Akkerbouw

Achtergrond 5 reactieslaatste update:13 apr 2018

‘Biologisch boeren maakt het werk weer leuk’

Akkerbouwer Levinus Matthijsse (43) is in omschakeling naar biologisch. Volgend jaar is het proces afgerond. Hij is heel gelukkig met zijn keuze. “Je teelt weer met waardering.”

Matthijsse heeft in Bant (Flevoland) een bedrijf van 85 hectare lichte kleigrond (zo’n 15% afslibbaar), waarvan 8 hectare uien. Die uien teelt hij op ruggen, om de onkruiddruk te beheersen en om ‘gezondheidsredenen’. “De wind kan erdoor en de uien liggen niet in het water als het lang slecht weer is. Ik heb het idee dat dit leidt tot minder ziektes. Ik doe dit voor de derde keer en het gaat heel goed.” Woensdag 11 april ging onder mooie omstandigheden het uienzaad de ruggen in.

Levinus Matthijsse zit in het laatste omschakeljaar en is dan volledig bio. "De markt vraagt om biologische producten. Dat is aangenamer telen dan voor de overproductie waarmee gangbaar vaak heeft te maken."
Levinus Matthijsse zit in het laatste omschakeljaar en is dan volledig bio. "De markt vraagt om biologische producten. Dat is aangenamer telen dan voor de overproductie waarmee gangbaar vaak heeft te maken."

Door de ruggen liggen de rijen verder van elkaar. Kost dat niet veel opbrengst?

“Het kost oppervlakte en daarmee opbrengst, naar het schijnt 10%. Aan de andere kant groeien de planten beter en dat levert juist een hogere opbrengst op, denk ik. Vorig jaar leverden de uien ongeveer 55 ton per hectare en dat is heel mooi. Ik krijg de teelt steeds beter in de vingers.”

Zijn er ook nadelen?

“Drogen in het zwad is moeilijker, omdat het eerder een modderboel wordt in een nat najaar. Als je niet oppast zitten de uien weer vast. Maar zolang ze nog niet zijn gerooid, zijn de uien beschermd tegen overvloedige neerslag.”

Waarom schakelt u om naar bio?

“De overheid trekt de teugels aan voor de landbouw, strenge normen maakt gangbaar boeren steeds lastiger. Ik was al zo licht mogelijk aan het werken om de bodem te ontzien. Dan ga je eens om je heen kijken of het niet helemaal anders kan. Pratend met collega’s werd ik steeds enthousiaster over biologisch boeren. De markt vraagt bovendien om biologische producten. Dat is aangenamer telen dan voor de overproductie waarmee gangbaar te maken heeft. Plus de waardering die je krijgt uit je omgeving, dat is ook erg prettig. Natuurlijk is het omschakelen spannend, want het brengt allemaal nieuwe dingen met zich mee. Maar het is vooral veel positiever allemaal.”

‘Waar ik vroeger 4 gewassen teelde, zijn dat er nu 11. Ik ben veel meer met de plantenteelt bezig, met de natuur’

Hoe gaat het tot nu toe?

“De saldo’s zijn goed en het boeren is nu veel gevarieerder. Waar ik vroeger 4 gewassen teelde, zijn dat er nu 11. Ik ben veel meer met de plantenteelt bezig, met de natuur. Je komt nu echt in het gewas in plaats van dat je het bekijkt vanaf de spuit. Het boeren is zoveel leuker zo. Ik had al een vaste medewerker en daar is er eentje bij gekomen. Plus het gelegenheidspersoneel in het seizoen. Ik vind het werk veel gezelliger geworden. En je netwerk wordt belangrijker, want de afzet gaat in de biologische keten anders dan in het gangbare segment. Het vraagt om meer ondernemerschap.”

Hoe verloopt het voorjaarswerk?

“De grond valt mooi, dan moet je er zoveel mogelijk afblijven. Dus behalve ruggen frezen met de aardappelfrees, heb ik er op dit perceel niks mee gedaan.”

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  Mooi om over deze mooie ervaring en visie van Levinus Matthijsse te lezen. Heel herkenbaar. Ziet er veelbelovend uit. Succes, Levinus!

 • ga je geen spijt van krijgen boer zelf al 14 jaar bio en vind het ook nog steeds mooi

 • Zijn je buren er wel enthousiast over.?

 • arink

  Goede keus, veel succes.

 • alco1

  Laten we hopen dat de vraag naar bio nog lang groter blijft dan het aanbod.
  Als dit kantelpunt bereikt wordt keldert de prijs en blijf je achter met verschraalt land.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.