Akkerbouw

Achtergrond

Japan importeert minder tarwe en mais

Tokio – Japan koopt steeds minder tarwe en mais op de wereldmarkt voor veevoer. De overheid stimuleert het verbruik van rijst in veevoer, omdat dat gewas veel wordt geteeld in Japan. Dat drukt tarwe en mais van de markt, meldt de Amerikaanse landbouwraad in Japan.

In het afgelopen seizoen (2014/2015) verwerkte Japan voor het eerst in de geschiedenis meer dan 1 miljoen ton rijst tot veevoer. Toch daalt de totale voerproductie, omdat de veestapel krimpt. De landbouwraad schat dat de voerproductie voor het eerst in tien jaar onder de 24 miljoen ton is gezakt. Daardoor is minder tarwe en mais nodig. Door de stimulans van de overheid is het verbruik van rijst voor veevoer in een jaar tijd meer dan verdubbeld.

Japan teelt slechts 210.000 hectare tarwe. De landbouwraad schat de productie op 920.000 ton. Dat is de grootste tarweproductie sinds 1990, maar het dekt slechts een klein deel van de behoefte. Japan importeert jaarlijks rond de 6 miljoen ton tarwe. Dat komt voor een groot deel uit de VS, de EU en Oekraïne.

Of registreer je om te kunnen reageren.