Akkerbouw

Achtergrond 17 reacties

'Gifdeken boven Nederland is gezwets'

De afscheidsrede van hoogleraar Frank Berendse roept felle reacties op. "Wat een zwetsverhaal."

Boeren laten zich niet zeggen dat ze een gifdeken over Nederland leggen. Dat is de teneur van de vele reacties op de afscheidsrede van hoogleraar Frank Berendse op boerderij.nl. "De overheid is nog steeds niet bereid een einde te maken aan de gifdeken die over Nederland ligt", zei de hoogleraar Natuurbeheer en Plantenecologie aan Wageningen Universiteit donderdag bij zijn afscheid. In de akkerbouwgebieden moet het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch omlaag om akkervogels te redden. Herstel van weidevogels kan volgens Berendse alleen met een hogere grondwaterstand en minder bemesting.

'Vogels deden het prima in jaren 80 en 90'

De maatschap Eshuis stelt dat vogels het prima deden in de jaren 80 en 90, in akkers en in grasland. Terwijl toen meer gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest werden gebruikt. "Sinds de predatoren volledig buiten schot bleven, is er een enorme achteruitgang ontstaan in de weidevogelstand."

De familie Miedema is het daarmee eens. "Een natuurgebied hier in de buurt was in de jaren 80 en 90 een gevarieerd landbouwgebied met akkerbouw, gras/mais, ruig greppelland én veel weide- en akkervogels. De landbouw moest eruit en het is met miljoenen euro's subsidie nu een ruige bende, die zeer geschikt is voor de predatoren."

'Meer natuur bevordert juist achteruitgang'

'Gebakken lucht' kan de stelling van Berendse niet plaatsen. "Vroeger ging er twee keer zoveel mest op het land met de ketsplaat. Langs de beek lagen geen natuurlijke oevers, zoals nu. Toen zag je kieviten en grutto's in de wei en langs de beek, nu nergens meer."

'DJ-D' denkt dat juist meer natuur de achteruitgang bevordert. "Verwaarloos eens een hoekje. Bomen en struiken overleven, oftewel schuilplekken voor rovers en niet voor weidevogels. Het is een zwetsverhaal van Berendse. Er is gewoon geen rust meer voor de vogels. Overal zijn mensen en anders wel hun predatoren. Er is 100.000 hectare nep-natuur, waar niet wordt gespoten. Dan moet het daar toch krioelen van de vogels?"

'Een ganzendeken'

De familie Miedema wijst naar het verkeer en de industrie. "Volgens het RIVM worden de normen voor fijnstof, stikstofoxiden, dioxines, benzeen, PCB's en zware metalen met een factor 10 tot 100 overschreden boven Rijnmond, bij drukke verkeerspunten en in binnensteden. Er is dus wel een 'gifdeken', maar op een andere plek en door een andere oorzaak dan deze hoogleraar stelt. Daar brandt niemand zijn politieke vingers aan."

W. Geverink ziet een ander verschijnsel op het boerenland. "Hier in Noord-Nederland verdwijnt veel grond onder een deken van ganzen."

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Wil je natuur zoals die was in de tijd van de Batavieren dan moet je niet de illusie hebben met 17 miljoen mensen op deze postzegel te kunnen leven die vervolgens ook moeten kunnen genieten van alles dat inmiddels technisch mogelijk is en door het kleuterklasje dat in Den Haag aan de touwtjes trekt tot de norm is verheven.

 • wienbemelmans

  Hoe meer ze geleerd hebben hoe dommer de uitspraken,nog meer de jacht verbieden de vos loopt zo alle nesten af in de
  weide, en ga zo maar door ,maar ja daar hebben ze geen
  verstand van .Berendse zal wel veel met Thieme optrekken dan krijg je van die onzinnige verhalen .laat ze maar verder dromen

 • info36

  Radicalisme is een betere benaming voor hetgeen in Nederland overheerst. En dan vooral uit de linkse zogenaamde natuurhoek. En dat wordt vaak overgenomen door de politiek.

 • l coumans

  is dan wel weer mooi dat hij is afgetreden

 • 8911077012

  wiesend er in waterbuffes erin hooglanders erin konigspaarden erin en laat ze in de winter maar kapot kreperen
  en koeien er uit waar weide vogels mee samen leven van mest en larven uit hun mest
  thieme en wageningen slapen jullie nog

 • poort

  Ik ben een echte vogelfanaat en zeker weidevogels zijn 1 van mn favorieten,als kind zeg ik de giertank in t land gieren met een ketsplaat op een afwisselende grasweide waarvan ik nu alleen engels raaigras tegen kom......wat ik ook zie zijn de vele zwarte kraaien en die zijn zeer brutaal en vangen veel nesten leeg....laat staan de vos en andere predatoren....kortom, weg met die graszode vernietigende injecteur en terug naar de ketsplaat......meer mest op afwisselende grassoorten weide en meer jagen op vossen en zwarte kraaien en we krijgen zeker de vogels terug en dat advies komt van een weidevogel/ natuurliefhebber!

 • alco1

  Poort.
  Bemesten met de injecteur doen we al voordat de weidevogels arriveren in Nederland. Qua graszode is er ook genoeg voedsel voor de weidevogel. Het zijn simpel alleen de predatoren die onze geliefde weidevogels verjagen.

 • jan10

  Ik ben dan wel heel benieuwd hoe de vogelstand is op biologische bedrijven zonder zogenaamde gifdeken!!
  Daar moet dan toch ook een groot verschil inzitten, als dat niet zo is is onze hoogleraar in mijn ogen nog niet uitgeleerd!!!
  Ik voel zijn uitspraken als een mes in mijn rug. Bah.

