Marc Lensink (18) woont in Laren (Gld.). Hij zit op het mbo veehouderij en wil later graag het melkveebedrijf thuis overnemen. Hij liep stage bij Gerrit Holmer in Laren (Gld.). - Foto's: Ronald Hissink BoerenlevenAchtergrond

‘Leuk om met gemotiveerde studenten te werken’

Melkveehouder Gerrit Holmer heeft regelmatig stagelopers op zijn bedrijf. Hij heeft decennialange ervaring als stageaanbieder.

Op stage gaan is een onderdeel van een opleiding. Leerlingen leren de praktijk kennen en stagebieders doen nieuwe ideeën op. In een reeks artikelen komen stagelopers en stagebieders aan het woord. Lees alle artikelen over stage.

Stageplek

Gerrit Holmer: “Ik wil stagiairs wat bijbrengen”

“De eerste stagiair kwam hier in de tweede helft van de jaren zeventig”, vertelt Holmer. “Daar had je destijds nog geen papieren voor nodig. Later heb ik een cursus gevolgd, waarna we een erkend stagebedrijf zijn geworden. Het is altijd handig om wat extra hulp te hebben, maar dat is zeker niet de reden dat wij een stagebedrijf zijn. Ik wil stagiairs wat bijbrengen. Zelf werd ik als 16-jarige stagiair ooit voor de leeuwen gegooid. Ik kreeg heel veel verantwoordelijkheid toegeschoven. Ik keek m’n ogen uit, maar achteraf gezien ging dat misschien wel wat te ver.

Voeren, melken en landwerk; stagiairs mogen hier eigenlijk alles wel doen. Het zijn vaak praktisch ingestelde jongens en meisjes. Je moet ze het werk ook niet uit handen nemen. Zo nu en dan hebben we technische jongens lopen. Dat vind ik zelf erg handig. Zelf ben ik helemaal niet zo technisch aangelegd.

Lees verder onder de foto‘s.

Gerrit Holmer (61) heeft in Laren (Gld.) een bedrijf met 95 melk- en kalfkoeien. Het rollendjaargemiddelde is 12.500 liter, met 4,30 % vet en 3,50 % eiwit. Holmer melkt drie keer daags. Al sinds de jaren zeventig heeft hij stagiaires. Toen kon dat nog zonder papieren, maar nu is hij een erkend leerbedrijf.
Gerrit Holmer (61) heeft in Laren (Gld.) een bedrijf met 95 melk- en kalfkoeien. Het rollendjaargemiddelde is 12.500 liter, met 4,30 % vet en 3,50 % eiwit. Holmer melkt drie keer daags. Al sinds de jaren zeventig heeft hij stagiairs. Toen kon dat nog zonder papieren, maar nu is hij een erkend leerbedrijf.

Insemineren laat ik niet door stagelopers doen. Dat is specialistisch werk en daarvoor komt hier de ki. Ik wil stagiairs graag meegeven hoe wij met onze koeien omgaan. We melken driemaal daags en zitten er bovenop, om goede resultaten te behalen. Fokkerij speelt een belangrijke rol op ons bedrijf. Daar wil ik stagiairs graag over vertellen.

Het bekappen van alle koeien doen wij zelf. We besteden er veel aandacht aan. Het is leuk om de stagiairs daar iets over te leren.

Respect voor jongeren die voor een toekomst in de landbouw kiezen

Ik vind het belangrijk dat stagiairs gemotiveerd zijn en gemaakte afspraken nakomen. Na hun stage krijgen ze van mij een kleine vergoeding. Dat vind ik wel zo netjes. Het is mooi om te zien dat gemotiveerde jongens en meisjes stappen zetten tijdens de stageperiode, iedereen ontwikkelt zich op zijn eigen niveau. Ik heb veel respect voor jongeren die voor een toekomst in de landbouw kiezen. Het wordt er allemaal niet makkelijker op.

Op de achtergrond duwt stageboer Gerrit Holmer een koe in de klauwbekapbox. Op de voorgrond Marc die tijdens zijn stage de kneepjes van het bekappen leerde.
Op de achtergrond duwt stageboer Gerrit Holmer een koe in de klauwbekapbox. Op de voorgrond Marc die tijdens zijn stage de kneepjes van het bekappen leerde.

