Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Vergeten groenten professioneel geteeld

Henk Kerkers timmert sinds 4 jaar aan de weg met Bijzonder Brabants: een moestuin met bijzondere groenten, inclusief inmakerij, rondleidingen en culinaire diners. Vergeten groenten zijn voor hem een geweldige ontdekkingstocht waar hij fijnproevers graag van laat meegenieten.

Blauwe koolrabi, crosne, knolkervel, zwarte rammenas. Menigeen kan zich niets bij deze groenten voorstellen, maar Henk Kerkers (54) van Bijzonder Brabants weet er wel raad mee. Hij begon in 2014 een professionele moestuin in het Brabantse Deurne. Een aantal topkoks in de omgeving vormen zijn doelgroep en zijn de belangrijkste afnemers. Maar in de eerste 3 productieve jaren verbreedden de activiteiten flink. Tot Kerkers’ eigen verrassing overigens.

‘Als ik nu zou moeten kiezen, zou ik de HAS tuinbouw doen’

Moestuinondernemer worden lag niet voor de hand. Maar schijn bedriegt. Kerkers werd geboren op een gemengd bedrijf in Asten met 10 koeien, 40 varkens, 400 kippen, met aardappelen en rogge op de akkers. Én achter de varkensstal een moestuin. Zijn moeder deed de moestuin en daar was hij als kind het liefste.

“De gewassen zien groeien, het verzorgen van de planten, het oogsten. Dat vond ik altijd al mooi. Als ik nu zou moeten kiezen, zou ik de HAS tuinbouw doen. Destijds zag ik in de veeteelt meer perspectief.”

Artikel gaat verder onder foto en Facebook-post

Henk Kerkers: “Ik vind het geweldig om mensen hier te ontvangen, de tuin te laten zien en er over te vertellen, en dan ook nog samen lekker te eten. Mooier kan eigenlijk niet.” - Foto: Bert Jansen
Henk Kerkers: “Ik vind het geweldig om mensen hier te ontvangen, de tuin te laten zien en er over te vertellen, en dan ook nog samen lekker te eten. Mooier kan eigenlijk niet.” - Foto: Bert Jansen

Grillige loopbaan

Op het oog heeft Kerkers een wat grillige loopbaan achter de rug. Nadat hij aan de HAS in Den Bosch veehouderij studeerde, werd hij instructeur aan de toenmalige praktijkschool in Horst. Maar een rechte route naar het pensioen trok hem niet. Dus werd hij na enkele jaren manager bij de Rabobank.

In 2003 besloot hij opnieuw te switchen en werd Kerkers wethouder voor het CDA in de gemeente Deurne. Dat deed hij jarenlang met veel toewijding en plezier.

Maar Kerkers wilde graag nog een periode eigen baas worden. Hij heeft altijd zelf een moestuin gehad. En hij houdt van koken en lekker eten, van het Bourgondische Brabantse leven. Dus wat als hij van deze liefdes nou eens zijn werk zou maken? Bovendien was Kerkers vrijwilliger bij natuureducatiecentrum De Ossenbeemd.

Topkoks als belangrijkste doelgroep

Hij ziet groeiende belangstelling van mensen voor gezonde voeding, voor bijzondere groenten uit de eigen streek, voor verse en smaakvolle producten. Om goed beslagen ten ijs te komen, deden pas afgestudeerden van de HAS Den Bosch een doelgroeponderzoek en zetten een teeltplan op.

De belangrijkste doelgroep werden topkoks in het hoge segment. Die koks smeken om bijzondere gerechten en daar hebben ze bijzondere groenten voor nodig. Het bleek een goede keuze want dat loopt heel goed. “Ik teel jaarlijks 10 tot 20 nieuwe groenten in een proeftuin, dus er blijft altijd nieuwe aanvoer.”

Pionieren en hard werken

Hij vond een locatie bij Deurne, 2 hectare grond met een vervallen boerderij uit 1880 die volledig is herbouwd. Het was pionieren en hard werken, maar de moestuin sloeg goed aan.

Kerkers heeft ook plezier in de voortdurende speurtocht naar nieuwe groenten. Jaarlijks gaat hij naar de Bio-beurs in Zwolle, hij speurt het internet af naar zaden en planten. Het gros is in Nederland te koop, maar Kerkers mailt de hele wereld rond om aan nieuw materiaal voor zijn tuin te komen.

Inmakerij voor overvloedige oogst

Omdat sommige groenten, zoals courgettes en pompoenen, overvloedig worden geoogst, is Kerkers een traditionele inmakerij begonnen die ook heel goed draait. En toen een gast een keer zei dat zijn moestuin zo bijzonder en mooi was dat iedereen deze moest zien, is hij begonnen met presentaties, rondleidingen en lezingen, al dan niet in combinatie met proeverijen, lunches en culinaire maaltijden. Ook deze tak draait heel goed.

De inmakerij en de arrangementen had Kerkers eigenlijk niet voorzien, maar hij is blij dat ze goed lopen. “Ik vind het geweldig om mensen hier te ontvangen, de tuin te laten zien en er over te vertellen, en dan ook nog samen lekker te eten. Mooier kan eigenlijk niet.”

Bekijk ook deze minidocumentaire die Marly van Gog maakte over Henk Kerkers:

Laatste reacties

  • Tinus1

    Prachtig. Je ziet wel goede ideeën worden betaald door de markt. Geachte politiek, opleggen werkt niet, zo wel. Minder frustratie bij één ieder en hetzelfde (of nog beter) resultaat.

  • van someren

    Je moet niet vergeten dat Henk wachtgeld had of heeft van zijn wethouderschap , is iets makkelijker beginnen. Wel respect voor zijn inzet en ideeën.

Of registreer je om te kunnen reageren.