Akkerbouw

Achtergrond 2 reactieslaatste update:3 dec 2015

Finalisten Beste Gewasbeschermer bezocht

De wedstrijd ‘Beste Gewasbeschermer 2015’ is een nieuwe fase ingegaan. De jury heeft de vijf telers met de minste fouten op de vragenlijst op Boerderij.nl inmiddels bezocht.

De wedstrijd Beste Gewasbeschermer 2015 heeft vijf genomineerden opgeleverd: akkerbouwer Hubert Pals uit Zevenbergschen Hoek (N.-Br.), akkerbouwer Gerrit van de Westeringh uit Zennewijnen (Gld.), loonwerker/akkerbouwer Harrie Nies uit Huissen (Gld.), akkerbouwer Dennis Smits uit Kamperland (Zld.) en akkerbouwer/loonwerker Gerrie Buijse uit Biervliet (Zld.). De vijf hadden de vragenlijst het best ingevuld. Nies en Pals waren ­vorig jaar ook finalist, akkerbouwer Pieter van Kempen uit Nieuwe-Tonge (Z.-H.) won toen de wedstrijd.

Beweeg over de iconen om meer te weten te komen over Hubert Pals. Foto's: Joris Telders

Pittige vragen

De wedstrijd Beste Gewasbeschermer 2015 is een initiatief van Boerderij, met ondersteuning van 
gewasbeschermingsmiddelenfabrikant Syngenta 
Crop Protection en de spuitenfabrikanten Dubex 
en Beyne. Doel van de wedstrijd is bijdragen aan een verhoging van het kennisniveau van boeren 
en tuinders.

Boerderij plaatste in juni een lijst met 26 vragen over gewasbescherming om telers te testen op praktische spuitkennis en kennis van regelgeving. De vragen waren pittig. Geen enkele deelnemer, ook de vijf genomineerden niet, heeft de vragenlijst foutloos ingevuld.

Beweeg over de iconen om meer te weten te komen over Harrie Nies.

Bezoek van de jury

De vijf genomineerden werden thuis bezocht door de jury, bestaande uit Richard Korver, bedrijfsadviseur bij DLV Plant, Jan Bouwman, manager duurzame landbouw bij Syngenta, Carlos Nijenhuis, voorzitter van Nefyto, de brancheorganisatie van gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten, communicatiedeskundige en bezorgde burger Marjolein van der Zee, akkerbouwer in Nieuwe-Tonge (Z.-H.) en winnaar Beste Gewasbeschermer 2014 Pieter van Kempen, Ko Francke, voorzitter van Agrodis, de brancheorganisatie van de gewasbeschermingsmiddelhandels en Martijn Knuivers, akkerbouwredacteur van Boerderij.

De juryleden beoordeelden het bedrijf (vulplaats, spuit, middelenkast). Ook ondervroegen zij de telers over de praktische kant van het spuiten, zoals doppen- en middelenkeuze, en over hun visie op gewasbescherming en hun rol in de maatschappij.

Beweeg over de iconen om meer te weten te komen over Gerrit van de Westeringh.

Nieuwe digitale tool erfemissiescan

De telers hebben de scan op erfemissiescan.nl ingevuld. Dat is een nieuwe digitale tool ontwikkeld door Toolboxteam Water, waarmee boeren eenvoudig het risico op emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf hun erf in kaart kunnen brengen.

Daarnaast geeft de tool informatie over maatregelen om emissie vanaf het erf te verminderen. Dat is van groot belang voor een goede waterkwaliteit én voor het behoud van een effectief middelenpakket.

Beweeg over de iconen om meer te weten te komen over Dennis Smits. Met behulp van de erfemissiescan zien boeren waar (nog) mogelijkheden liggen om de belasting van het oppervlaktewater verder te verminderen. Uitgangspunt van de wedstrijd is dus dat gewasbescherming verder gaat dan het spuiten, de juiste middelen- en dopkeuze en weersomstandigheden.

De winnaar ontvangt de titel Beste Gewasbeschermer 2015, een Heliosec-opvangbak om tankrestanten in op te slaan ter waarde van € 5.000, een drone en een uniek emaillen gevelbord ‘Beste Gewasbeschermer 2015’. De prijsuitreiking is op 8 december tijdens het Boerderij-congres Grond om te Boeren in Arnhem.

Beweeg over de iconen om meer te weten te komen over Reggie Buijsse.

Laatste reacties

  • Jan-Zonderland

    Redactie, voor de aardigheid heb ik het vragenformulier voor deze wedstrijd even ingevuld. Is het mogelijk de juiste antwoorden te geven zodat ik mijn kennis zelf kan beoordelen ?

  • Beheerder.Boerderij
    Redactie

    Hoi Jan,

    Zeker! Als je een mailtje stuurt naar publicatie.boerderij@reedbusiness.nl, dan sturen wij de antwoorden op.

Of registreer je om te kunnen reageren.