AkkerbouwNieuws

Eerste VTA-notering fritesaardappelen 15-18 euro

Noordhoek – Verenigde Telers Akkerbouw start dit seizoen als eerste met een telersnotering voor verwerkingsaardappelen. Fritesgeschikt is gesteld op 15 tot 18 euro per 100 kilo. Daarin liggen veel transacties besloten van meegeleverde overtonnen van contractleveranciers, verder ook voor af land levering van aardappelen uit de zandgebieden.

De bovenkant van de notering wordt bepaald door Agria. De prijzen gelden zoals altijd voor levering binnen drie weken. Voor export kwam de teller te staan op 16 tot 20 euro, met daarbij de kanttekening dat het in dit segment nog erg rustig is. VTA noteert ook de ondermaat van de fritesgeschikte aardappelen (-0-40 mm, OWG 360), deze gaat volgens VTA nu van de hand voor 11 tot 12 euro. Dat is een relatief hoge prijs voor deze categorie, er is dan ook weinig volume beschikbaar.

De prijzen reflecteren de bescheiden oogst, met veel contractlevering en daardoor gering vrij aanbod. In 2011 noteerde VTA pas in november, met zeer lage prijs (3,25-5,00 euro) vanwege de supergrote oogst. Vorig seizoen  begon men te noteren op 5 oktober en bracht fritesgeschikt 18-20 euro op.

Beheer
WP Admin