Foto: Kastermans studio AkkerbouwAchtergrond

Meerdere methoden om groenbemester te bewerken

Delphy-adviseur Christoffel den Herder geeft een grote groep belangstellenden uitleg bij een velddemonstratie verkleinen en inwerken van groenbemesters.

De demonstratie is georganiseerd vanuit 2 projecten in de provincie Flevoland. Een optimale groenbemesterteelt kan een belangrijke bijdrage leveren aan de bodemkwaliteit en daarmee ook aan de waterkwaliteit.

Groenbemestermanagement belangrijk

De techniek van het verkleinen en inwerken van groenbemesters is van invloed op de snelheid van verteren en het vrijkomen van mineralen uit de gewasresten. Volgens Den Herder is het groenbemestermanagement net zo belangrijk als de aandacht voor de hoofdteelten.

Delphy adviseur Christoffel den Herder geeft uitleg over de werking van de Treffler messenrollen. - Foto: Kastermans studio

Delphy adviseur Christoffel den Herder geeft uitleg over de werking van de Treffler messenrollen. – Foto: Kastermans studio

Telers moeten een keus maken wat ze met de groenbemester willen. Zo lang mogelijk laten staan om mineralen op te vangen, of vroeg inwerken om de vertering al vroeg in gang te zetten. De demo is gericht op het laten liggen van de groenbemester en het perceel in het voorjaar te ploegen.

4 machines

Op de bijeenkomst zijn 4 machines gedemonstreerd. Een Treffler met 3 messenrollen en de Veenema met messenrol, beide speciaal voor groenbemesters. Homburg demonstreerde een Väderstad-schijveneg met speciale gekartelde snijschijven, en Koeckhoven.net toonde een Moreni-kopeg met tanden die aan de buitenkant voorzien zijn van scherpe strips om de groenbemester te verkleinen.

Beheer
WP Admin