Akkerbouw

Achtergrond 1721 x bekeken 4 reacties

Britse graanhandel leunt sterk op EU

Het Verenigd Koninkrijk is voor de uitvoer van graan sterk afhankelijk van de Europese afzetmarkt. Het hangt af van de onderhandelingen over de Brexit of de Britse exporteurs nieuwe afzetmarkten moeten zoeken.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) exporteerde het Verenigd Koninkrijk (VK) ongeveer 2,9 miljoen ton voertarwe in het afgelopen seizoen 2015/2016. Daarvan is 83 procent verkocht aan afnemers in de andere 27 lidstaten. Er is ongeveer 2 miljoen Britse (voer)gerst verscheept naar andere landen, waarvan 75% binnen de EU is gebleven.

Het Verenigd Koninkrijk kocht afgelopen seizoen ongeveer 1,5 miljoen ton (maal)tarwe in andere landen, waarvan 67% uit de EU. De import van 1,7 miljoen ton mais kwam voor 65% uit de andere lidstaten.
Het VK heeft nog geen zogenoemd artikel 50-verzoek ingediend in Brussel, het verzoek om de Europese Unie te verlaten. Een kleine meerderheid van de Britten stemde onlangs in een raadgevend referendum vóór het verlaten van de EU (Brexit).

Het VK is voor de export en import van graan sterk afhankelijk van de EU, constateert een woordvoerder van RVO.nl. "Vanwege het Britse klimaat, produceert het land vooral voergraan. Door het zwakke Britse pond en de sterke Amerikaanse dollar, exporteerde het VK vorig seizoen zelfs voertarwe naar de VS. Maar het meeste graan is bestemd voor de EU."

Resultaten Brexit-onderhandelingen VK en EU afwachten

Of de Britten nieuwe markten moeten aanboren na de Brexit, hangt af van het resultaat van de onderhandelingen tussen het VK en de EU. Er is een gecompliceerde situatie ontstaan, stelt de RVO-woordvoerder. “Oud-koloniën van Groot-Brittannië hebben op grond van hun historische banden met het VK TRQ-quota (invoer tegen verlaagde heffingen), die gelden voor de hele EU. Die gelden niet meer na een Brexit. De Britten hebben geen eigen wetten voor invoerrechten meer, sinds ze in 1973 lid werden van de EU. Handelsverdragen en associatieakkoorden tussen de EU en derde landen gelden straks niet meer voor het VK."
De Britten lijken te streven naar een oplossing, zoals de EU deze ook hanteert voor Zwitserland en Noorwegen. Maar dat is niet gratis, zegt de woordvoerder. "Zwitserland betaalt de EU jaarlijks ongeveer €2,8 miljard om export naar de EU tegen een verlaagd invoertarief mogelijk te maken. Noorwegen betaalt jaarlijks ongeveer €1,8 miljard.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Kortom kun je dus beter uit de EU gaan en wat betalen voor de voordelen. Slimme keuze van de Britten. Ze kunnen weer op nieuw beginnen met hun wetgeving. Gewoon bv baytril bij een koe met E-coli en droogzetters bij het droogzetten. Rode diesel in de trekker en geen apk keuring voor tractoren. Door afschaffen van al die flauwe kul die we hier wel hebben, krijgen de Britten een verlaagde kostprijs. Samen met een zwakke pond kunnen ze erg veel geld verdienen. Lachen ze iedereen uit.

 • Bennie Stevelink

  Farmerbn, het terug dringen van antibioticagebruik is geen Europese regel maar een Nederlandse. Lidmaatschap van de EU heeft er niets mee te maken.
  Rode diesel is ook geen Europese regel maar eveneens een Nederlandse. Ook daar heeft lidmaatschap van de EU niets mee te maken.
  Jouw reactie is een perfecte demonstratie van de EU gebruiken als zondebok voor alles wat jou stoort.

 • xw

  Bennie, en ik heb ook begrepen, dat ze met de waardedaling van de pond ook gelijk armer zijn geworden. En een lage pond heeft alleen export voordelen. Maar condities voor de toegang tot de interne EU markt (export) zullen niet in hun voordeel wijzigen. Geen slimme zet om de EU te verlaten, moeten wij hier niet doen!

 • farmerbn

  De lange strenge arm van Brussel is langer dan je denkt. Doordat Nederland binnen de -3% norrm moet blijven ivm de overheidsfinancien , is de rode diesel verdwenen. Zo zullen er ook wel EU- regeltjes zijn voor het medicijngebruik. In Europa hebben we ook regels voor nitraat en mestopslag. Sommige landen voeren die regels direct uit en sommige niet. Nederland is zo'n land die dat direct doet en meteen ook een beetje strakker. Onze kostprijs is hierdoor hoger dan elders en dat ga je nu bij lage prijzen merken.

Of registreer je om te kunnen reageren.