Akkerbouw

Achtergrond 1392 x bekeken 1 reactie

Sojaboon goedkoper; koolzaad duurder

Er is een grote tegenstelling tussen de prijzen van de oliehoudende zaden sojabonen en koolzaad.

De IGC-prijsindex voor sojabonen zakte naar het diepste punt in vijf jaar. De koolzaadprijs steeg maandag explosief op de termijnmarkten in Parijs en Winnipeg. Beide prijsbewegingen worden veroorzaakt door oogstprognoses. De wereld verwacht opnieuw een enorme oogst aan sojabonen. Bij koolzaad zijn de prognoses juist sterk getemperd door strenge vorst afgelopen weekeind in Canada. Daar moet veel koolzaad opnieuw worden ingezaaid. Dat levert meer risico op voor de opbrengst, omdat het koolzaad dan bloeit in de zomer als het flink warm en droog kan zijn.

Het contract voor koolzaad voor levering in augustus sloot maandag in Parijs op €376,50 per ton; bijna €11 meer dan vrijdag. Het augustuscontract heeft nog nooit zo hoog gestaan. Ook het novembercontract noteert fors hoger met een slotstand van €378 op maandag, eveneens bijna €11 hoger dan vrijdag.

Hoe anders gaat het bij sojabonen. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) staat maandag op 184 punten. De IGC berekent de index op basis van internationale spotnoteringen. Eind vorige week stond de index op 183 punten. Dat was de laagste stand sinds 8 juni 2010. De index kroop maandag 1 punt omhoog, omdat in de VS een discussie woedt om de bijmenging van plantaardige olie in diesel te verhogen. Maar de index is nog altijd 100 punten lager dan een jaar geleden.

Prognose: koolzaad is prijsvast.


Eén reactie

  • agro1


    in nl zaaien dat spul, ik bedoel soy, echte moneymaker, ook wel cashcow genoemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.