 • alco1

  Goeie Jan!
  Ook zal de mechanische onkruid bestrijding slachtoffers kunnen maken in mais e.d.

 • mtseshuis

  Ook hier met bouwlandinjecteren en zodebemesten in de jaren 90 en begin 2000 volop weidevogels, zoals gezegd, vanaf dat menigeen zich met het bestrijden van de predatoren begon te bemoeien, gaat het helemaal mis. Ketsplaat heeft niks met weidevogels te maken en we moeten daar ook niet meer naar terugverlangen.
  Dat er in de zode gesneden moet worden is ook onzin, mooi tussen het gras leggen met groeizaam weer is voldoende...
  Vrijwilligers van de weidevogelbescherming hebben dezelfde opvatting, alles wordt leeggeroofd en weidevogels mijden gebieden met beschutting voor predatoren (houtwallen, bomenrijen, bosjes, natuurgebieden met divers lang gras en kruiden etc).

 • trijnie

  En pas in juni maaien, zoals eerder.
  Anderhalve maand tussen mesten en maaien geeft de vogels de tijd om rustig te broeden en groot te laten worden.
  Maar het is gemakkelijker om predatoren, die zeker een graantje meepikken, de schuld te geven.
  Ik weet wel beter na 40 jaar wonen midden tussen de weilanden.

 • DJ-D

  Trijnie wij hebben ook beheersland wat we pas in juni maaien. Toch zie ik gewoon uit jaren lange ervaring dat we van 50 nesten 15 jaar geleden naar 7 nesten vorig jaar zijn gegaan. Maar geen jongen gezien die het gered hebben. Stroken bloemen natte plekken perfecte omstandigeheden. Dat weten de rovers dus ook. Maar Trijnie u begrijpt toch ook wel dat het belang van een veehouder is dat er kwalitatief goed eiwitrijk gras moet worden geoogst om het bedrijf te runnen. Marges zijn klein. Beheersovereenkomsten zijn dus nog geen garantie en ook niet aantrekkelijk genoeg om dat te doen als boer kan lang niet uit. (Torenhoge prijzen voor land pacht mestafzet voer arbeid) Waarom moeten de veehouders zo in het kwaad daglicht worden gesteld? Waarom moeten excessen altijd worden uitgelicht. Tuurlijk worden er nesten of jongen soms kapot gemaaid. Maar er stond laatst in de krant er waren nog nooit zoveel dieren doodgereden! En dat was goed nieuws!

 • poort

  Sinds we injecteren gaat t al minder! En ja er zijn zeker meer predatoren tegenwoordig op t land.... Ik ben een natuurfanaat en zie zeker de vos ,zwarte kraai, wezel, enz.enz.maar ik ben van mening dat we de mest niet in de zode maar op de zode moeten leggen,hoe, maakt niet uit.....er is verlies van gras opbrengst met het kapot snijden van de zode.....en....en op een kruidenrijk land met de mest erop komen meer insecten en dus meer vogels.....het is ook zo de ik vroeger alleen liep in de polder met een verrekijker maar nu is het niet normaal zo druk! Is ook een factor wat meespeelt!

 • ponthoeve

  we hebben uiterwaarden ingeleverd voor natuur en waterberging, tijdens agrarische bestemming veel weidevogels maar die zijn nu verdwenen. kan ook niet anders als er iedere dag een honden uitlaatcentrale komt die ongeveer 15 honden uitlaat. houdt een gebied van ongeveer 40 ha vogel vrij.

 • eg wel

  Hier zelfde verhaal 20 jaar geleden 5 a 6 nesten per ha, kieviet grutto, scholekster. Nu 1 nest/ ha, op elke paal een kraai, constant 2 buizerds in de lucht en s`morgens met het ophalen van de koeien een aantal malen een vos gezien. Op 4 ha maisland jaarlijks 20 nesten met kievieten die we 3 keer verlegden. Ik ben er mee gestopt, heeft geen enkele zin. Alles word door predatoren opgevreten. En dan ook nog de schuld krijgen, wat een stelletje malloten hier in NL.

 • Henk Tennekes

  De correlatie tussen de oppervlaktewaterverontreiniging met imidacloprid en de achteruitgang van insecten en vogels is aangetoond. Correlatie is nog geen causaal bewijs, maar dat wordt wel zeer plausibel wanneer je de giftigheid van imidacloprid voor insecten onder ogen ziet. Tussen roken en longkanker bestaat ook een correlatie die plausibel wordt omdat zich in de sigarettenrook kankerverwekkende stoffen bevinden. De giftigheid van imidacloprid is vergelijkbaar met kankerverwekkende stoffen. Je kunt deze kennis niet afdoen als gezwets. Frank Berendse heeft volkomen gelijk.

 • Henk Tennekes

  De boeren dragen geen schuld aan deze wantoestand. De verantwoordelijkheid ligt bij het Ctgb dat stoffen met een hoog uitspoelingsrisico heeft toegelaten in gebieden met hoge grondwaterstanden. Verontreiniging van het grondwater is dan onvermijdelijk ook bij toepassing volgens voorschrift. We kampen sinds 2004 met normoverschrijdingen van imidacloprid. Het Ctgb grijpt niet in en de regering volgt de adviezen van het Ctgb. En de boeren krijgen bakken kritiek terwijl ze niets verkeerd doen.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.