AlgemeenNieuws

Trustfeed: sneller kan het niet

Rijswijk – Een snellere tracering van alle dieren die veevoer met het verboden antibioticum furazolidon heeft gehad kan niet.

Dat zegt Trustfeed-directeur Francine van Rossem. De zaak rondom het vervuilde veevoer speelt nu bijna een maand. De eerste bedrijven werden een maand geleden geblokkeerd en vorige week kwamen hier nog ruim honderd bedrijven, hoofdzakelijk varkensbedrijven, bij.

“Het testen op furazolidon duurt al vier tot vijf dagen. Het is een ingewikkelde test en er zijn maar enkele laboratoria geaccrediteerd voor deze test, waardoor de capaciteit ook beperkt is”, legt Van Rossem uit. “Als het een eenvoudige test zou zijn waarbij je in een dag een uitslag hebt, zou alles veel sneller gaan.” Daar komt bij deze zaak bij dat voerhandelaar Van Kats uit Lopik volgens Trustfeed de informatie over de partij soja niet snel heeft gegeven, waardoor de tracering naar alle bedrijven niet snel gaat.

Het voer lijkt van Van Kats uit Lopik in ieder geval naar mengvoerbedrijf Coops in Halle en mengvoerbedrijf Kruyt in Bodegraven te zijn gegaan. Deze bedrijven hebben de grondstof verwerkt in mengvoer en dit geleverd aan veehouderijbedrijven.

Trustfeed is over het algemeen tevreden over de wijze waarop de zaak is getraceerd, al zijn er wel leermomenten. “We moeten de sector voor vergisting van restproducten beter inzichtelijk hebben om er zeker van te zijn dat producten die hiervoor bestemd zijn niet in de voedselketen terecht kunnen komen”, aldus Van Rossem. Trustfeed was hier al eerder mee bezig, maar dit proces is door de furazolidon-affaire nu in een stroomversnelling gekomen.

Beheer
WP Admin