Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Gespreid zaaien en gespreid oogsten van suikermais

Verwerkingsbedrijf Farmpack uit het Zeeuwse Kapelle zaait bij meerdere telers verspreid over een paar maanden ongeveer 550 hectare suikermais. Farmpack oogst de suikermais ook zelf.

Het bedrijf Farmpack is ontstaan vanuit de behoefte de eigen teelt van suikermais zelf te verwerken. Nog steeds vormt suikermais een belangrijk deel van hun industriële verwerking van agrarische producten. Het zaaien en oogsten van suikermais wordt in eigen beheer gedaan.

De granulaatbakjes zijn zo ongeveer leeg en moeten weer bijgevuld worden. De granulaatbakjes zitten achter de zaadbakken.

Ook wordt de bak voor kunstmest met twee bigbags bijgevuld. De suikermais krijgt zo kunstmest, granulaat en een zaadcoating mee.

Het gecoate zaad in een zaadbak. Het gebruikte granulaat is Physiostart. Er is aangetoond dat inzet van dit middel een gelijkmatige kolf oplevert met nauwelijks nog een witte punt, bovendien blijkt het gewas weerbaarder bij groeistress.

Voor het zaaien van de suikermais wordt nu voor het tweede jaar een Väderstad FH 2200 zaaimachine ingezet. De bak voor de kunstmest zit aan de voorkant van de trekker.

Dit perceel is nog voor de regen zaaiklaar gelegd. Hier is goed te zien dat nu alleen de strook van het zaadspoor bewerkt is. In het zaadspoor ligt het zaad met granulaat. De kunstmest ligt op enkele centimeters aan weerszijden van het zaad.

Teler Lievaert bekijkt hier de ligging van het zaad. Er gaan 60.000 zaden per hectare de grond in.

Het zaad ligt nu in vochtige grond, ongeveer 4 centimeter diep. Begin mei is gestart met zaaien, toen werd in droge grond 5 à 6 centimeter diep gezaaid. De afstand in de rij is ongeveer 22 centimeter.

Beheer
WP Admin