Akkerbouw

Achtergrond

DLV ziet perspectief voor lokale zoete aardappel

Colijnsplaat – DLV Plant ziet perspectief voor in Nederland geteelde zoete aardappelen.

Volgens het adviesbureau is het verbruik van deze groente in tien jaar tijd gegroeid met 300 procent. DLV Plant verwacht dat de groei doorzet, zegt adviseur Cor van Oers. "Het is dus een logische veronderstelling dat er een markt is voor lokaal geteelde zoete aardappelen."

Teelt van zoete aardappelen is mogelijk

DLV Plant heeft op De Rusthoeve in Colijnsplaat de Biobased Innovations Garden aangelegd, waar diverse gewassen worden geteeld die mogelijk een rol kunnen spelen in de groene economie. Dan worden de grondstoffen uit aardolie vervangen door grondstoffen uit planten. De teelt van zoete aardappelen is mogelijk in Nederland, zegt Van Oers.

Geen echt geschikte vroege rassen

"De Nederlandse zoete aardappel kan concurreren met de import. Maar er zijn knelpunten. De zoete aardappel is een subtropisch gewas en komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Het duurt lang voor het hier gaat groeien. Er zijn nog geen echt geschikte vroege rassen beschikbaar. Ook zijn er hier geen machines voor de oogst. We gaan daarom een aangepaste, kleine voorraadrooier testen.

Met de hand gerooid

Verder is er gebrek aan goed uitgangsmateriaal. En de teelt vergt nog veel handwerk. We hebben de zoete aardappelen tot nu toe met de hand gerooid. Ook het handmatig planten van de stekken in het voorjaar kost veel werk."

Geteeld in ruggen en vlakvelds

DLV heeft de zoete aardappel dit jaar geteeld in ruggen en vlakvelds. Van Oers wil het gewas volgend jaar weer gaan telen op De Rusthoeve. "Dan willen we proefvelden aanleggen en gaan we opnieuw proeven doen met de teelt in ruggen en de vlakveldse teelt. Ook willen we variatie aanbrengen in de grootte van de ruggen en de plantafstand. De Rusthoeve heeft vrij zware grond. We hopen dat volgend jaar ook wat zoete aardappelen geteeld kunnen worden bij akkerbouwers met lichtere grond."

Belangstelling van de consument

Volgens Van Oers groeit de belangstelling van de consument voor de zoete aardappel. "De groente wordt vooral in de Surinaamse keuken gebruikt en is ook in supermarkten te krijgen, zoals Jumbo en Albert Heijn. Alle zoete aardappelen die momenteel verkocht worden in Nederland, worden geïmporteerd met de Verenigde Staten als grootste leverancier. De consumptie is de laatste tien jaar met 300 procent gegroeid en de verwachting is dat deze groei zal doorzetten in de komende jaren."

Of registreer je om te kunnen reageren.