Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

‘Gentech bracht geen opbrengstrevolutie’

GMO-rassen zijn kostenefficiënter te telen, maar geven in de basis geen hogere opbrengsten dan conventionele rassen. Is GMO eenmaal toegestaan, dan is er geen weg terug.

Gentech heeft geen opbrengstrevolutie teweeg gebracht. Dat zegt Fred Gould van Gentic Engineering and Society Centre van de North Carolina University. “Zetten we de gemiddelde opbrengsten van soja en mais uit op een tijdslijn van 1980 tot 2016, dan is dat een geleidelijk oplopende lijn. Er zit er geen knik in de lijn vanaf 1996, toen GMO werd geïntroduceerd. De lijn loopt in deze gewassen geleidelijk op, net als bij gewassen die niet zijn gemodificeerd, zoals tarwe.”

Enkele goedkope bespuiting volstaat

Genetisch gemodificeerde gewassen (GMO) zijn geen supergewassen, wel zijn ze vaak kostenefficiënter te telen. Zo zijn herbicide-resistente gewassen ongevoelig gemaakt voor specifieke actieve stoffen als glyfosaat en dicamba, waardoor een enkele goedkope bespuiting volstaat in plaats van een mix aan middelen om onkruid te bestrijden.

Daarnaast is in bijvoorbeeld mais en katoen het Bt-gen ingebracht. Bt staat voor Bacillus thuringiensis. Dat is een natuurlijk eiwit dat insecten doodt. Mais met het Bt-gen produceert zelf het eiwit, waardoor chemische bespuitingen tegen de maisstengelboorder en maiswortelkever achterwege kunnen blijven.

DNA inbrengen succesvoller in oude rassen

Het creëren van een nieuw gentechras kost 10 tot 12 jaar. Biotechbedrijven als Monsanto en Syngenta melden daarbij ook dat de genen vaak in bestaande wat oudere rassen worden ingebracht. De slagingskans van succesvol nieuw DNA inbrengen blijkt dan groter. In praktijkomstandigheden geven GMO-rassen een hogere opbrengst dan niet-GMO-rassen. Dit komt omdat in het veld ziekten en plagen alom aanwezig zijn en door de GMO-techniek met succes worden bestreden.

De theoretisch maximale potentiële opbrengst van conventionele rassen is echter groter dan van GMO-rassen, omdat GMO-rassen in beginsel eigenlijk oude rassen zijn met een lagere opbrengstpotentie. De GMO-aardappel Amflora van BASF was bijvoorbeeld het jaren ’70-ras Prevalent.

Een Duitse boer is bezig met de GMO-aardappelen Amflora van BASF. Hiervoor is het jaren ’70-ras Prevalent gebruikt. - Foto: ANP
Een Duitse boer is bezig met de GMO-aardappelen Amflora van BASF. Hiervoor is het jaren ’70-ras Prevalent gebruikt. - Foto: ANP

Kruisbestuiving met ‘gewone’ rasssen

De VS heeft met volle overtuiging de afslag GMO genomen, zegt Gould. Europa huivert en neigt meer naar niet. Het enige GMO-ras dat in Europa een toelating kreeg en op kleine schaal in Spanje wordt geteeld, is het maisras Mon810 van Monsanto.

Feit is dat er geen weg meer terug is naar gentech-vrij landbouw als GMO eenmaal is toegestaan. Door kruisbestuiving tussen genetisch gemodificeerd en niet gemodificeerd bevatten de helft van de nazaten (opslagplanten) het ingebrachte gen van de GMO-plant. Het ingebrachte DNA-gen verspreidt zich en wordt daardoor sowieso een substantieel onderdeel van de populatie, zegt Gould.

Eén reactie

  • wil agri

    Gmo is begin van het einde. Ontwikkelingen zijn goed, maar deze niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.