Loonbedrijf Van der Heijde rooit de laatste 14 hectare suikerbieten voor akkerbouwcombinatie Nieuw-Campen in het Zeeuwse Kamperland. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Fotoreportage: laatste bieten geoogst

De bietencampagne van Cosun Beet Company is vrijwel afgerond. In het oosten van het land hebben de laatste percelen vorstschade opgelopen terwijl in het zuidwesten juist de nattigheid de oogst van de laatste bieten belemmerde.

Nieuw-Campen zet hun overlaadwagen in om de bodem te sparen en de weg schoon te houden. Daarvoor hebben ze rijplaten in het verlengde van de dam gelegd zodat de overlaadwagen zonder ingewikkelde manoeuvres zijn vracht kan lossen.

Zonder overlaadwagen had het gehele perceel er uitgezien zoals hier op de voorgrond naast de rijplaten. Als de vrachtcombinatie het land op had gemoeten waren er diepe sporen getrokken en had er misschien een extra trekker voor de kipper moeten staan.

De rooier draait nu onverstoord zijn rondjes terwijl de overlaadwagen van tijd tot tijd langszij komt om de bunkerinhoud over te nemen. Zodoende is er weinig tijdverlies door stilstaan of om naar een vaste losplek te komen.

De losplaats ligt op nog geen kilometer van het bietenperceel. Door vlot door te rijden is één kipper op de weg voldoende om de bieten zonder wachttijd van de rooier naar het erf te rijden.

Met een grote bak aan de kraan worden de bieten naar boven gewerkt om voldoende plaats te hebben voor de geschatte 1.500 ton bieten.

Een paar dagen later worden de bieten opgehaald. Deze bieten horen bij de laatste partijen van deze campagne. De kraanmachinist meldde dat hij nog twee dagen te scheppen had en dan zit het er weer op.

De bieten groeiden op een NKG perceel (niet-kerende grondbewerking). Het resultaat is dat er nu ongeveer 100 ton van een hectare wordt gerooid.

Terwijl de rooier nog op het land is, is al begonnen met het zaaien van wintertarwe. Nieuw-Campen zaait op dit perceel 210 kilo per hectare van het ras Talent.

Vanuit de zaaicombinatie is goed te zien dat het gerooide veld er ondanks de natte omstandigheden vlak bij ligt. Dat is naast de overlaadwagen mede te danken aan de rooier die uitgerust is met speciale VF-banden die op 1 bar druk staan.

Met de roterende spitmachine wordt 20 tot 22 centimeter diep gespit. Chauffeur Simon Noordhoek controleert of de diepte nog goed is. Hij meet 25 centimeter maar dat is uiteraard in de los gewoelde grond, deze zakt nog wel wat in elkaar.

De voorvrucht van de bieten was luzerne. Na de laatste oogst hiervan werd de grond niet-kerend bewerkt waardoor de luzernewortels bleven zitten. Door de nu diepere grondbewerking zijn er nog niet verteerde wortelvezels aan de rotortanden te zien.

Beheer
WP Admin