedroeg volgens de jongste gegevens van GroentenFruit Huis ruim 5.230 ton.

Dat is maar een fractie meer dan een derde van het in deze week normale volume, maar in deze fase van het exportseizoen worden de exportcijfers dikwijls achteraf bijgesteld. De export in de drie voorgaande weken is dan ook opgehoogd met in totaal 7.890 ton.

Uienexport 43% lager

De uienexport is in de periode vanaf de jaarwisseling 43% lager geweest dan het gemiddelde in de voorgaande vijf seizoenen. Tot en met de verslagweek is er volgens GroentenFruit Huis een totaal van 796.000 ton uien uitgevoerd. Dat is ruim 300.000 ton minder dan in dezelfde periode van het seizoen 2018-’19 en bijna 180.000 ton minder dan het vijfjarig gemiddelde.

Europese aangelegenheid

De uienexport in de laatste weken van het seizoen is hoofdzakelijk een Europese aangelegenheid. In week 21 was Groot-Brittannië veruit de grootste afnemer van Nederlandse uien. Daar ging ruim 1.100 ton heen. Overig landen in Europa namen samen 2.870 ton af.

Of registreer je om te kunnen reageren.