AkkerbouwAchtergrond

Besparen op brandstof

De dieselprijs is de laatste jaren met een derde gestegen. Als rode diesel verdwijnt, gaan de kosten nog verder omhoog. Hoe besparen boeren?

Diesel wordt duur. Diesel is de laatste jaren zo’n 30 procent duurder geworden. Als klapt op de vuurpijl komt er een extra prijsverhoging bij omdat het demissionaire kabinet Rutte in het Kunduz-akkoord heeft opgenomen de rode diesel te willen afschaffen.

De accijns op rode diesel is exclusief btw 16,8 cent lager dan op ‘gewone’ diesel. De landbouw gebruikt jaarlijks 0,6 miljard liter. Afschaffing van het accijnsvoordeel van rode diesel kost de sector €100 miljoen exclusief btw per jaar. De prijs van rode diesel lag in mei op €0,94 exclusief btw, dat is €1,12 inclusief 19 procent btw. Blijft de olieprijs gelijk, dan kost diesel in januari volgend jaar €1,11 per liter exclusief btw, inclusief 21 procent btw komt dat neer op €1,34 per liter.

Vuistregel is dat de akkerbouwer gemiddeld 250 liter diesel per hectare per jaar gebruikt. Het verdwijnen van rode diesel kost de akkerbouwer in de landbouwregeling dan €55 per hectare. De akkerbouwer die btw verrekent, is €44 per hectare duurder uit.

Het loont dus om brandstof te besparen. Ploegen, zelfrijdende rooiers en aftakasaangedreven werktuigen zijn dorstige machines. Loonwerkers zijn al langer bezig met brandstofbesparing. Akkerbouwers hebben nu ook steeds meer vragen over chiptuning, bandenspanning en zuinige machines. ‘Het nieuwe rijden’ voor de boer, hoe doen zij dat?

Harma Drenth

Beheer
WP Admin