AkkerbouwAchtergrond

Uienmarkt raakt in impasse

De uienhandel is erg slap. Dat heeft in hoge mate te maken met teruggevallen afzet in Afrika, waar gaandeweg meer aanvoer uit eigen productie mogelijk is.

Er gaan nog steeds uien heen, maar in aanzienlijk kleinere volumes. Alternatieve bestemmingen zijn er, maar compenseren dit niet helemaal. Oekraïne wordt al genoemd. Dat is uitzonderlijk gezien het niet eenvoudige transport daarheen. Men heeft er echter slechte kwaliteit uit eigen teelt, zodat de prijs van goede uien is gestegen en rendabele aanvoer vanuit Nederland in beeld komt. Rusland is nog zeker niet vol aan de markt.

De baalprijs ligt momenteel op maximaal 21 euro per 100 kilo. Dat is afgezet tegen de geldende telersprijzen niet veel. De marge voor de sorteerder – zo die er al is – blijft flinterdun. Weliswaar heeft Goes in deze week uien genoteerd met een bovengrens van 16 euro, daar is geen goede ui klasse II voor te krijgen. De onderkant van de markt wordt momenteel bepaald door de mindere kwaliteiten met als bestemming onder meer Britse schilbedrijven. Deze zijn zeker niet geschikt voor verre bestemmingen waarbij de uien langer onderweg zijn. Emmeloord verlaagde de noteringen voor de gewone gele uien, met een nieuwe bovenkant van €17,50. Er ontstaat een impasse. Sorteerders willen of kunnen niet meer betalen, de teler houdt de goede uien vast.

Prognose: prijsdruk.

Beheer
WP Admin