Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

644 veehouders willen tot nu toe meedoen met opkoopregeling

644 veehouders hebben een aanvraag gedaan voor deelname aan de LBV of LBV-plus. De meeste ondernemers zijn varkenshouders, maar ook meer dan 100 pluimvee- of melkveehouders overwegen te stoppen met behulp van de opkoopregeling.

De regelingen om te stoppen in het kader van de stikstofaanpak staan open sinds juli. Inmiddels hebben 644 veehouders zich aangemeld voor de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderij (LBV) of de plus-variant. De cijfers worden gedeeld door RVO. 290 aanvragen zijn gedaan door bedrijven die varkens houden, 114 met pluimvee en 111 met melkvee. Ook zijn er 87 vleeskalverhouders aangemeld en 42 bedrijven met meerdere diersoorten.

De meeste bedrijven die voor de regeling in aanmerking komen, zijn bedrijven in Gelderland. Het is dus niet verassend dat 212 van de aanvragers uit die provincie komen. De stop-overwegers concentreren zich op de oostelijke helft van het land. In Brabant zijn er 152 potentiële stoppers, in Limburg 144 en in Overijssel 61. In de provincie Zuid-Holland hebben zich tot nu toe geen ondernemers gemeld.

Meeste animo voor plus-regeling

De meeste hebben zich ingeschreven voor de plus-regeling (344), een stuk minder voor de gewone LBV (174). De overige 126 willen met beide regelingen wel meedoen. De voorwaarden voor beide regelingen zijn grotendeels hetzelfde.  Het belangrijkste verschil is dat de plus-variant 20% meer van de bedrijfswaarde uitgekeerd krijgt.

De regelingen staan nog een tijdje open, de gewone LBV sluit op 1 december dit jaar. De plus-regeling is nog beschikbaar tot april volgend jaar.

Het betekent niet meteen dat die 644 bedrijven ook daadwerkelijk gaan stoppen. De aanvragen worden nu beoordeeld door RVO, daarna is de beslissing aan de ondernemer om al dan niet door te gaan met het stoppersproces met behulp van deze regeling.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin