Akkerbouw

Achtergrond 1448 x bekeken

Fontane groeit relatief weinig tonnen erbij

Het ras Fontane groeide afgelopen twee weken 8,5 ton per hectare erbij. Dat is minder dan normaal in deze tijd van het jaar in twee weken bijgroeit.

Qua opbrengst benadert het daarmee het langjarig minimum. Het onderwatergewicht volgt daarentegen de lijn van het meerjarig maximum. Dat blijkt uit de proefrooicijfers in week 32 van Aviko Potato. De conclusie dat daarmee het gewas op zijn retour is en afstevent op een opbrengst lager dan het meerjarig minimum, is echter voorbarig, stelt Willem van Tilburg, manager inkoop en verkoop bij Aviko Potato. De loofvitaliteit is becijferd met een 8, op een schaal van 1 op 10. Het gewas is dus gemiddeld genomen nog erg vitaal.

Ook is het lastig een gemiddelde opbrengst voor heel Nederland vast te stellen, vanwege de spreiding in opbrengsten tussen regio’s en percelen. De opbrengstverschillen zijn dit jaar extreem, aldus Van Tilburg. Sommige percelen zijn bemonsterd op gemiddeld 63 ton per hectare, terwijl er ook een perceel met waterschade in het Zuidoosten is, waar de opbrengst slechts op 20 ton is bemonsterd.

Goede knolzetting

Wat opvalt is dat Fontane dit jaar met groeischeuren kampt, vooral in het Zuidoosten waar waterschade is geweest. De knolzetting van Fontane was goed, waardoor de planten nu verhoudingsgewijs veel fijne knollen hebben. Het aandeel 50-opwaarts is daardoor lager dan het meerjarig gemiddelde. Als alle knollen nog doorgroeien, zou het met de opbrengst nog wel eens enigszins kunnen meevallen, verwacht Van Tilburg. "We zijn in het verleden vaker positief verrast door het herstellend vermogen van de natuur."

Of registreer je om te kunnen reageren.