Akkerbouw

Achtergrond

Brazilië heeft veel tarwe nodig

Brazilië produceert weinig tarwe en van slechte kwaliteit. Regen tijdens de oogst duwt de prijs omhoog.

Brazilië is één van de grootste voedselproducenten ter wereld, maar niet van tarwe. Van de benodigde 12 miljoen ton tarwe wordt slechts 6 miljoen ton in eigen land geproduceerd. Daarvan is minder dan 30 procent geschikt voor broodmeel. Om het dagelijkse door iedereen geconsumeerde stokbroodje te maken, moet tarwemeel op de internationale markt, en dus in dollars, worden gekocht. Aangezien er nu bijna 4 Braziliaanse real (BRL) voor een dollar moet worden betaald, zijn de gevolgen groot voor zowel fabrikant als consument. Volgens de Braziliaanse associatie van brood- en gebakindustrie (Abip) is in het eerste halfjaar de prijs voor de consument al 8 procent gestegen en naar verwachting komt daar dit jaar nog zeker 5 procent bij.

Weinig gluten

De slechte kwaliteit van de Braziliaanse tarwe voor broodmeel komt vooral door het lage gehalte aan gluten in vergelijking met uit Argentinië en de Verenigde Staten. Dus zelfs als de eigen productie meer dan 11 miljoen ton zou bedragen, dan nog moet er tarwe worden geïmporteerd. De tarweteelt is een winterteelt en wordt in de zuidelijke deelstaten Rio Grande do Sul en Paraná gebruikt als tussenteelt van sojabonen. Tarwe geeft een hoog risico voor de teler. Bovendien kan het vrijwel uitsluitend op de binnenlandse markt worden afgezet en de producent heeft daardoor weinig kans op een goed rendement in tegenstelling tot bijvoorbeeld soja en mais. Deze factoren verklaren waarschijnlijk ook waarom het areaal dit jaar met 10 procent is gedaald, vergeleken met 2014.

Regen

In de zuidelijke deelstaten Rio Grande dos Sul, Paraná en Santa Catarina is de tarweoogst gestopt door de grote hoeveelheid regen. Er is de laatste dagen 50 millimeter meer regen gevallen dan normaal. Daarnaast hebben forse hagelbuien veel schade aangericht. Doordat het gewas te lang nat blijft, ontstaat schot. Dat is het voortijdig kiemen van de graankorrel in de aar. Bij gewone tarwe wordt het valgetal en dus de bakkwaliteit beïnvloed door de oogstomstandigheden. Reeds in de aar gekiemde tarwe heeft een laag valgetal en daarom een slechte bakkwaliteit. Voor de komende dagen wordt er meer slecht weer verwacht.

Hogere tarweprijzen

De tarweprijzen zijn al flink opgelopen. Vorig jaar oktober lag de prijs rond de  €157 per ton en is nu al opgelopen tot €214 per ton, een stijging van 36 procent. De oogstverwachting is al verlaagd van 7 miljoen ton naar 5,9 miljoen ton. Het verschil van 6 miljoen ton tussen de lokale productie en de consumptie moet worden geïmporteerd. De grootste leveranciers zijn de Verenigde Staten, Argentinië, Paraguay en Uruguay. Sinds vorige week is een overeenkomst gesloten die de import vanuit Rusland makkelijker moet maken. De import moet plaats vinden in havens waar de tarwe ook tot meel kan worden verwerkt. Want uitsluitend tarwemeel mag verder worden vervoerd. Brazilië houdt bovendien vast aan stringente kwaliteits- en fytosanitaire eisen.

Of registreer je om te kunnen reageren.