Marc is een rustige jongen. Hij is een doorzetter en werkt hard. Zijn stage beviel van beide kanten goed. Marc werkt nu nog altijd mee op ons bedrijf. Gedurende zijn stage is hij een stuk opener geworden. Hij was aanvankelijk een beetje verlegen. Door zijn gedrevenheid en motivatie heeft hij zich sterk ontwikkeld. Dat is misschien wel de grootste winst van zijn stage. Ik vind dat mooi om te zien.”


Stagiair

Marc Lensink: “Aan mijn stage heb ik een bijbaan overgehouden”

Marc: “Tussen half april en half juli liep ik stage op het bedrijf van Gerrit Holmer. Ik werkte twee volledige weken mee. De overige weken was ik op vrijdag aanwezig. Ik werkte van 8:30 uur tot 17:00 uur. Soms ging ik door tot 18:00 uur.

Ik ging er zonder verwachtingen naartoe. Ik was vooral benieuwd hoe het zou gaan. De begeleiding van Holmer was goed. Hij heeft me alles uitgelegd.

Ik mocht eigenlijk alles wel doen: melken, voeren en grasmaaien. De combinatie van verschillende werkzaamheden sprak me aan. Melken vond ik het leukst om te doen. Holmer melkt driemaal daags, om 6:15 uur, 14:00 uur en 21:30 uur. Meestal molk ik ’s middags. Inclusief schoonmaken was ik daar zo’n 2,5 uur mee bezig. Het schoonmaken van de kalverhokken was de minst leuke klus tijdens mijn stage.

Marc was volgens zijn stageboer aanvankelijk een beetje verlegen maar door zijn gedrevenheid en motivatie heeft hij zich sterk ontwikkeld. ‘Dat is misschien wel de grootste winst van zijn stage.’
Marc was volgens zijn stageboer aanvankelijk een beetje verlegen maar door zijn gedrevenheid en motivatie heeft hij zich sterk ontwikkeld. ‘Dat is misschien wel de grootste winst van zijn stage.’

Nodige opgestoken over fokkerij

Holmer besteedt veel aandacht aan fokkerij. Daar heb ik wel het nodige van opgestoken. Thuis besteden we daar niet bovenmatig veel aandacht aan. Het lijkt me wel mooi om daar zelf ook meer op in te zetten. Ik ben benieuwd wat er mogelijk is met het inzetten van betere stieren. Volgens mij kunnen we daar nog wel het nodige mee bereiken. Ik heb zeker het gevoel dat daar nog wel rek in zit bij ons.

Thuis gebruiken we nu nog een blokkenwagen. Holmer voert met een voermengwagen, wij willen dat op termijn ook gaan doen. Tijdens mijn stage kon ik daar alvast ervaring mee opdoen.

Ik kijk terug op een leuke en leerzame stageperiode. Na mijn stage heb ik contact gehouden met Holmer. Hij bood me een bijbaan als melker aan. Ik help iedere week wel een paar keer mee. Dat vind ik hartstikke leuk. Daarnaast werk ik zo nu en dan ook nog op een geitenbedrijf met 1.300 dieren.

Marc bekapt klauwen op zijn stageadres waar hij nog regelmatig komt.
Marc bekapt klauwen op zijn stageadres waar hij nog regelmatig komt.

Qua dieraantallen is het bedrijf van Holmer ongeveer vergelijkbaar met het onze. Momenteel loop ik één dag per week stage op een bedrijf in het Overijsselse Bathmen. Daar melken ze 180 koeien met vier robots. Daar hebben ze het allemaal heel anders ingericht. Voor mij is dat alleen maar hartstikke leerzaam.

Ik heb zeker interesse om later thuis het bedrijf over te nemen. Maar ik heb ook een zus met ambities in die richting. We gaan wel zien wat de toekomst brengt.”

Reacties

  1. Toch een prestatie 12500liter per koe, denk dat Holmer er strak op zit. Een heel verschil ook met onze 8000liter koeien op gras/kuil aangevuld met wat brokken.., zijn overigens niks zielig met een groei van 1,5ha per jaar de afgelopen 25jaar. Maar zo zie je een ieder op zijn eigen manier.

Beheer
WP Admin