Akkerbouw

Achtergrond 2176 x bekeken 6 reacties

Hoogste uienopbrengsten in het Noorden

Friesland en Groningen realiseerden in 2017 de hoogste hectare-opbrengsten in de zaaiuienteelt.

Dat blijkt uit de definitieve productiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Friesland oogstte met 71,8 ton uien per hectare de koppositie, Groningen volgt met 70,1 ton. Dan komt Flevoland (61,6 ton), Drenthe (58,6) en Zuid-Holland (58,4). Nog een niveau lager zijn de opbrengsten in Gelderland (53,9), Limburg (53,8) en Noord-Brabant (53,7). Onder de 50 ton bleven de provincies Utrecht (47), Overijssel (48,3), Zeeland (42,5) en Noord-Holland (42,4).

Flevoland grootste uienleverancier

In 2016 telde Flevoland nog de meeste tonnen uien per hectare met 60,1 ton. Deze provincie blijft met 569.609 ton, iets meer dan het voorgaande jaar, ’s lands grootste leverancier van uien. Zeeland heeft een solide tweede positie, maar zakte wel van 256.995 naar 249.029 ton.

CBS verlaagt opbrengstcijfers

Het CBS heeft de opbrengstcijfers vorige week verlaagd van 1,5 naar 1,4 miljoen ton. Dat is een combinatie van een verlaagd uienareaal met 500 hectare naar 26.123 hectare en de 1 ton lagere hectare-opbrengsten, die komen op 55,7 ton.

Akkerbouwer uit verontwaardiging over verlaging

In de sector wordt geageerd tegen de verlaging van de oogstcijfers. Akkerbouwer Kees Hanse uit zijn woede in een brief aan het CBS. “Dit is niet de eerste keer dat u gegevens verstrekt in het nadeel van onze sector en er flink naast zit”, schrijft hij. Het scheelt 8%, rekent hij voor. Bijna 3.000 vrachtwagens vol uien. “Door dit bericht was er het hele seizoen geen marktwerking. Dit geintje kost ons een inkomen.”

Liever zou Hanse deze gegevens niet meer verstrekken, maar het is verplicht. Collega Gert-Jan Minderhoud valt hem bij. “Door het verplicht moeten verstrekken van gegevens aan het CBS, die er een aantal bewerkingen op loslaat waardoor er een cijfer uitrolt wat vaak los staat van de praktijk, wordt de primaire agrarische sector ernstig benadeeld”, stelt deze. “Een bijzondere gang van zaken, want welke fabrikant verstrekt zijn productiecijfers nog voordat het handelsseizoen begint? Bij trekkers mogen zelfs geen actuele verkoopcijfers worden verstrekt om marktverstoring tegen te gaan, terwijl de akkerbouwer nog voordat de gewassen allemaal in de grond zitten al zijn areaal moet doorgeven aan de overheid die er vervolgens politiek mee gaat bedrijven.”

Hanse stelt: “Wij zijn knecht van de industrie geworden en worden geheel uitgemolken.”

Er waren al eerder vragen over de areaalcijfers die het CBS verstrekt.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  De Europese Commissie weet de graanopbrengsten altijd al voordat de tarwe gezaaid is. Ook best knap. Weten ze bij het CBS ook al hoeveel tarra er in april in de uien zit en hoe grof de partijen zijn?

 • henk 60

  Simpel: stel je opgave aan CBS naar beneden bij.

 • kraats

  Je bent ook onnozel als je hier aan meewerkt. De overheid heeft zich ten doel gesteld goedkoop voedsel in de winkels te krijgen.
  Je gaat heus niet de bak in als je er niet aan meewerkt

 • Gat

  Centraal Bureau voor de staats statieken!
  Daar kun je best maar niet alles van geloven

 • koestal

  Op de kantoren in Den Haag zien ze de tarwe groeien,ze controleren met drones !

 • piet 5162

  Werk nergens aan mee! Geen enquetes, geen informatie aan derden over jou bedrijf. Reden: de Belastingdienst weet wat je verdient en bij RVO hebben ze jou bedrijfsgegevens etc. Voor de rest heeft niemand iets te maken met jou bedrijf , ook het CBS niet !!.In de papierversnipperaar met al die onzin!!!
  Alles wat ze weten wordt alleen maar tegen de landbouw gebruikt .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.