Akkerbouw

Achtergrond 1929 x bekeken 1 reactie

Verdrag Oekraïne zet druk op graanprijs EU

Oekraïne mag vanaf 2021 jaarlijks 2 miljoen ton graan verkopen aan de EU zonder invoerheffing. Een lage prijs in Oekraïne maakt Europees graan goedkoper.

De EU en Oekraïne gaan eindelijk hun associatieverdrag uit 2014 ratificeren. De burgeroorlog zorgde van de kant van Oekraïne voor uitstel. Maar het parlement in Oekraïne is akkoord. En deze week wordt het voorstel ook voorgelegd aan de lidstaten, blijkt uit mededelingen van de Europese Commissie.

Meer export naar EU zonder invoerheffing

Gezien de geschiedenis van het akkoord, gaan de lidstaten waarschijnlijk akkoord. Dan kan Oekraïne geleidelijk meer graan en andere landbouwproducten exporteren naar de EU zonder invoerheffing. Het Europees Parlement stemde eerder in grote meerderheid voor het verdrag, dat is bedoeld om Oekraïne economisch een hart onder de riem te steken.

Het akkoord komt erop neer dat de EU gemakkelijker landbouwproducten kan exporteren naar Oekraïne en andersom. Na het akkoord van de lidstaten gaat het verdrag in op 1 januari 2016.

Quota jaarlijks verruimd

Voor graan gaan de heffingsvrije importcontingenten geleidelijk omhoog. Oekraïne mag in 2016 950.000 ton tarwe, 250.000 ton gerst en 400.000 ton mais en afgeleide producten exporteren naar de EU tegen een invoerheffing van €0. De quota worden jaarlijks verruimd totdat in 2021 de quotaplafonds zijn bereikt. Dan mag Oekraïne jaarlijks 1.000.000 ton tarwe, 350.000 ton gerst en 650.000 ton mais tegen het nultarief exporteren naar de EU.

Tarwe in Oekraïne goedkoper

De Europese graanhandelaren zullen daar graag gebruik van maken. Tarwe is momenteel in Oekraïne veel goedkoper dan in de EU. De handel importeert nu al tarwe uit Oekraïne via de TRQ-regeling 1067/2008 sub III. Dan geldt een invoerheffing van €12 per ton. Als dat al rendabel is, dan is met een nultarief helemaal veel geld te verdienen.

Oogstverloop mais afwachten

Wat betreft mais is het afwachten hoe de oogsten gaan verlopen in de EU en Oekraïne. Dat bepaalt de prijs en dus ook hoeveel behoefte er is aan import vanuit Oekraïne. Op de termijnmarkt in Parijs noteren de tarwe- en maiscontracten voor levering later in het seizoen €13 tot €15 hoger dan het eerstaflopende contract. Blijkbaar gaat de handel uit van prijsstijgingen later in het seizoen. Dat maakt het aantrekkelijk voor de handel om gebruik te maken van de invoercontingenten.

Slecht nieuws in jaren met goede oogst Oekraïne

Het associatieverdrag is voor de Europese graantelers uiteraard slecht nieuws. Meer graan uit Oekraïne betekent extra druk op de prijzen. Dat geldt zeker in een seizoen dat Oekraïne veel heeft geoogst, zoals dit seizoen 2015/2016.

Eén reactie

  • farmerbn

    Is die tarwe ook GMP-waardig? Waar spuiten die lui daar mee en is de opslag vogelvrij? LTO moet hier een punt van maken want dit is oneerlijke concurrentie en dat is verboden.

Of registreer je om te kunnen reageren.