AlgemeenOpinie

De dialoog

Ook een beetje uit het veld geslagen door de gebeurtenis in Frankrijk? Nou, ik wel. Eigenlijk een uitbarsting van radicalisering, van extremisme. We zien het om ons heen en dan zitten we in Nederland betrekkelijk goed. We zien ook in ons land uitingen van dogmatisme. Zo van: dit vinden wij. Het wordt gecultiveerd en zo wordt de publieke opinie gevoed.

Hoe lang en tot hoever tolereren we opvattingen en uitingen? Ook ik geniet en respecteer vrijheid van meningsvorming tot ver, tot heel ver. Maar gelden er voor uitingen van persvrijheid ook gedragsregels voor wat we geoorloofd vinden of niet? Mag in medialand alles worden gepubliceerd? Ik hoef die vraag niet te beantwoorden, dat behoren we met z’n allen te doen, na een goede dialoog.

Ook in agrarisch Nederland wordt verschil in opvattingen scherper uitgemeten, ook binnen de sectoren. De discussie over megastallen, over groeien of consolideren, veehouderij-verdienmodel, over weiden, over grondgebondenheid, over het naar elkaar aangeven wat goed of fout is. Laten we eens goed gaan analyseren wie er welke discussies initieert; laten we kijken wie de regie neemt op bepaalde dossiers. Er wordt veel gediscussieerd over uitingen, graag zou ik willen dat we vaker meningsvorming gaan analyseren en traceren. En dan op basis van inhoudelijke dialoog, met respect voor elkaars opvatting in de heersende culturele omgeving een verdiepingsslag maken waarbij je de tijd verstaat.

Nu denk je misschien: wat lult hij nou uit z’n nek. Dat mag, uiteraard. Maar ik heb toch de behoefte zo aan het beging van 2015, waar weer veel staat te gebeuren, het credo weer te benoemen: verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Parijs is getroffen door radicalisering, nooit accepteren. De dialoog brengt iedereen bij elkaar. De dialoog houdt in: discussiëren met elkaar, vooral ook luisteren naar elkaar, participeren op hetgeen er wordt gezegd en niet alleen eigen statement verheerlijken. Verdiepingen in discussies geven geestelijke voldoening en creëren een betere samenleving in kleine en grote habitat.

Beheer
WP Admin