Akkerbouw

Achtergrond

Dit is er veranderd op etiketten van gewasbeschermingsmiddelen

Etiketten op bestrijdingsmiddelen vermelden alleen nog het percentage vereiste DRT. Zo werkt het.

Etiketten worden steeds ingewikkelder. Een tip: ga niet zomaar spuiten, maar lees het etiket eerst aandachtig en controleer het W-nummer. Sommige toepassingen zijn nog mogelijk vanwege de uitlooptermijn van het W-nummer. Dergelijke raadgeving lijkt een open deur intrappen, maar veel etiketten zijn gewijzigd en een fout in de toepassing, bijvoorbeeld een te nauwe teeltvrije zone, verkeerde doppen of een te nauw spuitinterval, is snel gemaakt.

Wettelijk Gebruiksvoorschrift en Aanbevelingen (WG/A)

Na de herbiciden zijn vanaf 2018 ook alle insecticiden voorzien van het nieuwe Wettelijk Gebruiksvoorschrift en Aanbevelingen (WG/A). Op het etiket staat voortaan een duidelijke overzichtstabel met daarin dosering én maximumaantal toepassingen, en een beperkt aantal aanvullende restricties. Afwijken van het etiket mag niet meer.

Een driftreductie van 90% kan met 90%-driftreductiedoppen, maar ook met 75%-driftreductiedoppen gecombineerd met Wingsprayer. - Foto: Fred Libochant
Een driftreductie van 90% kan met 90%-driftreductiedoppen, maar ook met 75%-driftreductiedoppen gecombineerd met Wingsprayer. - Foto: Fred Libochant

Ook vermeldt het etiket voortaan welke driftreductietechniek (DRT) geldt voor welke dosering, 75%, 90% of 95%. Ook hier weer: het gaat om driftreductietechnieken (DRT), niet zozeer om driftreductiedoppen. Neem het graanherbicide Cossack Star, dat een adviesdosering heeft van 0,18 tot 0,2 kilo per hectare. Indien gespoten wordt met een dosering van 0,18 kilo per hectare, dan is met DRT 75% een standaard teeltvrije zone van 50 centimeter langs watervoerende sloten toegestaan. Is de onkruiddruk echter wat straf, en wil de teler de volle dosering van 0,2 kilo per hectare spuiten, dan kan dat met DRT 75% alleen als naast watervoerende sloten een teeltvrije zone van 1,25 meter is aangehouden. Bedraagt de teeltvrije zone echter 50 centimeter, dan is een volle dosering Cossack Star alleen toegestaan met een driftreductietechniek van 90%.

Driftreductietechniek (DRT)

Een DRT kan op verschillende wijzes worden gerealiseerd. Een DRT van 75% kan bijvoorbeeld met 75% driftreducerende venturidoppen worden bereikt, maar ook met 50% driftreducerende doppen in combinatie met een luchtzak, of met F-doppen in combinatie met een Wingsprayer of met een 50%-driftreductiedop in combinatie met de magnetiseertechniek MacGrow op 40 centimeter spuithoogte, of met luchtvloeistofmengdoppen bij bepaalde spuitdrukken. Al deze opties staan niet meer uitgeschreven op het etiket, alleen de DRT-klasse wordt voortaan nog gemeld.

Middelenshuffle tussen de fabrikanten

Voor de teler niet direct merkbaar, maar afgelopen jaar is fabrikantenland flink opgeschud. Fabrikant Bayer CropScience wil Monsanto overnemen, maar deze fusie is nog niet afgerond. Wel afgerond is de fusie tussen DuPont en Dow Agroscience tot Dow-Dupont.

Recentelijk maakte DowDupont bekend dat het per 1 juni 2019 zijn naam wijzigt in Corteva Agriscience. Diverse middelen die DuPont verkocht, waaronder Ally SX, Safari en Coragen, worden voortaan door fabrikant FMC verkocht. Vervolgens heeft FMC een deel van zijn middelenpakket (graanherbiciden) verkocht aan Nufarm om akkoord te krijgen van de Europese mededingingsautoriteiten voor overname van het middelenpakket van DuPont.

Producent FMC verkocht voorheen in Nederland zijn producten via andere fabrikanten, maar gaat dat nu zelf doen. Ook fabrikant Arysta besloot tot een eigen verkooporganisatie in Nederland. Voorheen werd de kiemremmer Royal MH door Bayer CropScience verkocht, voortaan doet Arysta dat zelf.

Een andere monsterovername is die van Syngenta Crop Protection door ChemChina, dat ook al eigenaar is van de Israëlische middelenfabrikant Adama. Voor goedkeuring van de fusie is een deel van het middelenpakket van Adama en Syngenta verkocht aan Nufarm, onder meer Fusilade. Enkele middelen zijn overgeheveld van Syngenta naar Adama. Zo gaat Adama voortaan bijvoorbeeld Bontima, Borgi, Plenum, Spyrale en Seguris verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.