Foto: Paul Dijkstra AkkerbouwColumn

‘Is er nog ruimte in Nederland voor de landbouw?’

Na een redelijke herfst zijn we ondertussen in de donkere dagen voor kerst beland. Na een nat en donker begin van december ziet het er net voor de kerst weer iets vrolijker uit.

Zo kunnen de laatste werkzaamheden in het land gedaan worden en kunnen we dit seizoen afronden. De verwachtingen voor dit seizoen waren goed, maar de prijsvorming van met name aardappelen verloopt toch weer minder positief dan ik had verwacht. Gezien de goede afzet heb ik er nog steeds vertrouwen in, maar de grotere coronadruk doet er zeker geen goed aan.

Nieuwe coalitie

Misschien wel de grootste onzekere factor voor het nieuwe jaar is het beleid van de overheid. De formatie van de nieuwe regering was een hele bevalling, maar na negen maanden is er eindelijk een nieuwe coalitie geboren. Langzaam lekken afspraken uit en zijn we vooral benieuwd hoe ver ze doorslaan in de regelgeving rond stikstof en of er nog ruimte in Nederland blijft voor de landbouw.

Hoeveel boerenbedrijven moeten er wijken om de rest van Nederland ongestoord verder te kunnen laten gaan?

Na de Tweede Wereldoorlog wist iedereen dat de beschikbaarheid van voldoende voedsel zeer belangrijk is. Nu lijkt voldoende voedsel totaal onbelangrijk. De norm voor stikstof wordt in ons kikkerlandje zoals het Nederland betaamt hoger gelegd dan in de ons omringende landen. De zondebok op dit punt is de landbouw. Het wordt alleen voor de overheid steeds moeilijker uit te leggen hoe andere sectoren aan de hoge eis kunnen voldoen. Nadat de natuurvergunning voor de Amercentrale niet in orde bleek te zijn, lijkt ook Schiphol de dans niet te ontspringen. Of toch wel?

Uitgelekte plannen

Gezien de uitgelekte plannen van het kabinet wordt de landbouw nog verder opgeofferd voor het stikstofprobleem wat Nederland zichzelf aanpraat. Maar hoeveel boerenbedrijven moeten er wijken om de rest van Nederland ongestoord verder te kunnen laten gaan? En is landbouw nu echt zo veel slechter voor ons milieu dan bijvoorbeeld het beheer van natuur in Nederland? Om een voorbeeld te noemen: een collega die grond in een natuurgebied beheert waar geen meststoffen uitgereden worden, heeft een grondonderzoek laten doen. Het resultaat was een hoeveelheid fosfaat die extreem hoog is door de mest van alle foeragerende ganzen.

Het nieuwe kabinet zou de landbouw in Nederland moeten beschermen

Gaat het met de landbouw net zo als met de zorg en defensie? Gaat de overheid de voedselproductie ook uitkleden en wegsaneren net als defensie uitgekleed is?

Het nieuwe kabinet zou de landbouw in Nederland moeten beschermen, het belang van voldoende gezond voedsel moeten erkennen, de cijfers er nog eens op naslaan en zich achter de oren krabben hoe groot het economisch belang van de Nederlandse landbouw is, zich realiseren hoeveel kennis en innovatie er verloren gaat als ze de landbouw hier de das om doen…

Reacties

  1. Dat de landbouw deels uitgekleed gaat worden is wel duidelijk, maar we leven in een snelle maatschappij alles kan zomaar veranderen, de volhouders van nu zijn waarschijnlijk de helden van de toekomst.

    1. Misschien attie , maar het kan ook zijn dat diegene die het eerst zich heet laat uitkopen de winnaar wordt. Als blijkt dat de doelen ook bereikt kunnen worden zonder een smak geld dan kan het zo maar zijn dat die 25 miljard niet uitgegeven wordt. Ben je oud dan blijf je in ned, heb je een jong gezin dan is verkassen met een bonus beter.

  2. @Leen Ampt, zolang er nog te verdienen is aan landbouw zal het grote geld ruimte laten voor agrarische activiteiten. Maar zogauw er meer te verdienen is (direct of indirect) aan biodiversitiet en wilde dieren en planten bescherming is het over en uit. Worden boeren een soort toeristische activiteit die in een museumsetting te ervaren is. Of ben ik nu te negatief?? Ik hoop van niet, want de voedselzekerheid is voor mij belangrijker dan de wolf (in schaapskleding), die een spoor van vernieling zal achterlaten op termijn.

Beheer
WP Admin