Akkerbouw

Achtergrond 2294 x bekeken

Uienpool: lang bewaren wordt beloond

Achteraf blijkt dat speculeren op afzet 
in april en mei dit jaar het best heeft betaald. Uienpools die speculeerden, noteren de hoogste prijs in 2014-’15.

Seizoen 2014-’15 wordt getypeerd door een matige uienprijs: niet goed en niet slecht. Achteraf bezien is de prijs voor veel telers geen tegenvaller. Afgelopen seizoen moesten veel uien worden afgezet. Vooral het wegvallen van de export naar Rusland baarde de markt zorgen. De prijs was lang stabiel: 8 à 9 cent. In het begin van het seizoen is er ook nog verkocht voor 4,5 cent. Pas begin maart kwam er stemming in de markt.

Kortlopende pools geen profijt van oplopende prijs

Het verschil in uitbetalingen van de pools in het Boerderij-overzicht (zie ook Boerderij van 28 juli, uitgave nummer 44) is eenvoudig te verklaren. Kortlopende pools als Wiskerke en Agrifirm profiteerden minder van de oplopende prijs in het voorjaar. De PPA-pool noteert een euro hoger, omdat deze iets langer doorloopt. Telers die alle uien bij Van Meir in de C-pool hadden ondergebracht, komen met € 13,40 op de hoogste uitbetaling volgens de berekening van de Boerderij-partij (zie kader pagina A14). Dan telt juist het eind van het seizoen zwaar mee.

 

1,3 miljoen ton zaaiuien

Naar schatting hebben akkerbouwers in 2014 1,3 miljoen ton zaaiuien geoogst. Dat is 9 procent meer dan het jaar ervoor. Per hectare was de opbrengst met ruim 58 ton 7 procent hoger en het areaal 
2 procent groter dan in 2013. De oogstopbrengst van zaaiuien is te vergelijken met die van 2012. Toen haalden telers 1,33 miljoen ton binnen. Het gemiddelde over de voorgaande vijf seizoenen is 1,32 miljoen ton. Vanaf het moment dat de oogst begon, konden exporteurs flinke volumes afzetten.

Tekort Brazilië houdt uienprijs overeind

Brazilië meldde zich eind februari en hield vanaf dat moment de uienprijs overeind. Het Zuid-Amerikaanse land is geen vaste exportbestemming voor Nederland. Anders dan Senegal, waar altijd een groot volume Nederlandse uien naartoe gaat, importeert Brazilië alleen uien als het zelf tekort komt. Het land vraagt met name grove uien.


Brazilië beleefde afgelopen seizoen de droogste zomer in tachtig jaar. Spanje kon het land maar beperkt van dienst zijn, omdat het zelf een tekort had aan grote maten. Argentinië en Chili, die normaliter ook aan Brazilië leveren, kampten met kwaliteitsproblemen. Daardoor kreeg Nederland de kans uien aan Brazilië te leveren.

Goede kwaliteit, positief voor export

De Nederlandse uien waren dit jaar van goede kwaliteit. Voor een exportland als Nederland is dat van groot belang, zeker als de uien naar verre bestemmingen gaan. In de jaren daarvoor was koprot een probleem. Uien met koprot zijn lastig uit te sorteren. Bovendien kan een aantasting zich na sorteren verder verspreiden.

 

Tarracijfers niet veel lager dan vorig jaar

Bij alle pools waren wel leveranciers die op 3 tot 4 procent tarra zaten. Extreme uitschieters waren er niet, waardoor de pools geen enkele partij hoefden te weigeren. Opvallend was dat de gemiddelde tarracijfers grosso modo niet eens spectaculair lager waren dan vorig jaar. Ook dit jaar zijn partijen geleverd waar bijna 15 procent tarra in zat. Watervellen, zure uien, maar geen koprot. Kanttekening daarbij is dat zelfs in een ‘koprotjaar’ als 2013-’14 de gemiddelde tarra kan meevallen. Als akkerbouwers en commissionairs weten dat het probleem speelt, houden ze de partijen goed in de gaten. Dreigt het mis te gaan, dan halen ze die partijen naar voren.

Waterman en Wiskerke pakken het anders aan

Waterman (Flevo Onions) splitste dit jaar voor het eerst zijn pool in een vroege en een late. Bovendien was de poolbeheerder dit jaar de eerste en enige met een pool voor rode uien.

Wiskerke biedt voor seizoen 2015-’16 naast de JWK Basispool voor het eerst een speculatieve pool aan die zijn looptijd veel meer aan het eind van het seizoen krijgt: de JWK Speculatiepool. Het kenmerk van een pool is dat het de diepste dalen en de hoogste pieken afzwakt. Maar poolbeheerders bieden telers steeds vaker een strategie waarin zij vooraf al wat kunnen kiezen. Ieder jaar is echter anders. Dus ook voor komend seizoen geldt dat iedereen achteraf pas weet wat wijsheid was.

Of registreer je om te kunnen reageren.