Akkerbouw

Achtergrond

'We raken onze grove uien wel kwijt'

Europa oogst 8 procent minder uien dit seizoen, zo blijkt uit de inventarisatie van het Duitse marktbureau AMI.

Europa produceert 500.000 ton uien minder dan vorig seizoen, schetste Hans-Christoph Behr van AMI maandag op het uiencongres in Middelburg.

Areaalgroei

Het Europese areaal is de afgelopen jaren gegroeid. Polen ging in seizoen 2013/2014 aan kop met 8,3 procent areaalgroei ten opzichte van het voorgaande seizoen. Het land wordt gevolgd door Frankrijk (+5,4 procent), Noorwegen (5,0 procent) en Spanje (+4,3 procent). Denemarken daalde vorig jaar in uienareaal met 9,9 procent.

Kleinere opbrengst uien EU

Dit jaar oogst Europa minder uien. Door een tekort aan grove uien in de EU zijn er dit seizoen voldoende mogelijkheden om de uien te verkopen. Fijnere uien zijn meer beschikbaar. De kleinere uienmaten zijn in aantal gestegen met naar schatting 4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar voor verschillende landen in de EU. Droogte in Polen en het zuidoosten van Europa speelt hierbij een rol.

Europese productieverschillen

Chayenne Wiskerke van sorteer- en exporteerbedrijf Wiskerke Onions onderstreept de Europese productieverschillen. "De terugval in Europese opbrengst komt vooral door droogte in Oost-Europa. Bij ons valt de opbrengst juist mee, zeker gezien de verwachtingen eerder in het groeiseizoen. Het is uniek dat er in de laatste weken zoveel is bijgegroeid."

Meer grove uien

Hierdoor zijn de Nederlandse uien over het algemeen wat groter gegroeid. "Onze grove uien kunnen we wel kwijt dit jaar, want in de droge gebieden is de uienproductie fijner", zegt Wiskerke. "De vraag is heel breed. Ik hoop dat onze uien goed blijven, zodat we het grote weekvolume dat we tot nu toe in de export realiseren kunnen voortzetten. Dat moet ook wel, anders raken de uien niet op. We zijn door de late oogst immers ook al twee weken later met de export begonnen."

Kleiner aanbod, maar goede kwaliteit

Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het Comité Uienhandel, is ook positief over het afzetseizoen. "Het aanbod is lager dan vorig jaar. Dat Europa 500.000 ton uien minder op de markt brengt, biedt natuurlijk perspectief." De uien zijn goed van kwaliteit, zegt Gunter. "We kunnen wel tot juni bewaren, hoor. De Nederlandse uiensector gaat wereldwijd weer heel goede uien verkopen, zeker weten."

Of registreer je om te kunnen reageren.