Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen stijgen op termijnmarkten

Graan werd vorige week duurder. Maar er is veel onzekerheid op de markt.

De graanprijzen stegen vorige week op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Het eerst aflopende termijncontract (mei 2019) voor tarwe werd in Parijs vorige week 1,9% duurder en bij mais (juni 2019) was de prijsstijging 1,3%. In Chicago werd het meicontract voor tarwe vorige week 2,2% duurder en dat van mais 1,7%. De prijsstijgingen zijn een reactie op de prijsdalingen van de week ervoor. De handel op de termijnmarkt weet nog niet welke kant het op gaat. In Europa en de landen rondom de Zwarte Zee staat de tarwe er goed voor.

Volgens het Franse marktbureau Agritel nemen de zorgen over het watertekort dat is ontstaan in de EU na het zeer droge 2018 toe. Bovendien loopt de export vanuit de EU beter dan in het begin van dit seizoen. Dat geeft de tarweprijzen in de EU een steuntje in de rug. De tarweprijzen in de VS hebben ook de wind mee, vanwege de wateroverlast in de Midwest. Maar analisten gaan er tot nu toe van uit dat de VS dit jaar meer tarwe gaat oogsten dan vorig jaar. Dat drukt dan weer op de prijzen.

Op de wereldmarkt was vorige week een ander beeld te zien dan op de termijnmarkten. De International Grains Council (IGC) berekent iedere dag prijsindexen voor tarwe en mais op basis van noteringen verspreid over de wereld. De prijsindex voor tarwe zakte vorige week vrijdag naar 183 punten. Dat is 1,6% lager dan vrijdag de week ervoor. Het is tevens de laagste tarweindex in bijna 9 maanden. De prijsindex voor mais kwam vrijdag op 175 punten, een fractie hoger dan een week eerder. De tarweprijs op de wereldmarkt heeft last van het overaanbod van dit seizoen. De productie blijft weliswaar achter bij het verbruik, maar de wereld heeft door de goede oogsten van de laatste jaren grote voorraden opgebouwd. Die blijven de prijzen voorlopig drukken.

Een groot deel van de voorraden tarwe en mais ligt echter in China. Dat maakt de markt onzeker. Zo heeft Wereldvoedselorganisatie FAO in de laatste prognose de maisvoorraad in China met maar liefst 73 miljoen ton verhoogd, op basis van nieuwe cijfers. De Chinese tarwevoorraad is met 4,4 miljoen ton naar boven bijgesteld. Dergelijke enorme aanpassingen verstoren de transparantie op de graanmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.