Akkerbouw

Achtergrond

Overzicht van bodemvochtsensoren

Bodemvochtsensoren, of eigenlijk -systemen, zijn in diverse soorten en maten te koop voor adviesprijzen van minder dan € 200 tot bijna € 2.300.

De voordeligste bodemvochtsensor is niet één op één te vergelijken met de duurste, maar in de basis doen alle sensoren hetzelfde: ze meten het bodemvocht op één of meerdere (vaak elke 10 centimeter) diepte(s).

Er is een trend naar het gebruik van LPWAN (Low Power Wide Area Network) en IoT (Internet of Things) netwerken voor de communicatie in plaats van het mobiele netwerk (3G of 4G). Dit betekent dat er niet langer een modem en simkaart nodig zijn en dat is gunstig voor de prijs en de kosten van het dataverkeer. LoRa en Sigfox zijn vormen van LPWAN-netwerken en gebruiken nagenoeg dezelfde technologie als IoT-netwerken. Een ander prijsdrukkend effect is het gebruik van batterijen in plaats van een zonnepaneeltje met accu. Met voordeliger sensoren willen de leveranciers het gebruik van meerdere sensoren per gewas, perceel of irrigatiezone aantrekkelijker maken voor een beter beeld.

Onderhuidse techniek

Overeenkomsten zijn er in een aantal gevallen ook onderhuids. Zo gebruikt AppsforAgri de hardware/sensoren van het Nederlandse Sensoterra en koppelt die aan eigen apps en data. AppsforAgri levert ook de hard- en software aan CNH Industrial en aan Lemken hoewel het bedrijf momenteel een nieuwe sensor voor CNH ontwikkelt met een groter meetbereik en met bodemtemperatuursensor. Een andere reseller van Sensoterra die zich meer op bollen- en fruitteelt richt, is GMN. Wil je meer dan 50 sensoren tegelijk, dan kun je ook direct bij Sensoterra terecht.

Lees verder onder de foto.

Voor de stroomvoorziening is er ofwel een zonnepaneeltje met een accu, ofwel batterijen. Een zonnepaneel wordt als duurzamer omschreven terwijl batterijen vaak voordeliger zijn. - Foto: Dacom
Voor de stroomvoorziening is er ofwel een zonnepaneeltje met een accu, ofwel batterijen. Een zonnepaneel wordt als duurzamer omschreven terwijl batterijen vaak voordeliger zijn. - Foto: Dacom

John Deere

Agrometius betrekt haar GeoBas bodemvochtsensor bij het Oostenrijkse Pessl Instruments waar John Deere ook mee samenwerkt. John Deere faseerde hun Field Connect systemen in augustus 2018 uit ten gunste van de samenwerking met Pessl Instruments en levert enkel nog een eigen bodemvochtsensor gekoppeld aan een Pessl gateway. Watermark is een veelgehoorde naam als het gaat om begraafbare vochtsensoren en Koenders Instruments en ook TerraTeq leveren vooral maatwerk.

Wat meten ze?

Bij de helft van de in de tabellen (zie hieronder) opgenomen typen bodemvochtsensoren is ook sprake van het meten van de bodemtemperatuur (op verschillende dieptes). Het bodemvocht wordt meestal in een percentage en soms ook in millimeter weergegeven. AppsforAgri geeft expliciet aan dat het volumetrisch bodemvocht meet. Volgens de leveranciers wordt er vaak een regenmeter bij aangeschaft ter controle. Het aantal types dat ook de zuigspanning meet is beperkt. Beacon Fields zegt te gaan testen met het meten van de zuigspanning.

Druppelirrigatie en beregening

Leveranciers merken dat telers die op zoek zijn naar informatie en adviezen voor druppelirrigatie en beregening, kiezen voor bodemvochtsensoren. Zodra er ook behoefte is aan monitoring van ziektes en advies voor gewasbescherming, kiezen telers voor een weerstation. Vaak in combinatie met bodemvochtsensoren. Voor de juiste plaatsing hiervan in een perceel wordt steeds vaker informatie van bodemscans gebruikt. Vrijwel elke leverancier rekent maandelijkse kosten voor het gebruik van de bijbehorende app en dataopslag.

Foto: AppsforAgri

Foto: Beacon Fields

Foto: Dacom

Foto: Dacom

Foto: Vantage Agrometius

Foto: John Deere

Foto: RMA

Lees ook dit artikel in de digitale versie van het vakdeel Akkerbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.